Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 21:13
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Понедельник, 4 июня 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1669,82-0,41%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі втратив 0,7%. По ходу торгів індикатор втрачав помітно більше, досягаючи протягом торгової сесії минулої п’ятниці в два часові проміжки свого денного мінімуму у 1666 пунктів (-1,35% до значення закриття минулого четверга). До певної міри в зниження індексу внесла свій вклад дата складання переліку акціонерів для виплати дивідендів по «індексним» акціям «Донбасенерго» за 2017 рік (дата складання переліку - 31.05.2018). Ціна цих акцій минулої п’ятниці втратила 7,4%, або 1,8 гривні на акцію - практично на суму дивіденду на одну акцію компанії. Такий рух ціни акцій після дати складання переліку акціонерів для виплати дивідендів є абсолютно закономірним. Однак, минулої п’ятниці більший внесок в зниження індикатору УБ внесли, в силу своєї більшої, ваги в індексі Української біржі, акції «Укрнафти» (-3,8%). Непогано зросли того дня в ціні акції «Турбоатому» (+3,5%). Ціна акцій «Райффайзен Банк Аваль» за результатами торгів минулої п’ятниці не змінилась, а «Центренерго» практично не змінилась (+0,01%).

 Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі дуже суттєво знизився в порівнянні з минулим четвергом. В грошовому вираженні він був майже в два рази меншим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Це - мало, з урахуванням значного росту індексу УБ за останній період у рік та два роки.

 На ринку заявок УБ минулої п’ятниці акціями «не індексних» емітентів,  торгували дуже мало. Прийшли торги акціями трьох таких емітентів; двох - з дуже малими обсягами.

 Санкції до програмного забезпечення російського походження, яким користуються трейдери на УБ, схоже, мають свій негативний вплив на торгову активність на Українській біржі.

 Для світових ринків акцій минула п’ятниця стала позитивним днем.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулої п’ятниці після виходу сильного місячного звіту по праці в США підріс на 1,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав приблизно стільки ж - 1,0%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM зріс ще на 0,85%, перебуваючи коло свого більш, ніж п’ятимісячного мінімуму.

 Основною подією для світових фінансових ринків минулої п’ятниці став хороший звіт по праці в США. Американська економіка додала в травні 233 тис. нових робочих місць при очікуваних 188 тис.. Офіційний рівень безробіття в країні знизився до 3,8% - 18-и річного мінімуму, а погодинна заробітна плата в минулому місяці порівняно з квітнем 2018 зросла на 0,3%. В річному ж вимірі її ріст склав 2,7%.

 Непоганий ріст заробітної плати в США є ще одним ознакою росту інфляції в цій країні та, досить імовірно, заставить ФРС швидше піднімати базову ставку в США (ставку по фондам ФРС). Більшість фахівців, очікує, що в сумі таких підйомів в поточному році буде чотири. Це негативно для України з точки зору залучення зовнішніх запозичень.

 Підвищення темпу зростання погодинної оплати праці в США призвело до підвищення дохідностей 10-и річних облігацій цієї країни знову до рівня вище 2,9% та, разом з подіями в Європі, дало поштовх до росту курсу долара США і, відповідно, зниження курсу євро відносно долара знову до рівня дещо нижче 1,17.

 Цього тижня відбудеться зустріч лідерів країн великої сімки (G-7). Тема торгівельних відносин, очевидно, буде домінувати на цій зустрічі, після уведення США мит на імпорт сталі та алюмінію.

 Іншими подіями того дня стали присяга нового уряду Італії перед президентом цієї країни та зміна прем’єр-міністра Іспанії на нового, Педро Санчеса, з партії соціалістів. Що стосується економічних новин, то індекс IHS Markit у виробничому секторі Європи (повторна цифра – уточнена) знизився до свого 15-и місячного мінімуму 55,5. Хоча, при цьому сам рівень індексу залишається поки дуже і дуже непоганим і суттєво вищим за відмітку 50, яка розділяє зростання та сповільнення економіки.

 Таким чином, що позитивно для ринків акцій (як і для добробуту переважної більшості людей в світі), – світова економіка зростає. Що негативно для фінансових ринків (цін акцій та облігацій) - одночасно наростає інфляція в США. Для цін акцій також негативним, як і для світової економіки, є введення митних, по суті, обмежень зі сторони США.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові знову підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси помітно підростуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає ще 0,8%.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то, те, що ми бачили в кінці минулого тижня на Українській біржі, насторожує. Індекс УБ суттєво не знижувався, але після свого зниження раніше, і не ріс. Ситуація певної невизначеності та невпевненості, досить імовірно, накладе свій відбиток і на хід сьогоднішніх торгів на Українській біржі. В цій ситуації, найбільш імовірним сценарієм бачиться – слабка зміна цін більшості індексних акцій на УБ. Однак, місцевим трейдерам необхідно бути готовими і до іншого перебігу та результату торгів. Звичайно, досить імовірно, що стосується конкретно ціни акцій «Донбасенерго», то її велике зниження обмежиться однією минулою п’ятницею, по тій причині, що вся сума нарахованого дивіденду вже відіграна за один день негативною зміною ціни цих акцій. (Повторимо також ще раз, на недалеке майбутнє. Не слід забувати, що ще не всі компанії з індексного кошику УБ визначили дату складання переліку акціонерів для виплати дивідендів за 2017 рік).



·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 4 июня 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду