Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 16:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 21 августа 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1623,57+0,15%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,8% після росту минулої п’ятниці на 0,65%. Індекс ПФТС вчора навпаки підріс на 0,9%. Таке розходження в двох індикаторах, при тому, що «ядро» їх обох (склад їх індексної корзини) однакове, в даному випадку, як і минулої п’ятниці, пояснюється тим, що індекс УБ відображає зміну цін акцій торговим днем раніше. Зміна цін «індексних» паперів за результатами вчорашніх торгів акціями  на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

 Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 20.08.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Укрнафта

113,0

0,0%

112,4111

-0,5%

Донбасенерго

25,0

4,2%

24,7787

4,8%

Райффайзен Банк Аваль

0,31

0,9%

0,3131

1,8%

Центренерго

14,72

0,1%

14,7163

-0,4%







Вчора торгова активність на біржі ПФТС в сегменті акцій ще більше виросла і знову була на максимальному рівні, тепер вже новому максимальному рівні за останні місяці. Обсяг торгів по безадресним заявкам з «індексними» акціями Української біржі та біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 3 мільйони 43 тисячі гривень, в порівнянні з 1,6 мільйонами минулої п’ятниці. Це в шість з поливною разів більше, ніж середній обсяг торгів на біржі ПФТС за одну торгову сесію в попередні кілька тижнів і в три з половиною рази більше, ніж середній обсяг торгів на Українській біржі в останні два роки. Цей обсяг наблизився до максимального денного обсягу торгів на УБ за останні два роки.

 Акції «Укрнафти», а минулого дня ще й «Донбасенерго» знову за обсягами торгів по безадресним заявкам обійшли акції «Райффайзен Банк Аваль» та «Центренерго», «лідерів» за цим показником, здавалось би найбільш ліквідних місцевих українських емітентів пайових цінних паперів. Обсяг торгів акціями «Укрнафти» по безадресним заявкам на біржі ПФТС цього понеділка в грошовому вираженні склав 1,2 мільйони гривень, акціями «Донбасенерго» - 690 тисячі гривень. Зовсім непогано, як для останнього часу.

 З акціями «Укрнафти» та «Донбасенерго» вчора також пройшло по одній адресній угоді на загальну суму 508 тисяч гривень.

 Цього понеділка на фондовій біржі ПФТС були також зафіксовані угоди по безадресним заявкам з акціями «Крименерго», «Укргазбанку» та двох інвестиційних фондів.

 Таким чином, можна ще впевненіше стверджувати, що торги на біржі ПФТС набирають обертів.

Світові фондові ринки вчора зростали.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2%. Цей фондовий індикатор зараз перебуває за 0,6% від свого історичного максимуму. Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 0,6%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на значимі 1,05%.

Основною подією вчорашнього дня для світових фінансових ринків стали пов’язані рухи: зниження дохідностей державних облігацій США, зниження індексу долара США та зростання курсу євро.

 Цей рух позитивний для валютного ринку України, на якому сьогодні продовжиться укріплення гривні, а також боргового ринку України, через зниження (поки потенційне) вартості запозичень держави Україна.

Рух на борговому та валютному ринку США та в світі відбувся після двох вербальних інтервенцій (висловлювань): спочатку одного з високопосадовців ФРС, центрального банку США, а потім президента США Дональда Трампа. Перший повідомив, що він хотів би бачити три підйоми базової ставки в США цього року, а не чотири, як більшість голосуючих членів Комітету по відритим ринкам ФРС. Президент США Дональд Трамп на зібранні багатих донорів Республіканської партії США повідомив, що він буде критикувати ФРС до тих пір, поки центробанк буде піднімати ставки. На додачу він розкритикував ЄС та Китай, назвавши їх маніпуляторами своїх валют. (Мається на увазі гра на пониження курсу національної валюти заради росту економіки та фінансової стабілізації.)

 Ринки розцінили це, як можливість того, що ФРС дійсно підніме ставку ще тільки один раз цього року у вересні і не стане піднімати її в грудні. В результаті спекулянти, які ставили останнім часом переважно на ріст дохідностей облігацій США, змушені були покривати шорти. Так само почався розпродаж доларів США, який продовжився сьогодні вночі в азійську сесію. Спекулянти також ставили на ріст курсу долара США і, останнім часом вперше з листопада 2017 на ріст курсу євро.

 Ці рухи позитивні для всіх ринків країн, які розвиваються, які останнім часом «страждали» від занадто сильного долара і знижувались. Це стосується, як ринків акцій, так і боргових ринків. Наскільки це довгострокова тенденція – покаже час. Об’єктивна реальність може через деякий час перекреслити ці «досягнення».

 Позавчора міжнародні рейтингові агентства S&P Global Ratings та Moody's понизили кредитні рейтинги Туреччини в іноземній валюті, відповідно, до "B+" з "BB-" та до "Ba3" з "Ba2". Понижені також на одну ступінь і рейтинги в національній валюті. Проноз по рейтингам «стабільний».

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко підростають; на європейські, переважно, слабко знижуються. Причина розходження бачиться, як у різній вчорашній динаміці індексів в Європі та США (більший ріст цін акцій у Європі), так і укріпленні євро. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси, переважно, дещо знизяться; окремі - підростуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає ще 0,8-0,9%.

Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні -позитивний. Значимих новин для місцевих емітентів немає. Найбільш імовірним сценарієм торгів на сьогодні видається зростання цін місцевих акцій.



·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 21 августа 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду