Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 23:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 13 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1802,13+0,74%

Сьогодні п’ятниця 13-е. Бережіть себе!

Вчора ріст на Українській біржі продовжився, хоча й дещо меншим темпом, ніж днем раніше – на 0,9%. Зате – був непоганий ріст протягом всієї торгової сесії з піком у 2,9% в першій половині дня, майже відразу після початку торгів. На графіку індексу Української біржі за останні пару тижнів вималювалась картина переконливого, ще більш швидкого, ніж раніше, зростання. В останній раз значення закриття індексу УБ вчора було таке, яке бачили в останній раз середині серпня 2011 (в гривні).

Підросли в ціні п’ять з шести індексних акцій УБ. Тобто, як кажуть на Заході, ріст на місцевому українському ринку акцій був «широким». Буквально «вистрілила» уверх ціна акцій «Мотор Січі» - аж на 6,85%, правда на мінімальних обсягах торгів. З точки зору цінової зміни - це було щось схоже на «спурт» ціни акцій «Турбоатому» днем раніше, коли ціна цього паперу зросла за день на 7,1%, щоправда на відміну від «Мотора» при рекордних для цього паперу обсягах торгів. До речі, вчора акції «Турбоатому» були єдиними з індексних паперів Української біржі, які втратили в ціні, – мінус 2,5%. Розкид по вчорашній ціновій зміні індексних акцій біржі, таким чином, був значним, незвичним, і склав 9,3%. Знову приємно продовжили дивувати акції «Центренерго», які цього четверга були другими за ціновим ростом – 3,2%. Знову до речі. Саме ці папери внесли левовий 70-90% внесок у ріст індексу УБ (розкид - в залежності від того як рахувати). Ціни інших індексних паперів Української біржі зросли менше: «Донбасенерго» (+1,4%), «Укрнафти» (+1,05%), Райффайзен банк Аваль (+0,1%).

Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, різко знизились, і були меншими за свої середні за останні півроку, рік та два в грошовому вираженні, і, зрозуміло, меншими, якщо їх брати з їх корекцією на ріст індексу УБ за останній час (тобто в еквіваленті кількості акцій).

На ринку заявок УБ пройшли торги акціями восьми «не індексних» емітентів. Суттєвий обсяг торгів вчора був акціями Миронівського хлібопродукту та Авдіївського коксохімічного заводу. Торги трьома пайовими паперами на ринку заявок УБ були суто символічними, якщо врахувати їх мізерний обсяг.

Зате обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі, як на цей ринок – ринок заявок, були дуже великими. Торгували аж вісьмома випусками ОВДП. Найбільший і дуже значний обсяг торгів прийшовся на державні папери зі строком погашення 18.04.2018 – дуже скоро. Може хтось, щось знає, і хоче взяти участь в черговому первинному аукціоні з продажу ОВДП Мінфіном. Останній первинний аукціон з продажу ОВДП був невдалим. Та чи піде Міністерство на більш високі дохідності? До речі сполучення укріплення гривні та високі дохідності «коротких» державних паперів навряд чи створюють сприятливе середовище для держави з точки зору її боргу. Чи не є це помилкою НБУ та Міністерства фінансів? «Розмах» сезонних курсових коливань гривні в 2018 суттєво посилився в порівнянні з попереднім роком. Також значними були обсяги торгів найбільш популярними в останній час на цьому ринку державним борговим папером з погашенням 11.07.2018 та ОВДП з погашенням 23.01.2019.

А поміж тим, НБУ зберіг облікову ставку на рівні 17%. НБУ також окремо підвищив прогноз валових міжнародних резервів України на цей та наступні два роки на 1 млрд. доларів США, зберігши свої макроекономічні прогнози на ці роки.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та акцій Миронівського хлібопродукту та ще, можливо, Крюківського вагонзаводу.

Вчора світові фондові індекси відновлювались після зниження днем раніше.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,8% після втрати середи 0,55%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,7% після своєї «просадки» на 0,6% днем раніше. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знову мало змінився, зрісши на зовсім незначну 0,1%.

Вчора знову говорили про можливий ракетний і бомбовий удар по Сирії, проте емоції учасників фінансових ринків дещо вщухли. Наразі місія ОЗХЗ перевіряє факт застосування хімічної зброї в пригороді Дамаску. Вчора місія прибула в Ліван звідкіля вирушить до місця, де припускається, можливо, відбулась подія.

Також учасники американського ринку акцій знову говорили про сильні прибутки в першому кварталі 2018 в США (очікуваний ріст прибутків в першому кварталі 2018 - 17,1% рік до року).

З економічних новин для фінансових ринків. В Європі згідно з даними Євростату, промислове виробництво знизилось місяць до місяця в лютому з урахуванням фактора сезонності: на 0,8% в Єврозоні (ЕС19) та на 0,7% у всьому Євросоюзі (ЄС 28). Фактичні дані є гіршими за прогнози. Таким чином, був продовжений негативний тренд січня 2018: -0,6% та -0,3%, відповідно. В річному вимірі, однак, лютий 2018 до лютого 2017 промислове виробництво зросло в Європі відповідно на 2,9% та 3,1%, Рис. 1. Цей чинник додав до сумнівів стосовно подальшого швидкого росту економіки Євросоюзу. Про це раніше сигналізували дані індексу менеджерів закупівель. Індекси останніх знизились від дуже хороших значень кінця 2017 року до більш поміркованих. Одна з причин – укріплення євро. До речі, показники росту промислового виробництва в ЄС на річному інтервалі близькі до українських, що не є дуже добре для нашої країни з її низькою базою та більшим потенціалом зростання.

Також знизився вперше за 10 місяців в березні, у вимірі місяць до місця, індекс споживчих цін (ІСЦ) в США. Це – дані Міністерства праці країни. Зниження відбулось за рахунок зниження цін на пальне, на 4,9% в березні. Базовий ІСЦ (без урахування сильно змінних цін на енергію та їжу) зріс на 0,2% місяць до місяця у березні у відповідності з прогнозом. Таким чином, продовжився тренд на посилення базової інфляції в США. На річному інтервалі індекс споживчих цін в США зріс на 2,4% - найвищий ріст за рік, а базовий ІСЦ виріс на тому ж інтервалі на 2,1%. Щоправда ФРС, центробанк країни, орієнтується на інший показник – індекс особистого споживання (PCE), теж базовий. Цей, останній індикатор враховує зміну споживчого кошику за період.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже мало змінюються, на європейські, теж мало змінюються і торгуються різнонаправлено. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси, переважно, дуже слабко підростуть. Зранку індекс MSCI EM втрачає 0,1%.

Таким чином сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій нейтральний. Місцевий же «ринок», по всьому відчувається дуже хоче підростати і брати нові вершини. Небезпека для місцевих дей трейдерів, чи трейдерів на дуже коротких інтервалах (кілька днів) таїться в тому, що після кілька днів росту може наступити тимчасова несподівана пауза – зниження, як було два чи три дні тому, тай на початку квітня. Таке відбувається, навіть, при збереженні тренду сильного середньострокового росту, на що ми всі надіємось. Хоча, якщо хтось зараз сильно купує, як кажуть, «заходить в ринок», то паузи може найближчими торговими днями і не відбутись. Тому, більше ставлячи сьогодні на ріст, місцеві торгівці не мають повністю виключати і невеликої негативної корекції.



Рис. 1


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 13 апреля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду