Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 20:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 21 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 934,23-0,38%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгової сесії підріс на 0,3%. Протягом всієї торгової сесії індикатор коливався коло відмітки нульової зміни переходячи то в плюс, то в мінус, і лише знову під сам кінець торгів вийшовши, коливаючись, в невеликий плюс, завершив торги з невпевненим ростом. Але тепер на графіку індексу Української біржі за останні кілька днів хай поки з непереконливим градієнтом вималювався позитивний нахил.

Три акції вчора закінчили торги в позитивній зоні, одна – з «мінусом», і одна без змін. Обсяги торгів акціями на Українській біржі вчора значно знизились в порівнянні з попередньою торгової сесією, і були майже вдвічі нижчими за середньоденні за останні півроку та рік.

Тепер варто згадати про фінансові результати емітентів, які колись входили до складу індексу УБ (або навіть не входили), але активно торгувались на УБ, і, може, навіть ще є у когось в інвестиційному портфелі.

В першу чергу про українських металургів, точніше, представників ГМК. Якщо хтось слідкував за місячними результатами «Метінвесту», які регулярно публікуються,  в тому числі і в розрізі по сегментам, а також і за загальнодоступними і широкодоступними даними по ціні на ЗРС (а вона зараз висока) (наприклад http://www.finanz.ru/birzhevyye-tovary/zheleznaya-ruda-cena, або на сайті СМЕ Group). Та також для тих хто слідкував за ростом цін на коксівне вугілля та кокс, прокат чорних металів (sbb.com), то його результати українських емітентів ГМК, об’явлених до зборів акціонерів не мають здивувати.

«Азовсталь» (ще рік назад входила до складу індексу УБ) на відміну від великого збитку минулого року, в 2016 році отримала прибуток, щоправда, доволі поміркований, як для такого емітенту - в розмірі 0,5 млрд. грн. Річні фінансові результати «Азовсталі» за період 2005-2016 представлені на Рис. 1 та Рис. 2. Слід, як і в попередньому огляді зазначити, що дані за 2016 рік на графіках досить приблизні, умовні, відновлені по одній цифрі та якісним показникам цін. Якщо опиратись на місячні дані «Метінвесту» та дані по цінам на ЗРС, можна припустити, що річний прибуток цим емітентом був отриманий, переважно, в 2-ому та 3-ому кварталах 2016, а фінансовий результат за 1-ий та 4-ий квартал в силу відповідно низьких цін на прокат – 1-ий квартал, та високих на ЗРС – 4-ий квартал був набагато скромнішим.

Аналогічно на Рис. 3 представлені дані по Авдіївському КХЗ (який відповідно до даних з Інтернету, дуже часто був центром прибутку ХК «Метінвест»). Незважаючи на свій більш скромний розмір бізнесу, прибуток за 2016 рік Авдіївського КХЗ є помітно вищим за прибуток «Азовсталі» – 809 млн. грн. (Рис. 3).

Звичайно просто зліт цін на ЗРС не міг не принести Центральному ГЗК надприбутки в 2016 році, точніше в кінці року, які, імовірно, як ми всі бачили по Ferrexpo та по даним «Метінвесту», цінам на ЗРС, прийшлись на 4-ий квартал 2016 року, можливо, частково, кінець 3-ого. Тут варто ще врахувати часовий лаг між світовими та внутрішніми цінами на цей вид сировини. На жаль цього періоду кінця року, видно, було замало для отримання більших, ніж 2,2 млрд. грн. прибутків цим емітентом (Рис. 4).

Також значно покращив свої фінансові результати (на фоні росту відпускної ціни електроенергії ТЕС в 2016) «Західенерго» (Рис. 5). Хоча ця компанія електричної генерації (яка до речі працює на вугіллі марки «Г») і залишилися збитковою.

В меншій мірі позитивна динаміка мала місце на шахтоуправлінні «Покровське», яке продає лише «сире», а точніше, рядове вугілля та, із-за цього, має набагато гірший фінансовий результат, ніж могла б.

Всі ці фінансові результати, разом зі згаданими у вчорашньому огляді, частково відображають стан української економіки – є  невелике покращення в 2016 році, але поки не радикальне, за виключенням ГМК, підприємства якого також ще не досягли бажаного позитивного результату.

Що стосується світових ринків акцій. Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,7%. При цьому він знову вийшов на свій новий річний максимум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, просів на незначні 0,17% після росту минулої п’ятниці на 0,16%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився ще на  несильні 0,2%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси додадуть. Індекс MSCI EM зранку «в плюсі» на 0,3-0,4%, і виходить на свій новий річний максимум.

Ситуацію на зовнішніх ринках сьогодні більш визначена, ніж учора, як здається і обстановка в середині нашої країни. Трейдерам, імовірно, більше варто ставити на плюс, але при цьому зберігаючи обережність і все ще бути готовими до сценарію, як росту, так і зниження цін акцій на місцевій біржі.

Рис. 1

Рис. 2

Рис 3

Рис. 4

Рис. 5

Рис. 6

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


     
Настроение рынка на 21 марта 2017
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду