Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 06:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 11 января 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1510,38+4,35%

Вчорашня торгова сесія на Українській біржі відзначилась колосальною позитивною динамікою в індексних акціях УБ. Дуже сильно підріс, як сам  індекс Українській біржі, так і ціни окремих індексних паперів. Фондовий індикатор УБ додав аж 4,85%, а ціни акцій «Мотор Січі» та «Центренерго», «просто «злетіли», відповідно, на 7,7% та 7,9%. Давно щось такого не пригадується. Схоже було в 2011 році, коли на початку року на місцевому українському не дуже ліквідному ринку акцій (тоді більш ліквідному) здійснювались відносно крупні покупки. Таким чином, технічна картина індексу Української біржі ще більше позначила переконливий ріст цього індикатору на середньостроковому інтервалі і його прискорення.

Індекс Української біржі вчора досяг відмітки у 1447 пунктів, у що мало вірилось на початку 2017. Але при цьому, цікаво, що найближчий ф’ючерс на цей індекс знаходиться ще на 31 пункт вище – на позначці 1479 пунктів. Березневий ф’ючерс на індекс УБ вчора додав 2,6%.

Зросли в ціні чотири з п’яти індексних акцій Української біржі, дещо знизилась ціна однієї. Навіть індексні акції УБ, які зросли дещо менше, «Укрнафти» та Райффайзен банк Аваль, мали непоганий ріст, додавши, відповідно, 2,4% та 1,4%. Таким чином ціна акцій «Центренерго», яка днем раніше подолала рубіж у 13 грн. вже закінчила торги на відмітці у 14 грн. за акцію. Лише ціна акцій «Донбасенерго» цієї середи дещо опустилась – на 0,9%. Проте, більшість учасників місцевого ринку акцій, мабуть, пам’ятає, як різко і сильно зростала ціна цього паперу в жовтні 2017 в очікуванні приватизації 25% акцій компанії «Донбасенерго».

Примітним і позитивним є збільшення торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ. Цей обсяг торгів суттєво зріс в порівнянні з попереднім торговим днем, і десь у півтора рази перевищив свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Можливо, дійсно на місцевому ринку акцій є відносно крупні покупки. З не індексних акцій були непогані обсяги торгів на ринку заявок акціями «Турбоатому», менші, але помітні, - акціями «Дніпрообленерго».

Українські корпоративні новини. Компанія «Мотор Січ» заявила про втрату контролю над «Сніжнянським машинобудівним заводом», який знаходиться в місті Сніжному, Донецька область, на непідконтрольній уряду України території. «Мотор Січ» заявила також, що зараз може самостійно виробляти всю продукцію, яку раніше виробляв СМЗ, внаслідок роботи проведеної компанією «Мотор Січ»  ще, починаючи з 2014 року.

Світові ринки акцій.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 знизився на 0,4% від свого максимуму з серпня 2015 року. Це відбулось після росту цього індикатору протягом попередніх торгових днів. Широкий фондовий індекс США S&P 500  втратив 0,1% від свого історичного максимуму, досягнутого днем раніше. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився на 0,6%. Це був другий день втрат цього фондового індексу, який до цього оновив свій, більш, ніж п’ятирічний по строку максимум. Індекс MSCI EM зараз близький по значенням до максимумів 2011 року  (досягнутого в квітні 2011) та початку 2008 року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті фондові індекси Європи, додадуть. Зранку індекс MSCI EM, знижується на 0,3%.

Вчора найбільш обговорюваною подією на фінансових ринках став розпродаж 10-и річних державних облігацій США і, відповідно, зростання їх дохідності (негативно для цін акцій). Дохідність цих паперів досягла у піку вчорашніх торгів відмітки у майже 2,6% та склала 2,55% на закритті. Приводом послугувала в першу чергу неофіційна інформація від неназваних високопосадовців Китаю, що друга за розміром економіки країна світу має намір або зменшити купівлю американських державних боргових паперів або, навіть, продати частину з них. Китай є найбільшим покупцем та тримачем держаних облігацій США, маючи їх в своєму портфелі на суму 1,2 трильйони доларів США. Підставою для таких заяв послугували риторика адміністрації США стосовно Китаю, як країни яка занадто мало робить, щоб зменшити своє позитивне торгове сальдо по відношенню до США, недостатньо чинить тиск на Північну Корею з метою припинити розробку ядерної зброї, також законодавча ініціатива Комітету по міжнародним справам Палати представників Конгресу США зробити в США більш визнаним Тайвань.

США мають підвищену потребу в 2018 році по купівлі своїх державних облігацій іншими країнами та їх резидентами. В першу чергу – це з метою зменшити валюту балансу ФРС, а також (в меншій мірі) профінансувати своє нове податкове законодавство.

Офіційний державний орган Китаю, який відповідає за валютну політику країни, кілька разів спростовував ці вчорашні чутки. В 2009 році теж була інформація щодо обмежень Китаю в купівлі держаних боргових паперів США, але все пішло, як і раніше. Продаж облігацій США наніс би економічну шкоду самому Китаю. Щоправда, кажуть окремі фахівці, Китай буде природнім чином дещо обмежений в купівлі великого обсягу державних облігацій США в 2018.

Сьогодні зранку дохідність державних облігацій США складала вже 2,54%. Хоча, за базовим сценарієм внаслідок росту економіки США та нормалізації монетарної політики ФРС, підвищення базової ставки в країні, вона має досягнути 3% в кінці поточного року і, навіть, вище. Нормальною відсотковою ставкою вважається діапазон 3,5-4,25%. Низькі відсоткові ставки введені центробанками з метою стимулювати економічний ріст розвинутих країн.

Після вчорашніх дуже позитивних торгів на Українській біржі сьогодні варто було б очікувати продовження росту. Особливо, якщо припустити, що вчора були відносно крупні реальні купівлі. Вони так швидко не закінчуються. Дещо псує цей сценарій слабко негативна динаміка на світових фондових ринках. Однак, сьогодні за кордоном більше налаштовані на позитив. До того ж, дуже сильна технічна картина росту фондових індексів різко обривається, тим більше з негативним результатом торгів. В майже усіх випадках вона має позитивне продовження


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 11 января 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду