Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 14:07
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Понедельник, 18 июня 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1620,50%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі зріс ще на 1,0%. Чотири з п’яти акцій, які входять до індексного кошику Української біржі того дня зросли в ціні, ціна однієї, акції «Центренерго», знизилась на 2,3%. З «індексних» паперів УБ минулої п’ятниці сильно підросла ціна «Райффайзен Банк Аваль» (+6,7%), суттєво менше, але також значно «Турбоатому» (3,2%) та «Донбасенерго» (+2,6%). Значно менше додали в ціні в останній день минулого тижні акції «Укрнафти» (+0,2%).

Індекс ПФТС минулої п’ятниці підріс на 1,9%.

З цього понеділка Українська біржа призупиняє торги в режимі безадресних заявок і буде торгувати лише в режимі адресних заявок.

Тепер задача біржі ПФТС поки підхопити справу Української біржі, а Української біржі, вже, ймовірно на новій платформі, відновити торги в режимі безадресних заявок, Інтернет торгівлю, торгівлю ф’ючерсними контрактами.

Українська біржа, працюючи в режимі безадресних заявок, за останні 10 років відіграла значну роль для початку нового етапу становлення фондового ринку України, в сенсі способу торгівлі акціями, іншими цінними паперами, залучення масового роздрібного інвестора до торгів цінними паперами через Інтернет, торгівлі ф’ючерсними контактами. Звичайно, торгівля акціями і володіння ними фізичних осіб, на превеликий жаль, так за цей час і не стали масовим явищем в нашій країні. Це сталось, в першу чергу, не через біржу, а через відсутність якісних емітентів, акції яких торгувались би на місцевих біржах, через високий рівень інфляції і, відповідно, високі ставки по депозитам та борговим інструментам, які були в цей час і залишаються хорошою альтернативою місцевим акціям, через підвищені ризики фінансової системи України в цілому. В меншій мірі, але що також важливо, причиною є і невисокі доходи населення нашої країни. Все це дуже яскраво видно по обсягам торгів акціями на Українській біржі, які з періоду 2010-2011 року до 2015 року дуже, і дуже знизились. Проте, все ж торгівля акціями і облігаціями в Україні трохи менше, ніж 10 років назад вийшла на новий рівень і залишалась такою, принаймні, до минулої п’ятниці. (Надіємось такою і залишиться). І в цьому початку в період 2009-2011 років – є велика заслуга Української біржі.

Тепер, повторимось, ці функції має зараз взяти на себе біржа ПФТС і, сподіваємось, через певний час також продовжить і Українська біржа - вже на новій торговій платформі.

Для довідки. На рисунку, Рис. 1 показана кореляція індексу Української біржі з композитним доларовим фондовим індексом країн, які розвиваються, MSCI EM з початку 31 березня 2008 року до минулої п’ятниці. Усереднені обсяги торгів «індексними» паперами Української біржі за останні кілька років представлені на Рис. 2 (20 торгових сесій середні, ковзні) та Рис. 3 (півроку ковзні).

Минулої п’ятниці обсяги торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі суттєво підросли по відношенню до значного обсягу (як для останніх років) попереднього дня. В грошовому вираженні цей обсяг торгів був приблизно в два рази вищим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два.

Минулої п’ятниці на ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями семи «не індексних» емітентів; з них з помітними обсягами: акціями «Дніпрообленерго»,  Крюківського вагонобудівного заводу, «Укртелекому».

Світові ринки акцій.

В останній робочий день минулого тижня широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,1% (підрісши від зміни у мінус 0,7% на початку торгів до їх завершення). Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив помітний 1,0%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився ще на 1,1% і практично досяг свого майже піврічного мінімуму від 30.05.2018.

В центрі уваги учасників фінансових ринків того дня були торгівельні відносини США та Китаю, а також США ЄС, Мексики та Канади.

США в минулу п’ятницю офіційно наклали підвищені торгівельні мита на китайські товари, які Піднебесна експортує в США на суму 50 мільярдів доларів.

У заяві президента США Дональда Трамп, оприлюдненій минулої п'ятниці сказано, що заходи  матимуть вплив на китайські товари, «які містять промислові технології», без зазначення конкретних товарів. В заяві сказано, що ця акція має місце «в світлі крадіжки Китаєм інтелектуальної власності та технологій та інших нечесних практик торгівлі». В заяві також сказано, що США накладуть підвищені мита на ще більше товарів, якщо Китай у відповідь в свою чергу накладе мита на товари, які імпортує зі Сполучених Штатів.

Китай в особі міністра торгівлі без великої затримки відповів, що накладе мита на предмети американського імпорту до країни такого з масштабу, як і США.

Незважаючи на очевидну проблему, якщо масштаб подібних акцій країн збільшиться, до певної міри зниження фондових індексів США минулої п’ятниці, носило суто технічний характер. Американські фондові індекси зараз близькі до своїх історичних максимумів і їм принаймні потрібна пауза, якщо не невелика негативна корекція.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові та європейські індекси помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись з невеликим «мінусом». Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується ще на 0,3%.

Сьогодні Українська біржа переходить в режим торгівлі лише по адресними заявкам, а значна частина трейдерів переорієнтується на біржу ПФТС. Ці організаційні моменти, в тій чи іншій мірі, матимуть вплив на торгівлю акціями на місцевих фондових біржах в Україні. Тому трейдерам місцевими акціями необхідно в перші дні нового режиму торгівлі бути готовими до різних сценаріїв та результатів торгів.

Рис. 1


Рис. 2


Рис. 3


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 18 июня 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду