Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 12:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 28 декабря 2011

Коментар по акціях "Харцизький трубний завод"

КІНТО
Рекомендация: HRTR, Харцизький трубний завод, азпокупать

Протягом останнього місяця індекс Української біржі впав на 7,2%, а акції Харцизького трубного заводу лише на 2,1%. Як зазначалось у попередньому огляді емітенту, акції переграють ринок на низхідному тренді, але за рахунок меншої ліквідності програють на хвилях зростання. Тому, якщо розглядати доходність акцій за 2011 рік, отримаємо позитивний результат: ціна акцій HRTR знизилась на 20%, а індекс УБ – на 40%. Наразі акції торгуються близько 1,0 за одну акцію. За нашими прогнозами на 2011 рік та поточною ринковою ціною акцій маємо наступні ринкові мультиплікатори: EV/S = 0,46; EV/EBITDA = 2,7; P/E = 3,8; EV/тонну = $570 на тонну. Ці показники є нижчими у порівнянні з вітчизняними та російськими компаніями-аналогами і в цілому привабливі для інвестування. Крім того, завод не має значного боргового навантаження як, наприклад, заводи групи «Інтерпайп» чи «Трубна Металургійна Компанія» (РФ). Так, на кінець третього кварталу 2011 року, показник Борг/EBITDAttm склав 0,36; а EBITDA/фін.витрати (за останній рік) – 27.

У цілому в 2011 році завод матиме рекордний обсяг виробництва труб великого діаметру – 600-615 тис. тонн (за 11 місяців виробництво продукції на заводі фактично склало 558 тис. тонн). Таким чином, Харцизький ТЗ збільшив обсяг виробництва вдвічі порівняно з 2010-м роком. Наразі і в Росії, і в цілому у світі продовжується реалізація низки проектів з будівництва великих нафто- та газопроводів, тому завод може і в подальшому розраховувати на нові контракти з поставки труб великого діаметру, зокрема контракти з Росією, Туркменістаном, Казахстаном. При цьому, у Харцизького трубного заводу все ще лишається конкурентна перевага: нижча ціна реалізації продукції у порівнянні з іншими світовими виробниками труб великого діаметру, навіть враховуючи зростання ціни харцизької труби у третьому кварталі на 20%, порівняно з першим кварталом 2011 року. Також, незважаючи на постійні повідомлення у ЗМІ про нарощення потужностей по виробництву труб великого діаметру в РФ, російські нафтогазові компанії продовжують закуповувати харцизькі труби.

Харцизький трубний завод – одне з небагатьох підприємств, які направляють свій чистий прибуток на виплату дивідендів. Так, за фінансовими результатами 2011 року акціонери можуть розраховувати на дивідендну доходність на рівні 25%. Це великий плюс, адже, при сьогоднішньому невпевненому русі фондового ринку, ціна акцій HRTR зменшується повільніше, ніж у більшості інших цінних паперів та, зокрема, індекс УБ. Тому, на наш погляд ці акції мають бути в портфелях інвесторів.


Другие рекомендации по инструменту


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду