Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 05:40
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 12 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1690,91-3,02%

Вчора індекс ПФТС знизився ще 0,4% після втрати 1,85% та 1,8% за результатами двох торгових сесій до вчорашньої.

На динаміку місцевого фондового індикатору цього четверга негативно вплинуло подальше зменшення ціни акцій «Укрнафти», дуже ймовірно, під впливом пропозиції НАК «Нафтогаз» до наступних зборів акціонерів компанії не виплачувати дивіденди за результатами роботи «Укрнафти» минулого року. Цей факт вже згадувався в наших попередніх оглядах.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 11.04.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,357

0,0%

0,3556

-0,3%

Центренерго

12,2

-0,4%

12,4819

3,9%

Укрнафта

155

-6,1%

157

-14,1%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС суттєво знизився в порівнянні з попередніми торговими днями і склав грошовому вираженні лише 391 тисячу гривень. Це значно менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (673 тисячі гривень) та за останні три місяці (586 тисяч гривень).

Вчора також на ПФТС пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту, а також були зафіксовані адресні угоди з акціями  того ж Миронівського хлібопродукту, а також Крюківського вагонобудівного заводу, Ясинівського КХЗ, «Богдан Моторс», Сумського НВО, Донецького металургійного заводу та Дніпропетровського трубного заводу. Причому якщо обсяг угод з акціями МХП та КВБЗ був невеликим, то з акціями інших перерахованих емітентів просто смішно малим.

Значимих українських новин для фінансового сектору нашої країни за вчора та станом на сьогоднішній ранок не має.

Тим не менш, варто згадати вже не новину, але достатньо свіжу інформацію стосовно результатів первинних аукціонів з розміщення ОВДП, які пройшли цього вівторка.

Міністерство фінансів України 9 квітня розмістило гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 7,7 млрд гривень і валютні папери - на 13,5 млн доларів та 2,6 млн євро – всього на 8,164 мільярдів гривень в еквіваленті.

Мінфін розмістив ОВДП з терміном обігу 119 днів на 4 256 млн гривень під 19,5% річних, з терміном обігу 182 дні - на 600 млн гривень під 18,99% річних, 357 днів - на 931 млн гривень під 18,48% річних і 714 днів - на 1 940 млн гривень під 18% річних. (Всі дохідності наведені без урахування реінвестування купонів).

Крім того, папери у валюті розміщено з терміном обігу 358 днів на 9,405 млн доларів під 7,25% річних, 469 днів - на 4,072 млн доларів під 7,25% річних і 231 день - на 2,571 млн євро під 4,6% річних.

Таким чином майже 95% залучених коштів – це кошти в гривні.

Результати аукціонів – доволі непогані за обсягом залучених коштів.

Слабкі валютні розміщення це, скоріше за все, наслідок того, що Мінфіном цього тижня пропонувались лише «довгі» (в українських термінах) валютні папери. Ця ж обставина вплинула і на дещо менший порівняно з попереднім тижнем обсяг залучених коштів. (Тоді Мінфін отримав приблизно 10,1 мільярдів гривень).

52% коштів цього вівторка було залучено від розміщення тримісячних державних паперів України в гривні, 24% - від практично дворічних гривневих, 11% - від гривневих боргових паперів зі строком погашення 09.10.2019.

Таким чином, видно, що інвестори частково фіксують дохідності в гривні, купуючи відносно «довгі» ОВДП в національній валюті.

Можна співставити дані по дохідностям ОВДП з рівнем середньозважених відсоткових ставок по кредитам в Україні.

Процентні ставки в березні за гривневими кредитами для бізнесу збільшилися на 0,1 п.п. до 18%, для населення знизилися на 2 п.п. до рівня 29,6%.

За валютними кредитами українських банків ставки для бізнесу збільшилися на 0,4 п.п. до 6,2%.

Таким чином видно, що дохідності по ОВДП при первинному розміщенні є дещо вищими за середньозважені кредитні ставки для бізнесу, як в гривні, так і у валюті. Це дещо незвично при звичайному становищі речей. Проте така ситуація триває вже немало часу.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 практично не змінився, зрісши на зовсім символічні 0,004%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього четверга додав трохи більше 0,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,8% від свого позавчорашнього локального максимуму.

Світові ринки акцій завмерли в очікуванні квартальної звітності корпорацій, американських в першу чергу.

Публікація квартальної звітності найбільших корпорацій США за перший квартал 2019 року починається сьогодні зі звітності провідних банків цієї країни J.P. Morgan Chase та Wells Fargo. Звітність банківської групи Citigroup і найбільшої світової КУА BlackRock буде опублікована наступного тижня, так само, як і банку Bank of America.

Як вже не раз згадувалось в цих оглядах, публікація звітності за перший квартал 2019 стане випробуванням на міцність для американського ринку акцій, а з ним і для світових фондових ринків.

Згідно зі заниженими перед публікацією прогнозами за останніми даними FactSet очікується, що корпоративні прибутки американських корпорацій в першому кварталі 2019 знизились на 4,2% рік до року (за іншими даними, можливо на тиждень застарілими, на 2%). В той же час доходи найбільших корпорацій США за очікуваннями зросли в річному вимірі лише на 5%.

Звичайно, по факту, як і в переважній більшості випадків, буде дещо краще. Та все ж все це не дуже добрі новини в принципі, а для американського та світових ринків акцій зокрема.

В огляді за минулий день ситуація з прибутками американських корпорацій та очікуваннями на наступні квартали була описана відносно детально.

Поміж іншим у вчорашньому огляді була проілюстрована наглядно і підвищена поточна ринкова оцінка акцій США, на що є певне виправдання – низькі відсоткові ставки.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже слабко підростають; на європейські – слабко знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 0,2%.

На цьому невизначеному чи невиразному, але спокійному зовнішньому фоні можна очікувати невеликих змін цін акцій на українських біржах сьогодні в середньому.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 12 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду