Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 03:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 28 ноября 2012

Коментар по акції: Райффайзен Банк Аваль

КІНТО
Рекомендация: BAVL, Райффайзен Банк Аваль, аздержать

Востаннє ми не рекомендували купувати акції Райффайзен Банку Аваль (РБА), коли у першій половині вересня вони були на рівні 0,085-0,095 грн. за акцію. Хоча загалом акції РБА і виглядають дешевими при мультиплікаторі P/B 0,3, який в 2-3 рази нижчий за мультиплікатор аналогів, слід розуміти, що дешевизна не є єдиною передумовою зростання ціни. Для зростання принаймні потрібно мати ще перспективу покращення фундаментальних показників та ліквідність в акціях.

Щодо фундаментальних перспектив слід зауважити, що банківський сектор залишається у стані делеверіджу, який підштовхується в тому числі економічною рецесією, високими ставками та відсутністю якісних позичальників. У такому середовищі фактично неможливо одночасно нарощувати частку ринку та зберігати прийнятну якість активів. РБА віддає перевагу останньому, через що страждає динаміка активів, доходів та операційного прибутку. Власне, це було чітко видно у фінансових результатах 3 кв. Кредитний портфель РБА за останні 12 місяців зменшився на 8 млрд. грн., або на 18%. Зовнішнє фінансування також поступово скорочується, хоча у 3 кв. відбулося найменше зниження за останній рік. Відсоткові доходи банку знижуються, так як падають активи, які працюють. А враховуючи подорожчання депозитної бази, процентні витрати – навпаки зростають. Таким чином, загальні доходи перебувають під подвійним тиском і падають. Адміністративні витрати тримаються на рівні 800-900 млн. грн. в квартал, і вже не мають особливого потенціалу для падіння (хіба що у випадку скорочення регіональної мережі). Тож, внутрішньо, прибутковість бізнесу повільно, але падає, про що свідчить скорочення операційного прибутку на 23% р/р. Тим не менш, порівняно з операційним прибутком за 3 кв., чистий прибуток все одно виглядає мізерним. Потенційно РБА, проводячи зважену резервну політику, міг би заробляти близько 350-500 млн. грн. в квартал, тобто в 7-10 разів більше ніж зараз.

Щодо ліквідності акцій, історично акції РБА були слаболіквідні. Однак, в умовах значного скорочення акцій в обігу Укрсоцбанку та нещодавня пропозиція викупу у міноритарних акціонерів акцій банку Форум, РБА може перетягнути на себе частину ліквідності цих емітентів. Іншими словами, інвестори, які хочуть мати відносно ліквідну портфельну позицію у банківському секторі зараз фактично можуть це зробити лише через інвестицію у РБА. Можливим підтвердженням думки про перетік ліквідності є те, що акції РБА були одними із двох акцій індексного кошику, обсяги торгів якими в останніх 3 місяці не знизилися (іншою акцією є Донбасенерго). Однак, навіть такий приплив не дозволяє як-небудь відчутно покращити ліквідність акцій.

Підсумовуючи, можна сказати про акції РБА наступне: вони залишаються дешевими, з досить неоднозначною перспективою фінансових показників та слаболіквідними. Тому, раллі у акціях може відбутися лише за умови аналогічного зростання усього ринку. Поки що це не на часі, тож рекомендація тримати залишається в силі. 

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Другие рекомендации по инструменту
4 сентября 2020
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ
29 мая 2019
Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»
8 ноября 2013
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду