Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 09:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 18 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1841,51+0,63%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів підріс на 1,4%, перекривши зниження двох попередніх днів і вийшовши на свій новий багаторічний максимум у 1830 пунктів. Цим самим індикатор УБ начебто перекреслив всю ту маловиразну динаміку, яку він мав майже два тижні, а, по великому рахунку, з 23 квітня. Тепер технічна картина індексу УБ така, що начебто відкриває йому шлях до наступного росту. Але побачимо, як справи підуть далі.

Вчора дуже переконливим був ріст ціни акцій «Центренерго» (+4,4%) при хороших обсягах торгів цими паперами. І зовсім непоганим був також ріст ціни акцій «Укрнафти» (+2,4%). Вчора знову знизилась ціна акцій Райффайзен Банк Аваль (-1,1%). Поки так потихеньку, потихеньку акції банку втрачають в ціні. А взагалі, вчора підросла ціна трьох «індексних» паперів Української біржі, знизилась – одного, і ціна одного «індексного» паперу не змінилась. Цим, знову «стабільним» в ціновому відношенні акцій, які дві попередні торгові сесії (а по великому рахунку увесь останній місяць), був «Турбоатом».

Не виключено, що вчорашньому значному росту ціни акцій «Центренерго» посприяла новина датована днем раніше, про те, що підготовка до приватизації компанії практично завершена, і «Центренерго» буде першою великою українською компанією, яку приватизують, чи спробують приватизувати в 2018 році з затвердженого «списку 26». Про це повідомили перший заступник міністра МЕРТ Максим Нефьодов та керівник Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України Юлія Ковалів в ході «круглого столу».

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі ще помітно підріс в порівнянні з попереднім торговим днем, і в грошовому вираженні був майже вдвічі вищим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. З урахуванням суттєвого росту індексу за останній період у рік та два роки, в еквіваленті кількості акцій, вчорашній обсяг торгів індексними паперами на УБ був на рівні своїх середніх значень за останні рік та два, чи дещо вищими (в залежності від періоду, з яким порівнювати).  Більше трьох четвертей цього вчорашнього обсягу забезпечили торги акціями «Центренерго», в той час як обсяги вчорашніх торгів акціями «Донбасенерго» та «Турбоатому» були зовсім незначними.

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями лише одного «не індексного» емітенту, Крюківського вагонобудівного заводу, – і то при невеликих обсягах торгів.

Зате обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора сильно підросли і були значно вищими за свої середні за останній період. Торгували минулого дня на ринку заявок УБ п’ятьма випусками українських державних облігацій. Значний обсяг торгів був дисконтними короткостроковими ОВДП з термінами погашення 15.08.2018 (популярним папером на цьому ринку і раніше), 04.07.2018 та 28.11.2018 Однак, найбільшими за обсягом були вчора торги відсотковими українськими державними  облігаціями номінованими в доларах США з терміном погашення 20.06.2018.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив незначну 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,7%, оновивши свій локальний максимум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора просів на 0,95% після росту на 0,4% днем раніше і зниження на суттєвих 1,6% цього вівторка. Цей фондовий індикатор перебуває зараз зовсім близько коло свого локального мінімуму 09 лютого і лише на 0,7% вище свого другого, нижчого локального мінімуму від 4 травня 2018. При цьому поточні оцінки ринків, країн, які розвиваються, зараз хоча й вищі за середні історичні, однак ще далекі від історичних максимальних значень.

Вчора знову дохідність 10-и річних державних облігацій США перевищила 3,1%. Окремі аналітики (банку JP Morgan) зазначають, що зростання дохідностей облігацій в США стало причиною того, що інвестори в японські акції стали обирати «захисні» сектори: енергопостачальні компанії, нерухомість, тощо. Останнє на їх думку може (хоча далеко не обов’язково) бути свідоцтвом того, що фондові ринки, які і ріст економіки США, підійшли до свої піків. Справа в тому, що фінансові показники японських корпорацій, багатьох орієнтованих на експорт, компаній, які працюють при невеликій рентабельності, більш чутливі до економічних негараздів за океаном, ніж компанії США. Однак, знову ж, зазначають аналітики, можуть бути і інші чинники, які стоять за такою поведінкою інвесторів в японські цінні папери.

Розпочинається другий раунд переговорів по торгівлі та інвестиціям між США та Китаєм, двома найбільшими економіками світу. Президент США Дональд Трамп вчора висловив сумніви стосовно успішності цих переговорів.

Наразі є, як зазначають американські фінансові аналітики, є «перетягування канату», неявна боротьба почуттів інвесторів зумовлених позитивними чинниками: хорошими даними по економіці, хорошими корпоративними прибутками, зниженням ставок податків в США та викликаних негативними чинниками – геополітикою, зростанням відсоткових ставок та складними переговорами стосовно торгівлі між США та Китаєм. До цього можна додати в якості не позитиву значну поточну ринкову оцінку акцій в США. Ставки інвесторів на те, що ФРС підніме базову відсоткову ставку в цьому році ще три рази (разом за рік вийде чотири) в останні тижні суттєво зросли.

Сьогодні ж зранку ф’ючерси на американські фондові індекси несильно зростають; на європейські – торгуються змішано. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись різнонаправлено. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,1-0,2%.

Як вже зазначалось на початку цього огляду, технічна картина індексу Української біржі така, що відкриває перспективу для росту цін індексних акцій сьогодні, і в наступні дні. Та тут, на жаль, можна пригадати десь подібну технічну картину індексу УБ, яка склалась буквально кілька днів тому, 10 травня, після чого було зниження основного місцевого фондового індикатору. Враховуючи цю обставину, а також «бокових» на зовнішніх ринках акцій та непогану, але все ж суперечливу, динаміку прибутків «індексних» емітентів Української біржі в першому кварталі 2018, місцевим українським трейдерам варто зберігати обережність.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 18 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду