Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 00:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 17 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 920,79+0,21%

Вчора індекс Української біржі різко знизився на 2,4% після дуже хорошого росту на минулому тижні. Якщо самого зниження можна було з певною і немалою імовірністю очікувати, враховуючи і очікуване вчорашнє зниження на фондовому ринку США після п’яти торгових сесій росту підряд, і на європейському ринку акцій по тій же причині, то величина вчорашнього зниження на УБ неприємно здивувала. До певної міри така динаміка пояснюється малою кількістю акцій в індексі, що природнім чином посилює його волатильність в силу сильного впливу цінового руху окремих паперів, а також не усталеність та не диверсифікація бізнесу емітентів, що також посилює цінову волатильність. Ще у великій мірі волатильність ринку акцій посилює низька ліквідність місцевого ринку акцій: і малий free-float у відносному вираженні, у відсотках до загальної випущеної кількості акцій, і в абсолютному вираженні – грошовому, ще й через малу капіталізацію. Таким чином невеликі купівлі чи продажі, невеликою кількістю учасників ринку занадто сильно його рухають. Однак на велике вчорашнє зниження окрім фактору 1) зниження на фондових ринках західних країн, ще й вплинуло 2) дуже велике, можливо, занадто велике зростання попереднього тижня. Знов же таки, це ще й наслідок малої кількості індексних паперів та іншого перерахованого вище. Та де взяти більше паперів?

Вчора в ціновому відношенні втратили всі п’ять індексних акцій УБ. Найбільше з індексного кошику УБ вчора знизились в ціні акції «Укрнафти» (-3,1%), «Центренерго» (-3,0%), Райффайзен банк Аваль (-2,3%).

Обсяги торгів акціями на Українській біржі цієї середи були незначно нижчими за середньоденні за останні півроку та рік (відсотків десь на 10%).

Вчора на світових ринках акцій рух був різнонаправленим. Композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, цього четверга додав 0,4%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора знизився на 0,4%. Широкий фондовий індекс США S&P 500, вчора втратив незначний 0,1%. Вчорашнє зниження індексу S&P 500 відбулось від історичного максимуму, індексів MSCI EM та STOXX 600 – від річних максимумів, і все це після переконливого руху всіх трьох індикаторів наверх потягом останніх торгових сесій.

На економічному напрямку економічні дані по США вийшли непогані. Звернення по безробіттю в країні знаходяться коло 40-и річного мінімуму, а індекс ФРС Філадельфії у сфері виробництва на найвищому значенні з 1984 року. На це позитивно впливає економічний ріст семи попередніх років та монетарне стимулювання в США, яке ще продовжується, а також очікування податкової реформи вже від нової адміністрації (уряду) країни та Конгресу. Хоча, при цьому, ріст ВВП в США в першому кварталі 2017 очікується на рівні середньому за попередні квартали – 2% (квартал до кварталу – сезонно згладжений та помножений на чотири).

Цільове значення по індексу S&P 500 на кінець першого кварталу 2017 у багатьох аналітиків залишається незмінним 2400 пунктів – плюс 2,2% від значення 2347 вчорашнього закриття. Нагадаємо, що більшість стратегів по фондовому ринку США бачить пік індексу S&P 500 в травні-червні 2017, від якого, на їх думку почнеться зниження до рівня 2300-2350 на кінець поточного року.

Для учасників фінансових ринків варто ще раз звернути увагу на зростання інфляції в США, що має на увазі знецінення долара США до корзини товарів. Тож, на відміну від попередніх років тримання доларів «під подушкою» стає все більш збитковим (в попередні півтора роки майже не збитковим). Але фінансових інструментів для отримання хорошої дохідності стає все менше і менше.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко знижуються, на європейські – мало змінюються і торгуються різнонаправлено. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси дуже слабко підростуть. Індекс MSCI EM втрачає зранку 0,4-0,5%.

Місцевий український фондовий ринок додає загадок. Великі несподівані рух уверх та вниз роблять очікування по цьому ринку більш неясними. Формулюючи точніше, стає більш важко передбачити наступний ціновий рух на цьому ринку, саме через його велику волатильність. Адже завеликий рух в будь-яку сторону створює неоднозначну картину. З однієї сторони він вимагає через короткий час певної суттєвої корекції в протилежну сторону, щоб вирівняти  ринок, а з іншої створює іноді несподіваний тренд в якусь сторону. І всі це часом протирічить і зовнішньому фону, а з часом і буде протирічити якимось суто місцевим невеликим об’єктивним чинникам, наприклад, невеликій зміні прибутків емітентів.

Теж саме є й сьогодні. Різкий вчорашній рух вниз створив картину помітної негативної корекції вниз на УБ. Її продовження бачиться логічним. Вона ж начебто підтверджується ранішнім негативним рухом на зовнішніх ринках. Однак, занадто сильний вчорашній рух вниз створює і немалу імовірність руху сьогодні уверх для корекції великого масштабу вчорашнього негативного руху. На цьому фоні дуже обережна виважена позиція трейдерів, з урахуванням дещо більшої імовірності продовження негативної корекції, та, проте з врахуванням й можливого розвороту місцевого ринку догори бачиться, як найбільш доцільна.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 17 февраля 2017
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарийПадение
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду