Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 12:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Понедельник, 14 августа 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1131,71+0,3%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився на 0,55%. Негативна корекція минулої п’ятниці та середи на місцевому ринку акцій (минулого четверга індикатор УБ слабко підріс) була істотно слабшою, ніж на світових фондових ринках, і, навіть, в сусідніх з нами Румунії та Польщі. Згадаємо, тимчасова різка негативна корекція була викликана певною напругою навколо ядерної та ракетної програм Північної Кореї. Сьогодні світові ринки відновлюються. Почалось це відновлення ще в п’ятницю увечері. Схоже, світові ринки акцій відновляться у великій мірі сьогодні і в наступні кілька днів, а проблема, яка викликало їх зниження, перейде у фазу тривалих санкцій та тривалих дуже закритих двосторонніх та багатосторонніх переговорів.

Минулої п’ятниці з індексних акцій Української біржі несподівано під кінець торгів знизились в ціні акції Райффайзен банк Аваль. Акції банку, нещодавні лідери росту, втратили за якусь годину – з 16-ої до 17-ох - 3,0%. Ціни інших індексних паперів Української біржі того дня змінились мало. В цілому з акціями банку три папери УБ підросли в ціні, два - знизились.

Обсяги торгів індексними акціями Української біржі минулої п’ятниці були, як для останнього часу, значними – помітно чи, навіть, суттєво вище середніх за останніх півроку, рік та півтора. Трохи менше половини цих обсягів минулої п’ятниці склали торги акціями Райффайзен банк Аваль. І обсяги торгів іншими індексними паперами УБ того дня були немалими, знову ж таки, як для останнього часу.

Навини по українським емітентам. Кабмін затвердив фінплан «Турбоатому» на 2017 із прибутком 705 млн. гривень і чистим доходом 2 341 млн. грн.. Затверджений дохід на 8% вище показника 2016 року в гривнях. Запланований прибуток дещо менше  подвоєного прибутку, отриманого компанією в першій половині поточного року та менше прибутку 2016 року - 1 065 млн. грн.. Державна компанія «Турбоатом» регулярно нараховує дивіденди. Дивідендна дохідність за результатами 2017 року по плановому прибутку на 2017 рік, коефіцієнті виплат дивідендів 50% та поточній ціні акцій 11,5 грн., відповідно, складає 7,2%. Це в немалій мірі компенсується регулярністю виплати дивідендів компанією та хорошою перспективою росту прибутків в наступні роки. Фактичні річні ключові фінансові показники за період 2005-2016 роки та планові-прогнозні на 2017 в гривнях та доларах США представлені на Рис. 1 та Рис. 2. Торги акціями «Турбоатому» на Українській біржі останнім часом проходили регулярно, мало не щодня. Обсяги цих торгів, хоч і невеликі, нерідко перевищували обсяги торгів окремими індексними паперами УБ.

Раніше, 31 травня 2017, Кабінет міністрів України своїм розпорядженням № 360-р вніс зміни у фінансовий план «Центренерго» на 2017 рік. Нагадаємо, що первісний план мав незначний річний прибуток, проте життя внесло свої корективи. Внаслідок необхідності закупівлі дорогого антрацитового вугілля з США, зростання світових цін на вугілля та наближення внутрішніх цін України до цін імпортного вугілля, а також визнаної доцільності переводу трьох блоків компанії в 2017 році на спалювання вугілля марки «Г», компанія «Центренерго» отримала дуже значний прибуток в першому півріччі 2017 (2,019 млрд. грн.) за рахунок дуже великого тарифу в другому кварталі 2017 – 3059 грн. за кВт-год по звітності компанії. Це по причині малих обсягів генерації компанією та при середньозваженому тарифі по ТЕС України за цей період близько 1820 грн. – теж суттєво підвищеному тарифі в порівнянні з плановим по тим же причинам. Первісно Кабміну та компаніям бачився тариф істотно менший.

Фонд Держмайна України переніс продажі блок пакетів енергокомпаній «ДТЕК Дніпроенерго» та «ДТЕК Дніпрообленерго» на біржі з 17-ого на 31-е серпня. Причина – закінчення дії ліцензії «Київської міжнародної біржі», на якій мав відбутись продаж.  Торги відбудуться 31 серпня на ПФТС. Нагадаємо, що ціна акцій «ДТЕК Дніпроенерго» в рази підросла з початку 2017 року на фоні нарахованих великих дивідендів за 2016. Немалі дивіденди були нараховані і  «ДТЕК Дніпрообленерго». Обсяги торгів акціями «ДТЕК Дніпроенерго» на ринку заявок УБ в окремі дні були співставні з обсягами торгами всіма індексними акціями Української біржі в ці окремі дні. Проти продажу блокпакетів акцій енергокомпаній минулої п’ятниці протестували незалежні профспілки, пікетуючи будівлю ФДМУ. Кількість протестуючих  була близько 100 чоловік.

Минулої п’ятниці композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився ще на 1,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив ще 1,0%, а широкий фондовий індекс США S&P 500, стабілізувався і підріс на 0,1%.

Сьогодні зранку індекс MSCI EM зростає на 0,6%. Ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси суттєво підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси ще суттєво додадуть. На світових фондових ринках сьогодні очікується відновлення після зниження.

На цьому фоні варто звернутись до поглядів найбільш класних та відомих стратегів та фахівців по ринкам акцій та по фінансовим ринкам в цілому, висловленим  безпосередньо перед недавнім зниженням ринків.

Керуючий директор та Головний інвестиційний стратег банку BofA Merrill Lynch, одного з провідних світових брокерів та брокерів на ринку США, Майкл Гартнетт  четвертого вересня зазначив, що імовірна значна корекція на ринку акцій США імовірно, відбудеться в жовтні – листопаді 2017, можливо у вересні цього року. Та, за його словами, вересень найбільш очевидна і очікувана дата, і зниження, імовірно, відбудеться дещо пізніше – точніше пізньою осінню.

Гартнетт додав, що він поки не бачить кінця «бичачого ринку» (тобто суттєвого зниження цін акцій до кінця 2017 року і принаймні півроку далі) і бачить ще деяке зростання ринків акцій.  Цільовий рівень BofA Merrill Lynch по індексу S&P 500 – 2 450 на кінець 2017 року – на рівні трохи нижчому за рівень до недавнього зниження і трохи вище від поточного.

Стратег відзначив, зниження восени не буде  середньою корекцією. Це буде «щось дещо більш значущим». Гартнетт ПОКИ НЕ рекомендує (станом на 4 серпня 2017) року виходити з ризикових активів, проте слідкувати за рекламованим ним індикатором «Бик і Ведмідь» (Bull and Bear indicator) його фірми, BofA Merrill Lynch. Значення індикатору станом на 04.08.2017 ілюстроване на Рис. 3, з 2000 року по 2017 рік на графіку на Рис. 4. Індикатор "Бик і Ведмідь" BofA Merrill Lynch має 18 компонентів, включаючи інформацію про потоки (у фонди і т.п.), позиціонування та технічні показники. Він також використовує дані щомісячного опитування керівників інвестиційних фондів, яке проводить BofA. Гартнетт вважав, що можливе зниження, скоріше, буде спричинене якимось тригером: піком прибутків, закінченням програми кількісного пом’якшення центробанками чи іншою зміною монетарної політики (як викуп – продаж активів).

Підгрупа кількісного аналізу дослідників іншого крупного американського банку з найбільших Citi також не бачила показників, які б означали скорого припинення бичачого тренду. Коли фондовий ринок стає «старим» (перед зниженням) все менша кількість акцій «приймає участь» з зростанні (зростає в ціні при рості ринку). Зараз цей показник на рівні середнього. 50% акцій нещодавно мали дохідність вище відповідного індексу акцій – на рівні середнього значення. Волатильність на ринку акцій США залишається «вперто низькою», і це ще одна ознака відсутності негайної загрози суттєвого зниження для цього ринку. Однак, команда дослідників Citi закликає посилити інвесторів увагу.

Відомий мільярдер та керуючий активами Джеффрі Гандлч, який зробив статки на Уолл-Стріт, бачив зниження індексу S&P 500 в грудні до рівня 2400 пунктів (на пару відсотків нижче поточних значень і значний ріст волатильності на ринку. Інший відомий мільярдер Уолл-Стріт Говард Маркс в зовсім свіжому серпневому великому листі до інвесторів - майже філософському трактаті на тему дороговизни всіх фінансових активів послався на велике трейлінгове значення P/E американського ринку акцій – 25 та велике значення P/E10 Шиллера, Рис. 5. Однак Маркс сказав, що в поточній ситуації наднизьких ставок такі значення ринкових коефіцієнтів ціна/прибуток виправдані. Щоправда, є питання – як довго протримаються низькі відсоткові ставки, коли центробанки пообіцяли більш жорстку монетарну політику.

Висновок (якщо буквально) – очікуємо зниження американського ринку акцій пізньою осінню на 7% або до кінця року на 3% і з акцій не виходимо. Але все ж будемо насторожі.

На сьогодні ж очікуємо відновлення світових ринків акцій і, сподіваємось, на відновлення місцевого ринку акцій і індексу УБ.

Рис. 1

Рис. 2


Рис. 3

Рис. 4


Рис. 5


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 14 августа 2017
Падение
1 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду