Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 11:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 12 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1310,68+2,39%

Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає. Хіба що варто звернути увагу на результати вчорашніх аукціонів з розміщення ОВДП та інформацію по «Мотор Січі». Це все та ще інше в дайджесті фінансових новин після огляду подій на українському та світових фінансових ринках. Також в кінці блоку новин є знову інформація по поточній ринковій оцінці фондових індексів S&P 500 та STOXX 600.

З інформації по ринкам звертаємо увагу на різке падіння ціни золота напередодні.

Також ще раз звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

На біржі ПФТС вчора, як і в минулу п’ятницю, в сегменті акцій відбулась лише одна угода з акціями. Це знову буда угода з 1 100 пайовими паперами «Донбасенерго». Їх ціна по цій угоді вчора склала 18,25 гривень за акцію (днем раніше 18,30 гривень, в минулу п’ятницю - 18,20 гривень за акцію).

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,1%.

Це після його росту на незначну 0,01%, навіть менше, днем раніше і ще дня без змін. В минулу п’ятницю індекс Української біржі не змінився. До цього він нетривалий період (у 6 торгових днів) негативно коригувався від локального максимуму, не дуже сильно (-4,4%).

Минулого дня на Українській біржі пройшло сім угод з акціями чотирьох емітентів. Однак вчора індекс Української біржі підріс лише завдяки зміні - зростанню без угод котирувань акцій Райффайзен Банк Аваль на 5,1% (до 0,3700 гривень акцію).

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 11.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Крюківський вагонзавод

19,0

+11,7%

1 900

1

-

-

Apple США

13 589

+6,2%

41 013

1

-

-

Разом

42 913

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  11.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,400

80 000

1

«Центренерго»

5,5936

130 274

4

Разом

210 274

5

Крім цього (Таблиці 1, 2 та вже згаданого зростання котирувань РБА без угод) вчора також без угод на Українській біржі знизились на 0,6% котирування акцій Миронівського хлібопродукту до 182,85 гривень за акцію.

Що стосується зростання котирувань акцій Райффайзен Банк Аваль та угоди по безадресним заявкам з цими паперам з більш високою ціною, то тут, поза сумнівом, свою ключову роль відіграють запропоновані дуже хороші дивіденди банку, 6,95 копійок на акцію.

Що стосується Миронівського хлібопродукту, то ціна цих паперів на Лондонській фондовій біржі в останні дні ніяк не підніметься вище 6,0 доларів США за акцію, застрягши на відмітці 5,90 чи трохи нижче, Рис. 1, що до речі суттєво нижче, ніж ціна цих паперів на Українській біржі в гривневому еквіваленті.

Ціна GDR Миронівського хлібопродукту на Лондонській фондовій біржі,

долари США





Рис.1
Рис.1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

За вчора ціни ОЗДП України в доларах США трохи підросли, дохідності дещо зменшились. Тут зміни в останній дні - тиждень відбуваються в дуже вузькому діапазоні, посередні між минулими ціновими локальними мінімумом та максимумом. На «дальньому» кінці кривої дохідності дохідність вчора складала 7,60-7,58% (днем раніше 7,66-7,74%).

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку продовжили дуже слабке зниження або ж фіксувались на нижчих рівнях. За вчора тут зміни мінімальні.

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» дохідності ОВДП: «2021 рік» 11,25%-11,35/9,50-10,25% (середина-кінець року), «2025 рік» - 13,50%/11,75%, два дні без змін, посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок України. Курс гривні.

Гривня продовжувала укріплюватись по відношенню до долара США, а після стабілізації в парі євро - долар і украплюватись до євро, проти якого вона суттєво здавала позиції раніше, Рис. 2




Рис.2
Рис.2

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на 0,8% після дев’яти! торгових днів безперервного росту, перебуваючи зовсім поряд зі своїм історичним максимумом.

Трохи нижче в кінці блоку новин ще раз про поточну ринкову оцінку цього ринку.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього вівторка зріс ще на 1,7% під впливом «американців», а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,4% перебуваючи коло свого високого локального максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США суттєво зростають, як, до речі і вчора додаючи від 0,75% до 0,9%. Індекс STOXX 600 додає ще 0,2%, індекс MSCI EM практично не змінюється.

Українські фінансові новини.

Боргові папери України. Первинні аукціони з продажу ОВДП.

Міністерство фінансів під час аукціонів 11 серпня розмістило ОВДП на 4,9 млрд гривень і 189,8 млн доларів. До державного бюджету залучено 10,123 млрд. грн. (за офіційним курсом НБУ), повідомив Мінфін.

На аукціонах ОВДП Міністерство фінансів запропонувало інвесторам три випуски цінних паперів, два з яких номіновані в національній валюті і один - в іноземній валюті. Термін обігу державних облігацій в гривні - 126 і 917 днів, у валюті - 540 днів.

Середньозважена дохідність ОВДП становила 7,0% і 10,0%. Середньозважена ставка дохідності валютних паперів склала 3,6% річних.

Кількість заявок (задоволених/поданих): 1/2, 2/4, 26/27.

Коментар. Обсяг залучених коштів непоганий, добре те, що терміни обігу двох випусків відносно «довгі».

НЕ малюючи графік непросто порівняти дохідності паперів при розміщенні з дохідностями розміщень у попередні два тижні, через різні терміни обігу. Більш подібні по термінам обігу були папери на аукціонах 14 липня. Порівняно з тими аукціонами, дохідності вчора мало змінились чи просто не змінились. Однак термін обігу «коротких» ОВДП проданих 14 липня з дохідністю також 7,0% був 77 днів – коротший, так само, як і паперів номінованих в доларах США проданих з дохідністю 3,5% - 365 днів. Можна сказати, що дохідність на «короткому» кінці кривої ОВДП в гривні дещо знизилась (завдяки стабілізації курсу гривні), дохідність у валюті вчора при розміщенні закономірно була вищою через більший термін обігу паперів.

Як і раніше, кількість учасників аукціонів з розміщення ОВДП в гривні (кількість поданих заявок) була малою. На це також варто звернути увагу.

Корпоративні новини.

Посли країн «Великої сімки» в Україні обговорили з новим віце-прем'єром з питань стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським питання охорони технологій подвійного призначення.

«Під час нещодавньої зустрічі посли країн G7 привітали віце-прем'єр-міністра Уруського з призначенням і наголосили на важливості збереження прогресу в реформуванні оборонної промисловості та охорони технологій подвійного призначення для захисту економічної і національної безпеки», - йдеться в повідомленні на сторінці головування США в групі послів «Великої сімки» у Twitter у вівторок.

Очевидно, що однією з головних тем зустрічі було питання продажу компанії «Мотор Січ» китайському концерну.

Коментар. Цілком зрозуміло, що США м’яко кажучи не в захваті від угоди і, імовірно, текст повідомлення має на увазі, що Сполучені Штати через свого посла в Україні якось більш конкретно донесли цю думку до українського високопосадовця, а через нього і «вище». Тим самим, вони дали зрозуміти, що а) слідкують за ситуацією, б) можуть імовірно використати певні важелі тиску. До того ж, імовірно, США долучили до розмови дипломатів інших впливових країн, щоб посилити свою позицію.

Ситуація тут не проста. Продовжуємо слідкувати за її розвитком.

***

·        ЄС надасть макрофінансову допомогу сусідам для пом'якшення економічних наслідків пандемії, для України передбачено 1,2 млрд євро, нагадує ЄС. Меморандуми про взаєморозуміння вже узгоджені з Албанією, Грузією, Йорданією, Косово, Молдовою, Чорногорією, Північною Македонією та Україною.

·        Індикатор ділової впевненості на ринку будівництва на третій квартал 2020 року покращився на 11 процентних пунктів (п.п.) в порівнянні з другим кварталом 2020 року - до «мінус» 37,2%, повідомила Державна служба статистики. Промислових підприємств - +10,6 в.п до мінус 12,4%, сільгосппідприємств – очікувані звичайні сезонні зміни показників на рівні минулих років, послуг - +10,9 в.п до мінус 34,5%, роздрібної торгівлі - + 17,0 в.п. і становить мінус 2,7%.

·        Індекс цін виробників в липні зріс на 0,4% в місячному вираженні після зниження на 0,6% в червні, рості на 0,1% в травні. В річному вимірі в липні індикатор знизився на 7,5% в періоді січень-липень – на 5,3%. Зниження відбулось в першу чергу за рахунок зниження цін на нафту, вугілля, іншу видобувну сировину, і, відповідно на продукти їх переробки, але не тільки.

·        Виробництво автотранспортних засобів в Україні у липні 2020 року порівняно з липнем 2019 року скоротилося на 62% до 236 одиниць. Всю липневу статистику щодо легкових авто було сформовано великовузловим складанням автомобілів марки Skoda на заводі «Єврокар» - 172 машини, що на 68% менше, ніж у липні 2019 року. Випуск комерційних автомобілів (без урахування АвтоКрАЗу, який перестав розкривати інформацію про своє виробництво із серпня 2016 року) скоротився на 84% до 4 штук (всі виготовлено на заводі «Черкаський автобус»). На 11% зросло виробництво автобусів, протягом місяця на 4 підприємствах було виготовлено 60 автобусів. Більше за інших, як і роком раніше, виготовив автобусів «Черкаський автобус» - 25 штук, Чернігівський автозавод виробив 24 автобуси.

·        Споживча інфляція в липні в Україні виявилась трохи нижчою за очікування НБУ (в річному вимірі -2,4%, в місячному - мінус 0,6%), коментар Нацбанку. «Вона очікувано перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п. і більше того, виявилася трохи, опублікованого в інфляційному звіті за липень 2020 року», - наголошується в повідомленні. У НБУ зазначають, що в липні інфляцію стримувало насамперед уповільнення зростання цін на продукти харчування за рахунок збільшення як вітчизняного, так і імпортної пропозиції. Нацбанк очікує, що в подальшому поступове пожвавлення споживчого попиту і економічної активності під впливом м'якої монетарної політики і фіскальних стимулів уряду сприятиме поверненню споживчої інфляції в межі цільового діапазону 5% ± 1 п.п.

·        Грошова маса в Україні в липні 2020 року зросла на 3,6% - до 1 трлн 668,097 млрд грн.

·        ФДМ готовий розпочати процес приватизації перших об'єктів ДП «Укрспирт». За  словами Голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка, донедавна Україна разом із Білоруссю були єдиними у світі країнами з державною монополією на виробництво спирту.

·        Державне підприємство «Гарантований покупець» з початку 2020 року виплатило виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) 7,75 млрд гривень як розрахунок за вироблену електроенергію, що становить 26% від необхідної суми.

Світові фінансові новини.

·        Повідомляється, що Великобританія вступила в рецесію.

·        Серед фахівців ведуться дискусії відносно того, чи зросте суттєво інфляція в наступному році в США.

Поточна ринкова оцінка індексу S&P 500 та (частково) індексу STOXX 600.

В індексній корзині S&P 500 станом на минулу п’ятницю звітність за другий квартал 2020 року опублікували 441 компаній з 503.

Наразі індекс P/E по прибуткам на наступні 12 місяців, починаючи з третього кварталу 2020 року складає 23,0, що дуже високо, особливо для кризи. По форвардним показникам, з урахуванням ще не опублікованих даних за другий квартал 2020 це 22,2. В контексті, Див. Рис. 3.




Рис.3
Рис.3

Про ще дві міри оцінки ринку акцій - довгострокової дохідності та премії за ризик ми вже писали в попередньому огляді. Станом на 01.08.2020 за оцінками професора Дамодорана вони становлять відповідно 5,65% та 5,10%. Перша цифра – це саме низьке значення з 1961 року, тобто практично за 60 років (див попередній огляд).

По даним Market Risk Premia (німецькі фахівці – викладачі) довгострокова дохідність в США по акціям в червні 2020 року складала 5,34%, премія за ризик 4,66%, без ризикова ставка 0,66%,Рис. 4.

Посилання: http://www.market-risk-premia.com/us.html

(Професор Дамодоран: 6,31%, 5,65%, 0,66%, тобто майже на 1% вище.)

Тобто на сьогодні (опублікованих даних не має) це десь за даними цієї групи довгострокова дохідність в США по акціям та премія за ризик складають відповідно порядку 4,5%, 3,8%, (без ризикова ставка - 0,7%).




Рис.4
Рис.4

По даним KPMG Corporate Finance довгострокова дохідність в США по акціям станом на 30 червня 2020 року складала приблизно 7,3%, премія за ризик 6,0%, безризикова ставка приблизно 1,3% (20-и річні папери уряду), Рис. 5-7. Такий от дещо оптимістичний погляд на майбутні прибутки, дивіденди та викупи акцій корпораціями на різних ринках акцій, включаючи й США.

Посилання:

https://indialogue.io/clients/reports/public/5d9da61986db2894649a7ef2/5d9da63386db2894649a7ef5

(Професор Дамодоран: 6,31%, 5,65%, 0,66%, тобто майже на 1% нижче. Група під умовною назвою «Market Risk Premia» ще на 1% нижче, тобто на 2%. Такий ось розкид в оцінках через різні погляди на майбутнє та певні натяжки в розрахунку – виборі для них даних. Але все одно – дуже низько, крім премії.)

Дані KPMG Corporate Finance цікаві тим, що вони суміщають разом індекси США, Європи, Великобританії та Нідерландів, найважливіше – перші дві криві.




Рис.5
Рис.5

Дані по дохідностям довгострокових фінансових інструментів США та Європи.

Цитує KPMG Corporate Finance.




Рис.6 Рис.6 Рис.6
Рис.6

Розрахункова премія за ризик інвестування в акції фондових індексів

S&P 500 (США), STOXX 600 (Європа) за версією KPMG Corporate Finance.




Рис.7
Рис.7

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Індекс Української біржі, якщо опиратись суто на його графічну картину, сьогодні мав би ще зрости. Проте, враховуючи ситуацію на зовнішніх ринках, та десь поглядаючи на фінансові показники окремих «індексних» компаній, індикатор може зробити і паузу. Зниження бачиться на сьогодні, принаймні зниження суттєве, малоймовірним.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 12 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду