Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 06:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 17 мая 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 929,55-0,15%

Вчора рух на місцевому українському фондовому ринку повністю визначався місцевими факторами, чи, скоріше одним фактором – складання днем раніше переліку акціонерів для виплати дивідендів Райффайзен банк Аваль і наслідками цієї обставини. Ціна акцій банку закономірно знизилась приблизно на суму дивідендів, які підлягають сплаті, – 6 копійок (-23% за два дні -19,9% вчора і -3,7% позавчора по цінам закриття і -20,6% за два дні по біржовому курсу), і це призвело до зниження індексу Української біржі вчора на 6,3% і на 1,45% за день до цього. Імовірно, щоб частково «компенсувати» зниження індикатору, учасники місцевого ринку акцій зіграли на підвищення в інших індексних паперах, ціни яких, відповідно, вчора підросли. Найбільше з індексних акцій УБ додали в ціні цього вівторка акції «Центренерго» (+2,0%) та «Мотор Січі» (+1,75%). Тобто, вчорашня поведінка місцевого ринку акцій вирізнялась чіткою логікою.

Обсяги торгів індексними паперами Української біржі вчора знизились в порівнянні з рекордними, як для останнього часу, обсягами попереднього дня, однак, приблизно в 2,4 рази перевищили середньоденні за останні півроку, рік та півтора, за рахунок торгів акціями банку.

Взагалі поведінка ціни акцій Райффайзен банк Аваль була такою, наче банк назначив спеціальний (додатковий чи надзвичайний) дивіденд – зовсім неочікуваний учасниками ринку, що дещо дивує. Ціна акцій за вісім торгових сесій зросла з 16 копійок до більш, ніж 25 копійок або на 9 копійок, що більше розміру дивіденду - 5,9 копійок. Перевищення, скоріше за все, відображає кращі очікування стосовно майбутніх показників банку та дивідендів, а, можливо. також містить і невеликий спекулятивний елемент. Після дати складання реєстру ціна акцій знизилась на суму дивіденду. Проте, при регулярній виплаті дивідендів чи звичайних дивідендів, ціна дійсно знижуються приблизно на суму дивіденду після дати складання переліку (це цілком зрозуміло), можливо, за вирахуванням податку, але до виплати ціна акцій різко не зростає, тому що дивіденд очікується і ціна акцій поступово «приростає» на суму майбутніх дивідендних виплат протягом періоду між дивідендними виплатами. Різниця поведінки цін акцій показана на Рис. 1 та Рис. 2. Саме при призначенні спеціальних дивідендів ціна акцій різко зростає на величину спеціального дивіденду на акцію.

На світових фондових ринках вчора була різнонаправлена динаміка. Того дня композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, продовжив ріст і додав ще 0,5%, оновивши річний максимум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора практично не змінився, а широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,1% від свого історичного максимуму. Цей індикатор демонструє останнім часом рекордно низьку волатильність. За результатами кожної з останніх 14 сесій він змінювався в абсолютному вираженні менш, ніж на 0,5%, чого вже не було 22 роки.

Сьогодні зранку ф’ючерси  на американські та на європейські фондові індекси суттєво знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси помітно втратять. Індекс MSCI EM зранку просідає на 0,2%. Проте, картина в ньому поки лишається та сама – переконливий ріст.

Основним чинником, який впливає на світові фондові індекси сьогодні, за словами учасників західних ринків, є конфлікт між президентом США та ФБР. За словами оглядачів цей конфлікт може зашкодити новій адміністрації США та Конгресу країни прийняти та впровадити амбітну податкову реформу. Хоча, не виключено, що зниження фондових індексів відбувається по причині просто високої поточної оцінки акцій та певної перекупленості ринків.

Сьогодні, виходячи зі вчорашнього провалу індексу УБ, варто очікувати, скоріше, позитивних результатів торгів на місцевому фондовому ринку, багато з учасників якого, імовірно, прагнутиме, трохи згладити негативну динаміку індикатору Української біржі останніх двох днів.

Рис. 1

Рис. 2

  

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

 
Настроение рынка на 17 мая 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду