Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 13:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Понедельник, 12 ноября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1790,91-0,02%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі підріс на 0,3%, як і індекс ПФТС – теж зміна на +0,3%. Таким чином, обидва індикатори продовжили своє зростання останніх тижнів.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулої п’ятниці на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 09.11.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

17

-1,8%

17,2723

-0,5%

Райффайзен Банк Аваль

0,346

0,8%

0,3438

0,3%

Укрнафта

129

0,0%

129

0,0%

Індекс ПФТС

Укртелеком

0,14

3,7%

-

-

Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС маже не змінився в порівнянні з попереднім торговим днем і склав в грошовому вираженні: Української біржі - 574 тисяч гривень, біржі ПФТС – 588 тисяч гривень. Це менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» акціями по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС в останні три місяці.

Зате того дня на біржі ПФТС були також зафіксовані значні адресні угоди з чотирма «індексними» акціями на загальну суму 2 мільйони 10,4 тисячі гривень.  Це були угоди з акціями:  «Укрнафти» по ціні 130 гривень, «Райффайзен Банк Аваль» по ціні 0,35 гривень, «Турбоатому» по ціні 13,5 гривень і «Донбасенерго» по ціні 35 гривень за папір.

Також минулої п’ятниці на ПФТС пройшли дві невеликі угоди по безадресним заявкам з акціями одного інвестиційного фонду.

Новини українських  емітентів, українські фінансові новини.

1. Заборгованість ПАТ «Укрнафта» перед державним бюджетом у січні-червні 2018 року зросла з 26,9 млрд. грн. до 27,9 млрд. грн., повідомляється в проекті проспекту емісії єврооблігацій НАК «Нафтогаз України», який володіє 50% плюс 1 акція компанії. Саме так чи майже так звучать повідомлення деяких інформаційних агенцій України.

В документі НАК «Нафтогаз України», на який посилаються агенції, також зазначено, що станом на 30 червня 2018 року «Укрнафта» мала від’ємне значення власних обігових коштів.

Варто прокоментувати ці два доволі негативні, але відомі учасникам місцевого ринку акцій, для компанії твердження. «Укрнафта» є емітентом однієї з найбільш ліквідних «індексних» акцій Української біржі та біржі ПФТС. Варто також дещо  «осучаснити» наведені дані.

Власне сама податкова заборгованість «Укрнафти» станом на 30 вересня 2018 року, згідно з даними балансу компанії, складала 11,9 мільярдів гривень, включаючи й невиплачений перед кінцем кварталу, але нарахований, як це і буває зазвичай у всіх компаній, борг по податку на прибуток в сумі 1,6 мільярди гривень. Ця сума виплачується, як правило, на початку наступного кварталу. Сума в 10,4 мільярди гривень – це все практично заборгованість по рентним платежам, яка виникла в період 2014-2015 років. В балансі «Укрнафти» в розділі III пасиву в строчці «поточні забезпечення» при цьому також відображена сума забезпечень по можливим штрафам і пеням в сумі близькій до 17 мільярдів гривень. Компанія вже нарахувала по ним всі можливі збитки в попередні роки і в 2018. В 2018 році компанія продовжувала нараховувати забезпечення по можливим штрафам і пеням по податковій заборгованості регулярно, кожний квартал. Сума цих нарахувань за 9 місяців поточного року склала щось близько 2,2 мільярдів гривень, якщо виходити лише з даних балансу. (У цей рядок балансу могли лягти і інші не грошові операції, що, однак, у великих сумах дуже малоймовірно). При цьому компанія сплатила в поточному власне самих старих податкових боргів на суму 1,2 мільярди, як кажуть «тіло боргу», на додачу до повної сплати всіх поточних податкових платежів. Таким чином, ріст заборгованості, про який пишеться в проспекті емісії відбувся виключно через нарахування компанії за прострочку 2,2 млрд. мінус сплата «старого боргу» 1,2 млрд.. При вирішенні питання урегулювання податкової заборгованості «забезпечення» по ним мають бути усунені, якщо в повній мірі то суму 17 мільярдів буде записана, як не грошовий прибуток компанії «Укрнафта» і додамо – колосальний прибуток.

Що стосується обігових коштів, то їх значення 30 вересня 2018 року було вже додатнім (з розділу III пасиву при розрахунку усуваються суми «поточних забезпечень») за рахунок значного збільшення обігових коштів в третьому кварталі 2018 на що, переважно, був направлений операційний позитивний грошовий потік компанії в сумі близько 3,5 мільярди за третій квартал 2018 року. Принаймні, саме в такій сумі його можна оцінити опосередковано по балансу та звіту компанії про фінансові результати цей квартальний грошовий потік. Компанія чомусь не публікує квартальні звіти про рух грошових коштів.

В забезпечення податкових платежів «Укрнафти» можна говорити з іншої, позитивної для компанії сторони, про неоплачений газ компанії в кількості чи то 2 мільярди кубів чи то 10 мільярдів.

Слід сказати, що, якщо проігнорувати факт великої проблемної податкової заборгованості, малих обігових коштів, а виходити суто з стійкого вільного грошового потоку компанії «Укрнафта» (десь 7-8 мільярди гривень на рік, враховуючи необхідне для підтримання видобутку інвестування), то ринкова вартість її акцій зараз би була б втричі вища за поточну, якщо не більше. Проте,  звичайно, ігнорувати факт наявності неврегульованих значних боргових проблем є абсолютно неправильним, що і робить місцевий ринок акцій, сильно дисконтуючи зараз ціну акцій компанії.

2. Миронівський хлібопродукт купує словенську компанію Perutnina Ptuj. Минулої п’ятниці МХП отримав дозвіл сербського антимонопольного комітету, а 21 вересня 2018 - словенського.

Perutnina Ptuj - вертикально інтегрована компанія в Південно-Східній Європі. Компанія володіє потужностями з вирощування бройлерів в Словенії, Хорватії, Сербії, Боснії і Герцеговині. Веде свою діяльність в 22 країнах. Компанія налічує 3,5 тис. співробітників в восьми країнах. Пов'язані з Perutninе компанії в Сербії здійснюють діяльність з виробництва бройлерів, інкубації яєць, виробництва та продажу свіжого і переробленого м'яса птиці. У Словенії компанія обробляє ще й 4 тис. сільськогосподарських угідь.

Згідно зі звітом акціонера компанії, компанії Slovenian Steel Group, дохід Perutnina Ptuj Group в 2017 році зріс до 257,1 млн. євро з 211,35 млн. євро в 2016 році, а EBITDA зросла до 24,4 млн. євро з 24,2 млн. євро.

Акціонерами Perutnina Ptuj є Slovenian Steel Group (SIJ d.d., 85,16% акцій) та підконтрольний йому Holding PMP d.d. (5,53%), інші (9,31%).

В річному звіті SIJ, в 2017 році зазначено, що група купила 12,77% Perutnina Ptuj за 11,4 млн. євро, довівши своє пряме і непряме володіння до 90,69%. По цій угоді капіталізація компанії оцінюється у 89,3 млн. євро.

У звіті SIJ активи Perutnina Ptuj Group і Holding PMP вказані як активи на продаж і оцінені в 270 млн. євро, а зобов'язання компанії - в 133 млн. євро. Якщо вирахувати одне з іншого отримаємо 137 млн. євро ринкової капіталізації. Компанія SIJ заявляла про плани провести spin-off (виділення і продаж) Perutnina Ptuj до кінця 2018 року.

3. Минулого четверга Верховна Рада ратифікувала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на 1 млрд. євро, підписану у вересні цього року. Сума допомоги буде розділена на два рівні транші.

Для отримання першого траншу Україна мала виконати шість умов. Серед них оновити модуль перевірки електронних декларацій для контролю за достовірністю даних, завершити формування наглядової ради НЕК "Укренерго" з незалежними членами та оголосити відбір таких наглядових рад та ще щонайменше для трьох інших великих держкомпаній із залученням професійних компаній із добору персоналу, а також виставити на продаж як мінімум 200 об'єктів малої приватизації.

Президент України Петро Порошенко того дня за підсумками переговорів із віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом спрогнозував, знову, того ж таки дня надання Україні першого траншу макрофінансової допомоги ЄС найближчими тижнями.

Світові фондові ринки.

Минулої п’ятниці фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,9%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, понизився на суттєві 1,75%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає ще 0,5%. Зниження цього фондового індикатору на річному інтервалі зараз складає 14,3%.

Таким чином, зовнішній фон для місцевого ринку акцій продовжує залишатись суперечливим. Інтерпретація місцевих фінансових новин теж може бути різна, хоча, більше позитивна. Ріст індексу Української біржі минулої п’ятниці важко пояснити (про що вже писалось і раніше), як і не до кінця зрозумілі фактори зміни індексу ПФТС в залежності від цінової п’ятничної, минулого тижня зміни цін «індексних» паперів. Про цей недолік місцевих бірж вже згадувалось в попередніх денних оглядах. В цьому середовищі, здається, варто зберігати нейтральний прогноз по зміні цін місцевих акцій в середньому цього понеділка з незначною їх динамікою.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 12 ноября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду