Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 05:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 15 августа 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1128,73-0,26%

Вчора індекс Української біржі, коливаючись більшу частину торгової сесії коло відмітки нульової зміни, за результатами торгів підріс на 0,3%. Світові фондові ринки зростали вчора істотно сильніше. Проте, вчорашнє розходження українського фондового ринку з ними в динаміці не дивне – адже і зовсім недавнє зниження місцевого ринку акцій на фоні негативних геополітичних новин було набагато меншим за зниження основних світових фондових індикаторів. Примітно також, що вересневий ф’ючерс на індекс Української біржі вчора знизився на 0,6%. Позитивний серед між найближчим ф’ючерсом на індекс Української біржі та значенням індексу УБ скоротився вчора до 7 пунктів – 0,6%.

За результатами торгів вчора підросли в ціні чотири індексних акції Української біржі з п’яти; знизилась одна. Проте, до зміни індексу УБ, увійшло в силу особливості його розрахунку, три плюси та два мінуси.

Найбільше вчора з індексних паперів зросла ціна акцій  Райффайзен банк Аваль (+1,7%) після її несподіваного зниження минулої п’ятниці в останню годину торгів на 3,0%. Найбільше втратили вчора з індексних акцій УБ папери «Укрнафти» (-1,9%). Вже пройшла половина третього кварталу. Наказу про відновлення ліцензій на видобуток компанії «Укрнафта», тих, дія яких закінчилась, так поки і немає. Хоча було певне позитивне рішення Держгеології, після чого другого серпня в Держгеології відбулась зустріч керівництва цього державного органу з керівництвом «Укрнафти». Проте, формального наказу наразі, наскільки можна зрозуміти, так і немає. Це, звичайно, помітним чином негативно вплине на показники компанії в третьому кварталі 2017, і має відобразитись на ціні акцій компанії.

Обсяги торгів індексними акціями цього понеділка на ринку заявок Української біржі були дещо нижчими за свої середньоденні за останні півроку, рік та півтора.

Макроекономічні новини по Україні. Ріст ВВП України в другому кварталі 2017 року по відношенню до аналогічного періоду минулого року склав 2,4%. Реальний ВВП в другому кварталі 2017 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,6% (без перерахунку на річні темпи). Новина позитивна, особливо, враховуючи припинення торгівлі з окремими районами Донецької та Луганської областей.

Вчора, як вже зазначалось, світові фондові індекси сильно відновлювались після недавнього зниження. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс 1,0%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 1,0%, як і широкий фондовий індекс США S&P 500 (теж +1,0%).

Сьогодні зранку індекс MSCI EM зростає на 0,2%. Ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси додадуть. Однак, поки відновлення все ж слабше (поза межами США) за недавнє зниження.

Нагадаємо, стратеги по фондовому ринку США та світу поки не бачать загрози переходу ринків до фази зниження або, як кажуть, «ведмежого ринку» в перспективі принаймні півроку. Проте великий відсоток фахівців бачить ризики просадки фондового ринку США до кінця року від поточного рівня на кілька відсотків – ближче до зими, і, чимало, бачать можливість тимчасового зниження фондового ринку США на помітний відсоток (порядку 7-8%) пізньої осені, але, можливо, і у вересні. Ніхто з найбільш авторитетних фахівців поки не рекомендує продавати ризикові активи (скоріше, поки триматись за них). Проте майже всі закликають бути насторожі через високі оцінки фондового ринку США та перспективи зростання відсоткових ставок. Звернемо увагу, що стратегічне позиціонування вкрай важливе і для вироблення короткострокової торгової стратегії і побудови короткострокових очікувань по ринкам, не кажучи вже про інвестування.

З найбільш важливих макроекономічних новин. Новини вчорашньої ночі. Промислове виробництво, роздрібні продажі, та інвестиції в основний капітал в Китаї в липні 2017 року – всі виявились помітно гіршими за очікування економістів. Промислове виробництво в Китаї  в липні зросло на 6,4% в порівнянні з очікуваннями 7,2% та фактом 7,6% - в червні 2017. Роздрібні продажі рік до року в Китаї  в липні 2017 зросли на 10,4% в порівнянні з очікуваннями 10,8%, згідно з  Reuters. Інвестиції в основний капітал рік до року в Китаї в липні 2017 зросли на 8,3% в порівнянні з очікуваннями 8,6%. Вплив Китаю на світову економіку значний. Тому, для світової економіки та фінансових ринків це має значення.

Новини на сьогодні. ВВП Німеччини в другому кварталі 2017 року зріс дещо менше за очікування економістів – на 0,6%, при консенсус-очікуваннях згідно з Reuters – 0,7% (квартал до кварталу з коригуванням на фактор сезонності без перерахунку на річні темпи). Однак, темп росту ВВП в першому кварталі 2017 року був переглянутий в сторону підвищення – з 0,6% до 0,7%. Причиною меншого темпу зростання німецької економіки в другому кварталі 2017, незважаючи на сильний споживчий попит та хороший ріст державних видатків, стала більш слабка міжнародна торгівля (дуже імовірно за рахунок укріплення євро). Новина для фінансових ринків слабко негативна – практично нейтральна.

Нагадаємо, ріст світової економіки – це основний драйвер прибутків корпорацій і головне, другий-третій за важливістю (після низьких відсоткових ставок) чинник, який утримує при високих (часом дуже високих) поточних абсолютних оцінках ряду фондових ринків їх від зниження.

На сьогодні важко будувати чіткі прогнози по місцевому ринку акцій в силу чинника невизначеності. Місцевий ринок акцій не сильно знижувався останнім часом. Тож і відновлюватись йому, як світовим фондовим ринкам, зараз не треба. Динаміка ж на останніх сьогодні очікується несильна. Все це зі сполученням відсутності значимих новин для місцевого та світового фондового ринку спонукає очікувати несильної динаміки на місцевому ринку без яскраво вираженої тенденції. Можливі більш значні рухи під впливом локальних новин чи локальних продаж окремими учасниками місцевого ринку.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 15 августа 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду