Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 22:08
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 24 ноября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1279,28+0,5%

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 0,1%, як і днем раніше, що може здатись дивним, адже три індексні акції УБ, з тих чотирьох, які торгувались знизились в ціні по цінам «закриття», і лише одна індексна акція вчора підросла на суто символічні 0,01%. Однак, все полягає в особливостях розрахунку індексу Української біржі і невеликих обсягах торгів індексними паперами УБ. В значення індексу увійшли три невеликих «плюси» і один невеликий «мінус», один нуль.

Як і днем раніше, вчора з індексних акцій не торгувались акції «Донбасенерго». Також, як і днем раніше, обсяги торгів індексними паперах Української біржі на ринку заявок УБ вчора була слабкими, хоча дещо кращими за позавчорашні. Обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі цього четверга ледь перевищили половину середньоденних обсягів торгів ними за останні півроку, рік та два.

В абсолютному виражені ціна жодного індексного паперу Української біржі на змінилась більше, ніж на 0,35%.

З не індексних акцій Української біржі (виключаючи акції інвестиційних фондів) більш менш достойні уваги вчора, як і днем раніше, мали за обсягами торгів акції «Дніпроенерго» та, до певної міри, Крюківського вагонобудівного заводу, до яких приєднались акції «Турбоатому» та, з незначними обсягами, акції «Західенерго». На ринку заявок Української біржі з відносно невеликими обсягами вчора пройшли торги ОВДП зі строками погашення 23.01.2019 та 10.07.2019.

Світові фондові ринки. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора знизився на 0,4%, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,1%, знаходячись недалеко від свого недавнього історичного максимуму. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, вчора майже не змінився, додавши суто символічні 0,02%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси дещо (несильно) додадуть. Індекс MSCI EM підростає менш, ніж на 0,2%.

Що важливо (чи дуже важливо), з цього вівторка перші стратеги (точніше команди стратегів) двох з буквально кількох основних, найбільш крупних брокерських компаній США, чи після законодавчих та організаційних змін 2009 року, зараз набагато правильніше сказати одні з найбільших банків США, які працюють на фондовому ринку цієї країни (та й в світі), опублікували свої «Стратегії» на 2018 рік. Першим це зробив банк Goldman Sachs. Це провідний банк з кількістю брокерських/дилерських операцій на фондовому ринку акцій США. Другим, з невеликим часовим лагом опублікував свою «Стратегію 2018» теж дуже знаменитий Bank of America Merrill Lynch, який небагато чим на фондовому ринку США поступається Goldman Sachs і теж входить в число кількох лідерів цього ринку (ці лідери - мають великий розрив від інших наступних за ними).

Команда Девіда Костіна з Goldman Sachs, яка ще в червні так вперто трималась за цільове значення індексу S&P 500 2400 пунктів на кінець 2017 року (рівень пройдений в травні 2017, і до якого ринок США так вже і не повернувся) несподівано для багатьох різко змінила свою точку зору і стала «биком». Goldman Sachs дав цільове значення індексу S&P 500 на кінець 2018 року 2850 пунктів, що на 9,7% вище поточного рівня, щоправда за умови американські законодавці таки приймуть зовсім незабаром радикальну податкову реформу в США. Якщо ні - то за значення індексу S&P 500 за Костіним і його командою складе на кінець 2018 – 2450 пунктів, що означатиме зниження індексу від поточних значень на 5,7%.

Goldman Sachs дає прогнози і на 2019 рік, і на 2020 рік: значення індексу S&P 500 – 3000 пунктів (ще +5,3% за рік без урахування дивідендів) та 3100 пунктів (ще +3,3%) – відносно невеликий ріст, не рахуючи дивідендів (порядку 2% річних) через зниження рентабельності продажів корпорацій США (яка зараз на історично рекордно високому рівні).

В базовому сценарії провідний інвестиційний стратег банку BofAML Майкл Гартнетт (Michael Hartnett), висловив  припущення, що індекс S&P 500 досягне свого семирічного піку у 2 863 пунктів десь в 2018 році, що на 10,2% вище значення закриття ринку станом на 23.11.2017. При цьому дохідність 10-річних облігацій США досягне, на його думку, в 2018 - 2,75%, а темп росту реального ВВП США прискориться до 3,8% в річному вимірі.

Для цього сценарію допускаються три базові речі: 1) наявність "останніх залишків" стимулів від ФРС та монетарних стимулів інших крупних центральних банків, 2) прийняття податкової реформи  Конгресом США та 3) «повна капітуляція капіталу в ризикові активи» в розрахунку на кращі, ніж очікувані, корпоративні прибутки.

Після цього, однак, у другого за часовою тривалістю «бичачого» ринку в історії США виникнуть серйозні неприємності. Гартнет, однак робить зауваження, що банк може швидко і дуже серйозно переглянути ризики в 2018 році в сторону їх суттєвого збільшення (тобто зниження цін акцій) за появи негативних передумов.

Гартнетт зазначив, що нинішній «бичачий ринок» буде найдовшим в історії США, якщо він протримається до 22 серпня 2018 року, в той час, як більша дохідність акцій в порівнянні з облігаціями протягом семи років буде найдовшим таким часовим проміжком з 1929 року.

Гартнетт розглянув і два інші сценарії: 1) гірший та 2) кращий для акцій.

Перший (негативний) матеріалізується, якщо інфляція через ріст зарплати в США стане більш помітною. Заробітна плата за таких передумов, тоді може зрости на 3,5% у річному вимірі, що «підштовхне індекс споживчих цін» в США до росту на 2,5% в США і переконає ФРС, що він близький до досягнення своєї цілі з інфляцією у 2%.

Другий (відносно більш позитивний сценарій) реалізується якщо інфляція заробітної плати знову не зросте, «ера надлишкової ліквідності» продовжиться, знизиться дохідність облігацій, а індекс Nasdaq буде рости «експотенціально». Це буде сигналізувати про «роздутий стан» ринку акцій, який продовжиться до 2019 року, коли кінець «бичачого ринку» буде спричинений або «агресивним зростанням відсоткових ставок ФРС», та/або рухом «Завоюй Силіконову долину» та/або «війною з політикою нерівності» (публічними суперечками стосовно нерівності доходів різних прошарків населення в США, якає зараз, і постійно все збільшується що є, на думку МВФ серйозною проблемою, яку необхідно вирішувати).

Підбиваючи риску. Принаймні два з трьох-чотирьох найбільш авторитетних на фондовому ринку США банків очікують ще одного по їх прогнозам прекрасного року на фондовому ринку США з хорошим ростом базового, основного індексу S&P 500. А це дуже і дуже важливо.

До цього можна додати ще й конкретні прогнози по сегментам ринку, з яких найбільш цікавим та дуже важливим для нас є прогноз того, що композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM випередить в рості індекс S&P 500 і досягне в кінці року значення 1300 пунктів, що на 12,6% вище поточного значення. Причина – важливо випереджаючий ріст економік країн, які розвиваються в порівнянні з ростом розвинутих країн. Ця різниця стане ще більшою. А взагалі, світова економіка згідно з іншим «свіжим» економічним звітом Goldman Sachs в 2018 році ще прискориться в порівняні з несподівано непоганим 2017 роком до 4% росту реального ВВП. Це важливо, як для державних облігацій України, так і для індексу Української біржі, який дуже сильно корелює з індексом MSCI EM.

Goldman Sachs дає п’ять рекомендацій по сегментам фінансового ринку, наприклад, що, крім росту індексу MSCI EM, вигідно на 2018 рік поставити на ріст євро (особливо проти ієни), ріст курсу корзини «валют металів»: бразильського реалу, чилійського песо та перуанський солу, проти долара США та деякі інші. Щоправда, рекомендації компанії не завжди збуваються. Минулого року рекомендація поставити на укріплення долару США виявилась помилковою і могла багато коштувати.

До слова. Goldman Sachs - велика і серйозна фінансова установа, з якої вийшов ряд визначних державних діячів США. Щоб не вдаватись далеко в недавню історію, досить нагадати, що нинішній міністр фінансів США Стівен Мнучін в Адміністрації президента Дональда Трампа (в США президент суміщає пости глави держави і глави уряду) 17 років пропрацював в Goldman Sachs, де досяг посади віце-президента та директора по інформаційним технологіям, поки не заснував іншу інвестиційну компанію. Гері Кон, директор Національної економічної ради США, яка входить в склад Адміністрації президента США (і в тому числі уряду) і Головою якої є президент США, більше чверті сторіччя пропрацював в Goldman Sachs, в якому ще зовсім недавно займав посаду президента і головного операційного директора.

На цьому позитивному зовнішньому фоні, та при позитивних прогнозах на рік вперед, сьогодні, скоріше, можна очікувати невеликого росту місцевого українського ринку акцій. Хоча, обережність і страховка місцевим трейдерам не завадить. (До речі в звіті Goldman Sachs при рекомендаціях по сегментам фінансового ринку теж чітко сказано про страховку і можливі негативні повороти).






·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 24 ноября 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду