Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 18:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Понедельник, 27 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 973,53+0,55%

Минулої п’ятниці Української біржі за результатами торгової сесії підріс ще на 1,9% після росту днем раніше на 2,15%. Причина та ж сама, що зазначалась в минулому огляді, – значний ріст ціни Райффайзен банк Аваль (минулої п’ятниці на 8,4%) через пропозицію виплатити приблизно 5,9 коп. дивідендів на акцію банку. Пропозиція винесена на чергові збори акціонерів банку. Нагадаємо - об’ява про це з’явилась в середині дня минулого четверга. Після закінчення торгів на УБ минулої п’ятниці дивідендна дохідність цієї акції складає порядку 30%. Природно, що забезпечена незвичайно високою прибутковістю банку в минулому році, дивідендна дохідність буде суттєво знижатись з плином років, навіть при фіксованій ціні акції

Однак, індекс Української біржі через малу кількість акцій не точно, чи просто не відображає, в даному випадку динаміки всього зовсім невеликого місцевого ринку акцій. Дві з п’яти індексних акції УБ закінчили торги минулої п’ятниці суттєвим зниженням. Це акції «Укрнафти», які втратили того ж дня 2,3% та «Мотор Січі» - з «мінусом» у 1,6%.

Обсяги торгів акціями на Українській біржі минулої п’ятниці ще більше підросли в порівнянні з попереднім днем, і майже в три з половиною рази перевищили середньоденні обсяги торгів на Українській біржі за минулі півроку, рік та півтора роки. Однак, слід взяти до уваги майже половина цих обсягів прийшлась того дня на акції Райффайзен банк Аваль.

До речі, в той же останній робочий день минулого тижня було об’явлено про дивіденди колись індексної акції «Азовсталі» за результатами роботи в 2014 році та 2016 році. В 2015 році цей емітент отримав великі збитки. Обсяг цих дивідендів - 1 473 млн. гривень (0,352 гривень на 1 акцію).

Акціонери ще однієї індексної компанії УБ, державної енергогенеруючої компанії "Центренерго", як слідує з  об’яви до зборів акціонерів опублікованої того ж дня, планують направити 312,8 млн. гривень (50% чистого прибутку) на виплату дивідендів за 2016 рік або 0,85 грн. на акцію. Дивідендна дохідність таким чином при поточній ціні акції складе приблизно 8% в гривні.

Якщо постаратись з показника чистого прибутку за рік, опублікованого в тій же об’яві відновити по аналогії всі показники цієї компанії за 2016 рік та за четвертий квартал минулого року, то вийде, що компанія отримала в 4-ому кварталі 2016 року чистий збиток і мала негативне значення EBITDA, Рис. 1. Цього можна було очікувати з фінансового плану компанії, затвердженого в кінці 2016, хоча надіялось на краще. Чистий прибуток товариства в 2016 році склав 625,5 млн. (26 млн. USD). Показники прибутку по повному 2016 року помітно кращі, ніж в 2015 році, хоча й сильно не дотягують в доларах США до більш благополучних років, Рис. 2. З практичних міркувань учасникам ринку краще користуватись ковзними даними за останні 12 місяців, Рис. 3.

Фінансові показники «Центренерго» в 1-ому кварталі 2017 року, імовірно, і надалі погіршаться через менший обсяг генерації, але відносно не значно. Компанія мала ще антрацитове вугілля по старим цінам, хоча й перевозила його зі Зміївської на Трипільську ТЕС і збитки виникнуть через додаткову транспортну складову та менші обсяги генерації. Гірше може бути ситуація в 2-ому кварталі 2017 року через вилку в цінах на електроенергію та вищі ціни вугілля. Проте, ситуація, імовірно, дещо чи помітно вирівняється в третьому кварталі та четвертому кварталах 2017 через вищий відпускний тариф ТЕС.

Минулої п’ятниці композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, додав незначний 0,1% після просадки на той же 0,1% днем раніше. Цей індекс продовжує перебувати коло свого яскраво вираженого річного максимуму. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 того дня втратив 0,2%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 - 0,1%.

Конгрес США так і не зміг минулої п’ятниці прийняти нове законодавство в сфері охорони здоров’я в США. В останню хвилину через нестачу голосів закон був знятий з голосування. Це суттєва поразка, тимчасова, як нового президента США, так і республіканської більшості в Конгресі, яка не змогла продемонструвати єдності правлячої партії чи ж компромісу з частиною опозиційної зараз демократичної партії. Зміна закону про медичне страхування в США мала передувати іншим більш важливим для фондового ринку США економічним реформам, перш за все, в сфері податкового законодавства.

На цьому фоні, чи, скоріше, імовірно, через цю причину, сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси суттєво знижуються. Щоправда, останні дні напрямок торгів на американському ринку був протилежним до руху ф’ючерсів на американські індекси зранку по Києву. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси помітно знизяться – трохи менше 1%. Індекс MSCI EM зранку майже не змінюється.

Враховуючи все зазначене вище, дводенне велике розходження в цінах акцій на УБ, трейдерам варто зберігати обережність. Можливо ріст акцій Райффайзен банк Аваль все ще продовжиться, а може й ні (скоріше, невеликий ріст - так), але різні акції на біржі в цій ситуації, імовірно, будуть вести себе по-різному. Зниження частини акцій імовірне.


Рис. 1



Рис. 2



Рис. 3


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 27 марта 2017
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду