Log in with an existing account
Login:
Password:
Forgot your password? | Register
Ukraine Exchange - The first exchange in Ukraine with direct market access and internet-trading
Register Login
Thursday, 25.04.2024 23:42
Українська Українська
For Investors
For Brokers
Securities Market
Derivatives Market
Exchange Members
Market Data
Index
Technical Support
About Us
News
E-mail Subscription

Analytics and Market news

Wednesday, 29 February 2012

Коментар по акціях ЕК «Дніпробленерго»

КІНТО
Рекомендация: DNON, Дніпрообленерго, аздержать

Нещодавно ми розпочали публікувати коментарі по розподільчих компаніях, що торгуються на ринку заявок УБ. Такі акції, як Дніпрообленерго, Житомиробленерго та Крименерго звісно мають дуже низьку ліквідність. Але з огляду на суттєві зміни у галузі електроенергетики – проведення урядом приватизації – варто спостерігати за сектором. Так, на сьогодні вже оголошено стартову ціну приватизації державного пакету акцій Дніпрообленерго у розмірі 50% статутного капіталу на рівні 600 млн. грн. Це означає стартову ціну продажу однієї акції компанії близько 200 грн. Після повідомлення стартової ціни продажу акції емітенту підскочили до 190 грн., тим самим перегравши індекс УБ на 28 в.п. з початку 2012 року.

В черзі на приватизацію у березні-місяці разом з Дніпрообленерго стоять державні пакети акцій Тернопільобленерго (у розмірі 26%) та Крименерго (45%). На наш погляд, акції Крименерго також зможуть ще підвищити котирування після оголошення їх стартової ціни приватизації (з початку 2012 р. ціни акцій KREN зросли на 13%, а індекс УБ – на 1,2%). Та найцікавішим все ж буде конкурс по приватизації Дніпрообленерго. Наразі частка держави у
СК «Дніпрообленерго» складає 75%, а 15,8% належить групам «Приват» та «Енергетичний стандарт». Раніше зазначалось, що окрім вищевказаних ФПГ в конкурсі на купівлю найбільшої розподільчої компанії енергетики зацікавлений і холдинг «ДТЕК».

Обсяг передачі електроенергії Дніпрообленерго практично не змінився в 2011 році порівняно з 2010-м, та склав 24 240 млн. кВт/г. Роздрібні тарифи енергопостачальних компаній на електроенергію за 2011 рік зросли для першого класу напруги на 21%, для другого – на 28%.

В 2011 році ЕК «Дніпрообленерго» збільшила чистий дохід на 23%, до 13,5 млрд. грн., EBITDA – на 59%, до 354 млн. грн. (EBITDA рентабельність 2,6%). При цьому компанія завершила рік з нульовим чистим прибутком. Таким чином, враховуючи стартову ціну приватизації акцій у 200 грн., отримаємо ринкові мультиплікатори EV/S = 0,10; EV/EBITDA = 3,91; EV/передачу = 7,1$ на мВт/г.; EV/L мережі = 2723$ за 1 км. В цей же час російські аналоги торгуються з галузевими коефіцієнтами 12$ на мВт/г. та 3659$ за 1 км (EV/передачу та EV/L мережі відповідно).

На сьогодні ціни акцій більшості обленерго залишаються на дуже низьких рівнях і по відношенню до їх історичних максимумів, і порівняно з російськими аналогами, і порівняно зі своєю відновлювальною вартістю. Але для подальшого значного руху їх акцій вгору необхідні наступні драйвери: в першу чергу, це позитивне ставлення інвесторів до ринку в цілому та зростання ліквідних акцій, в другу чергу, це розробка нової методології тарифоутворення (перехід від «витрати+» до РАБ-регулювання). Крім того, ціни окремих розподільчих компаній можуть суттєво зрости у випадку зацікавленості в них стратегічних інвесторів.


Другие рекомендации по инструменту


Copyright © Ukrainian Exchange, 2008-2024. All the rights for the information and analytical materials published on this website are protected in compliance with the ukrainian legislation.
Direct Market Access services are provided by the trading participants of the Ukrainian Exchange.
Tel: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Address: Tropinina Street, 7-g, Kyiv, 04107, Ukraine