Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 09:45
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 18 января 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС втратив ще 0,4%. Це був п’ятий торговий день зниження індикатору ПФТС поспіль. За цей період фондовий індекс втратив 1,6%, ще відносно невеликою величиною.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 17.01.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,4

0,7%

14,4300

0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,344

0,4%

0,3438

0,1%

Донбасенерго

33

-0,2%

33,0448

0,0%

Турбоатом

12

-4,0%

12,1

-3,7%


Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам сильно зріс в порівнянні з обсягом попереднього торгового дня і склав в грошовому вираженні 1 мільйон 125 тисяч гривень. Вчора вперше з початку року обсяг торгів перевищив та перевищив суттєво середньоденний обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останні кілька місяців.

Крім цього, вчора на ПФТС була також зафіксовані адресні угоди з а «індексними» акціями «Центренерго» та «Райффайзен Банк Аваль» на загальну суму 740 тисяч гривень.

Торгів «не індексними» акціями вчора на ПФТС не було.

Українські фінансові новини.

Глава Національного банку України Яків Смолій вважає, що є зараз є підстави ослабити монетарну політику українського центробанку. Рішення про це буде обговорюватись на засіданні монетарного комітету, яке пройде 29-30 січня. Про це Смолій повідомив вчора під час своєї доповіді у Верховній раді.

Рішення по зменшенню базової ставки НБУ, якщо таке буде мати місце, призведе до зменшення ставок по ОВДП, кредитам та депозитам в гривні, в також, можливо, до невеликого ослабленні гривні. Воно позитивно вплине на ріст кредитування і таким чином буде стимулювати економічний ріст в країні. Водночас, такий крок може дещо негативно вплинути на інфляцію, хоча остання зараз має в Україні більше не монетарну природу, а породжується, в першу чергу, конкуренцією за робочу силу з більш розвинутими економічно країнами Східної Європи, зростанням мінімальних зарплат та пенсій, а також ростом адміністративно встановлених тарифів: цін на природний газ, опалення, електроенергію.

Верховна рада вчора підтвердила мораторій на продаж землі до 1 січня 2020 року. До кінця року планується відпрацювати закон про продаж землі.

Ситуація навколо продажу чи не продажу землі суттєвим чином впливає на показники прибутковості агрохолдингів України (Миронівський хлібопродукт, «Кернел», «Астарта» та інші), і таким чином на ціну їх акцій. За наявності ринку землі приблизно в два рази могла б доволі швидко зрости орендна плата за землю сільгосппризначення в Україні. Це б зменшило тимчасово прибутковість компаній сектору. Можливо, їм би довелось витрати певні кошти та позичати для того, щоб або викупити частину угідь, які вони оброблюють, або ж укласти більш довгострокові договори на оренду землі. При ринку землі могла б теоретично зрости і конкуренція з боку нових крупних виробників, що також могло б негативно вплинути на маржу існуючих великих агрокомпаній. З іншої сторони, після вирішення питання ринку землі і прояснення матеріально ситуації для себе агрохолдинги та їх інвестори, їх кредитори мали б більше гарантій. Тоді б це позитивно вплинуло на ціни акцій українських аграрних компаній.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,8%, продовживши свій тренд середньострокового зростання, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав суто символічні дуже незначні 0,05%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив також дуже незначні 0,04% після свого росту за результатами попередніх торгових днів.

В центрі уваги учасників світових ринків акцій продовжує залишатись квартальна корпоративна звітність за четвертий квартал 2018 року. Однак, вчора, як вважають оглядачі, при цьому вони посилаються на денні графіки американських фондових індексів, позитивним каталізатором росту цін акцій в США була також новина від Wall Street Journal report, про те, що міністр фінансів США Стівен Мнучін розглядає можливість зняття накладених минулого року увізних мит на імпортні товари Китаю для успіху торгівельних переговорів між США та Китаєм.

Фондові індекси США, однак, швидко знизились від пікових значень. Це знову було мотивовано тою ж темою. В коментарі одного з вищих чинів Адміністрації США було повідомлено про те, що ніякої дискусії щодо зняття увізних мит не ведеться. Такий крок, за його словами чи обговорення цього питання ослабили б позиції США на торгових переговорах.

При цьому, зі сторони дуже сильно здається, що попри звітність та інші чинники фондові індекси США зараз своєму зростанню більше завдячують торговій стратегії найбільших учасників цього ринку. Інвестори та інші учасники дають це зробити. Адже всі хто хотів продати на цих цінових рівнях вже продали активи в грудні 2018. Ріст після падіння на ринках – зрозуміле і дуже природне явище. На ринок виходять ті, хто хотів би підкупити активи або ж ті, хто хоче відновити ринок для розпродажів з більш високих рівнів, а також, і це в першу чергу, ті, хто заробляє на коливаннях ринку, його рості, а ще кому, в першу чергу, вигідні більш високі цінові рівні (на фондовому ринку самі корпорації та компанії з управління активами).

Те що вчорашній послідовний ріст індексу S&P 500 протягом торгової сесії, крім гострого піку на згаданій вище новині, не був прив’язаний до фінансової звітності, говорить той факт, що банк Morgan Stanley з числа провідних в США вчора опублікував слабкі фінансові результати за четвертий квартал 2018. І хоча акції банку після цього знизились на 4% ринок це не відчув.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,5%.

Місцевий ринок акцій продовжує дивувати своєю негативною динамікою на фоні позитивних рухів на світових фондових ринках та за відсутності суто негативних українських новин. Про можливі причини цього більше писалось учора. Але є факт і будувати очікування стосовно динаміки фондового індикатору ПФТС в такій ситуації непросто. Хоча, як видно з Таблиці 1, ціни найбільш ліквідних на місцевому ринку акцій «Центренерго» та «Райффайзен Банк Аваль» вчора не знижувались. Можливо, вони сьогодні також підростуть. Такий результат бачиться для сьогоднішніх торгів, як більш імовірний.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 18 января 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду