Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 00:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 14 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1705,22-2,35%

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,8% після втрати попереднього торгового дня 1,4%. Таким чином фондовий індикатор з початку – середини листопада УБ виражено позначив подвійну вершину, що не є добрим технічним знаком. Дуже подібне ми бачимо на американському ринку акцій.

Індекс ПФТС цього четверга втратив чутливі 2,0%.

Вчорашнє помітне зниження індексу ПФТС, як частково видно з Таблиці 1, відбулось в основному за рахунок ціни акцій «Центренерго». Саме вчора мав відбутись приватизаційний конкурс з продажу державного контрольного пакету акцій цієї компанії. Вже раніше з повідомлення ФДМУ стало відомо, що конкурс не відбудеться. Вчорашня реакція учасників ринків була не те, щоб запізнілою. Просто хтось, можливо, очікував «чуда». Частина ж інших учасників ринку, імовірно, притримували акції кілька днів в надії продати їх дорожче. На негативну цінову динаміку акцій «Центренерго» в дуже великій мірі впливає також невиразна звітність компанії за 9 місяців 2018 року і не вражаючі очікування, щодо прибутків компанії за повний 2018 рік.

Та чи така вже негативна цінова зміна акцій «Центренерго» за вчорашній день? Вчора обсяг угод з акціями компанії по безадресним заявкам, які враховуються при розрахунку індексу ПФТС, склав 215 тисяч гривень. В той же час, вчора на ПФТС було зафіксовано чотири адресні угоди з акціями «Центренерго», які не враховуються при розрахунку індексу ПФТС на загальну суму 2,7975 млн. гривень (в 13 раз більше, ніж по безадресним) і по ціні 17,82 гривні за акцію, що значно вище «ринкової». Яка з вчорашніх цін акцій «Центренерго» не формально, а по факту, правильна – залишається відкритим питанням.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 12.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,75

-12,2%

15,6706

-7,0%

Райффайзен Банк Аваль

0,342

-0,4%

0,3428

-0,4%

Укрнафта

130

-3,0%

126,3538

1,0%

Донбасенерго

31,4

0,6%

31,4

0,2%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 486 тисячі гривень – нарівні попереднього торгового дня. Та це суттєво менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні кілька місяців.

Вчора крім цього на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту, з акціями банку «Південний» та одного інвестиційного фонду, а також, були зафіксовані адресні угоди з акціями «Центренерго», про що згадувалось вище та Миронівського хлібопродукту.

Національний банк України залишив вчора облікову ставку незмінною – на рівні 18%. З позицій реальної ставки (номінальна ставка мінус інфляція), як показує в своїх публічних звітах сам НБУ (інфляційному, фінансової стабільності), це, скоріше за все, зараз найвища реальна ставка в світі.

Світові ринки акцій.

Вчора вони дещо розчарували.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на суто символічні 0,02%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 02% після росту на 3,2% за два попередні дні від свого дворічного мінімуму, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс ще на 07% після росту попереднього торгового дня на 1,5%.

Якщо вчорашню паузу в рості європейських фондових індексів можна було очікувати і пояснювати, то відсутність росту на американському ринку акцій відверто розчарувала. Це – негативний знак. А разом з сьогоднішнім зниженням ф’ючерсів на американські фондові індекси – це ще гірше. Ціни американських акцій ніяк не можуть не те щоб відновитись, просто почати своє відновлення після недавнього падіння. Вчора, дехто з аналітиків та трейдерів заявляв, що ринок США досяг свого локального дна і варто почати купувати американські акції. Однак, опитування показали, що настрій інвесторів в США погіршився, але не настільки, щоб почались купівлі, заявляють окремі аналітики.

Сьогодні зранку надійшла ще одна негативна новина. Економіка Китаю має помітні труднощі на фоні санкцій США. Промислове виробництво в Китаї в листопаді 2018 зросло на 5,4% в порівнянні з обсягом рік назад в листопаді 2017. Це найслабший ріст за останні три роки. Роздрібні продажі зросли на 8,1% в аналогічному річному вимірі. Це найслабший ріст з 2003 року. Економісти очікували цих показників на рівні значно вищому, відповідно, 5,9% та 8,8%. Новина має на увазі негативний вплив і на економіку України.

Як вже згадувалось вище, сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси суттєво знижуються – десь на 0,8%; на європейські фондові індекси знижуються приблизно на ті ж величини. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів знизиться близько 1%. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 1,2%.

На цьому негативному фоні важко, звичайно, очікувати позитивної динаміки від цін місцевих акцій сьогодні. Однак видається, що акції «Центренерго» досягли вчора свого локального дна і це стабілізує місцевий ринок акцій.

сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 14 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду