Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 10:51
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 31 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1688,9+0,09%

Вчора індекс Української біржі, на превеликий жаль, не продовжив сильного відновлення, яке розпочалось цього вівторка, хоча на початку вчорашньої торгової сесії здавалось все йде до того. Але за результатами торгів індекс знизився на 0,4%.

 Що цікаво – різні індексні акції Української біржі закінчили вчорашні торги з дуже різними змінами. Причому ціни окремих «індексних» паперів сильно змінювались в  ході самих торгів. Яскравим прикладом останнього є акції «Укрнафти», які буквально за кілька хвилин, до закінчення торгової сесії цієї середи почали різко втрачати в ціні, і лише в останні торгів хвилини ціна акцій цієї компанії вирівнялась. Таким чином, по завершенню торгів був зафіксований по ним ціновий результат  - плюс 0,9%. До речі, обсяг торгів цим папером вчора на Українській біржі був майже рекордним, як для останнього часу. (Хоча в поточному 2018 році й дні коли обсяги торгів цим папером були помітно більшими, наприклад, 12.02.2018 та 17.04.2018).

 Негативний результат торгів в сенсі зміни індексу Української біржі вчора забезпечили акції Райффайзен Банк Аваль (-4,0%) та «Центренерго» (-1,45%). Ціна обох паперів знизилась вже під кінець вчорашніх торгів. В той же час ціна акцій «Донбасенерго» вчора зросла на добрі 7,5%, і, до речі, при досить таки значних, як для цього емітента, обсягах торгів. І взагалі, серед «індексних» акцій Української біржі вчора було більше плюсів – три. Це - при двох «мінусах».

 озавчора та вчора в пресі з’явились три інформаційні матеріали стосовно «Укрнафти». Очевидно, йде підготовка до загальних зборів акціонерів компанії, які мають відбутись 14 червня 2018. Можливо, ці збори будуть не зовсім звичайними.

 Перше повідомлення з’явилось позавчора і стосувалось того, що Державна фіскальна служба перевірила дебіторську заборгованість компанії на суму 12,5 млрд. грн. і повідомила, що 90% цієї суми – це заборгованість підприємств банкротів або ж підприємств, які не ведуть діяльності.

 Друге, вчорашнє повідомлення, стосувалось того, що чотири компанії пов’язані з основними міноритарними кінцевими власниками «Укрнафти» подали на компанію «Укранфта» в суд за те, що та не виплатила цим чотирьом юридичним особам дивіденди за період 2011-2014 років. Вони, крім самих дивідендів, також вимагають компенсацію за несвоєчасну виплату дивідендів.

 Третя інформація, теж датована вчорашнім днем, стосується того, що міжнародна аудиторська фірма з найбільших світових, KPMG, за рішенням наглядової ради компанії перевірить ефективність роботи «Укрнафти». За результатами перевірки може бути прийняте і організаційне рішення стосовно нинішнього Голови правління компанії Марка Роллінгза.

 Щоправда, ціна акцій «Укрнафти» вже настільки низька на фоні всіх суперечок коло «Укрнафти», що низка перерахованих подій вже не сильно впливає на ціну акцій цієї компанії.

 Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі значно зріс по більшій частині цих паперів. В грошовому вираженні він був більш, ніж в п’ять з половиною разів вищим свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. З урахуванням значного росту індексу УБ за останній період у рік та два роки, в еквіваленті кількості акцій, цієї середи обсяг торгів індексними паперами на УБ був в два-три рази вищим за свої середньоденні значення за останній рік та два. Майже 60% цього великого обсягу забезпечили вчора торги акціями «Укрнафти».

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями п’яти «не індексних» емітентів, майже всі з малими чи дуже малими обсягами. Помітними лише, як для останнього часу, вчора були обсяги торгів акціями Ясинівського коксохімічного заводу зі зниженням їх ціни на 6,7%.

ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора, як і цього вівторка, і минулої п’ятниці, не торгували.

 Світові ринки акцій.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора підріс на 1,3% перекривши втрати попереднього торгового дня (-1,2%), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM втратив ще 1,2%, оновивши свій п’ятимісячний мінімум (точніше мінімум з 12 грудня 2017 року).

Політичні події в Італії вчора знову були в центрі уваги. Однак, при цьому курс євро вчора суттєво і різко підріс – на 1,2% майже до 1,17, а дохідність облігацій країни і її спред по відношенню до державних боргових паперів Німеччини помітно чи суттєво (як на чию думку) знизились. Мабуть, інвестори завважили, що така динаміка єдиної європейської валюти та ціни державних боргів Італії, навіть, при всіх тих політичних та економічних проблемах, які зараз існують в цій країні, є занадто значною.

США вчорашньому відновленню цін акцій у певній мірі завдячували відновленню цін акцій банків цієї країни після їх різкого зниження напередодні.

З точки зору важливих для світових фінансових ринків новин, варто відзначити також суттєвий ріст індексу менеджерів закупівель в промисловому секторі Китаю (промисловий PMI), згідно з офіційними даними Державного статистичного управління КНР, до 51,9, найвищого значення з вересня 2017. Це, поза сумнівом, позитивна новина для фінансових ринків, в тому числі і для України. В секторі послуг офіційний PMI Китаю зріс незначно – до 54,9, однак, що теж непогано.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові слабко змінюються і торгуються різнонаправлено; на європейські – помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись в невеликому «плюсі». Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,8%.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то, вчорашня дуже змінна динаміка основного місцевого фондового індикатору протягом дня, як і дуже змінні протягом торгової сесії цієї середи ціни окремих «індексних» акцій «Української біржі», породжують певні сумніви стосовно очікування цінових змін акцій, які торгуються в Україні на сьогодні. До цього слід додати дату складання переліку акціонерів «Донбасенерго» для виплати дивідендів за 2017 рік – 31 травня 2017. Це, може, вплинути на поведінку ціни цих акцій під сам кінець сьогоднішньої торгової сесії. Тому, місцевим трейдерам акціями необхідно бути готовими до різних сценаріїв торгів сьогодні. (До речі, дещо на майбутнє, не слід забувати, що не всі компанії з індексного кошику УБ визначили дату складання переліку акціонерів для виплати дивідендів).





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 31 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду