Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 13:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 29 октября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1314,45+0,59%



На сьогодні є фінансові та економічні новини та ринкова інформація, які частина українських учасників фінансового ринку може інтерпретувати як термінові та/чи доволі важливі для себе.

Трохи нижче, через два абзаци, короткий перелік основних новин. Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З інформації по ринкам варто звернути увагу:

  • в першу чергу на значне зниження фондових індексів Європи сьогодні зранку, «подвійну вершину» фондових індексів США (можливий негативний сигнал) та зниження курсу євро;
  • певний ріст дохідності на вторинному ринку ОВДП.

Серед важливих новин варто звернути увагу в першу чергу на світові новини.

  • Оголошення про часткові локдауни в Німеччині та у Франції терміном на 1 місяць в зв’язку з швидким поширенням COVID-19.
  • Засідання керівників Європейського центрального банку.
  • Дані по ВВП США за третій квартал 2020 року.
  • Вибори в США. Байден продовжує лідирувати в якості кандидата на пост наступного президента США.

Українські новини на сьогодні не є дуже значимими. Серед них.

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками проведеної в середу зустрічі з МВФ заявляє про швидке зближення позицій України та Фонду.
  • Конституційний суд визнав неконституційним відкритий доступ до реєстру електронних декларацій та визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій і моніторингу способу життя суб'єктів декларування.
  • Печерський районний суд Києва призначив на 4 грудня підготовче засідання в справі за позовом сім'ї Суркісів, в якому вони оскаржують ухвалу центробанком їх пов'язаними з "ПриватБанком".
  • Реальна заробітна плата в Україні у вересні 2020 року порівняно з вереснем 2019 року зросла на 9,7%, порівняно з серпнем 2020 року - на 4,3%.
  • Загальна заборгованість із виплати заробітної плати в Україні у вересні зросла на 4,1%, за січень-вересень поточного року - на 17,4%.
  • Державний "Укрексімбанк" 30 вересня списав непрацюючі кредити на 17 млрд грн.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось.

Вчора на біржі ПФТС відбулась лише одна угода з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з акціями «Донбасенерго».

Ціна пайових паперів енергокомпанії по цій угоді склала 17,25 гривень за акцію. Таким же став і новий біржовий курс цих паперів на ПФТС, який сформувався минулого дня. Обсяг цієї угоди -  1200 акцій або 20,7 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Всупереч доволі негативному руху на світових фондових біржах значення індексу Української біржі вчора зросло ще на 0,8% після росту на 0,1% днем раніше та дня без змін. Таким чином місцевий фондовий ринок вчора ще раз довів, що він зараз живе своїм життям і «моднячі» «світові тренди» йому, як кажуть, тепер не указ.

В цілому технічна картина в індексі УБ спокійна - позитивна.

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями шести емітентів. Звертає на себе увагу, як і днем раніше, вчорашня дуже велика за обсягом адресна угода з акціями «Дніпроазоту». Результати торгів акціями на Українській біржі минулого дня представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 28.10.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,36

0,0%

104 400

3

0,3600

0,0%

«Центренерго»

5,4

+3,85%

32 400

2

5,4000

+12,5%

Миронівський хлібо-дукт

174,5

0,0%

33 155

1

174,500

0,0%

«Укрнафта»

129

0,0%

3 870

1

-

-

Apple, США

3 513

+0,4%

3 615

1

-

-

Разом

177 440

8

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  28.10.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Дніпроазот»

0,400

15 000 000

1

Разом

15 000 000

1

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі зросли на 33,3% котирування акцій Нижньодніпровського трубопрокатного заводу - до 2,00 гривень за папір;

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Після зниження цін на українські державні єврооблігації в Німеччині в кінці минулого та на початку цього тижня ціни на українські державні облігації помітно підросли, причому навіть незважаючи на вчорашнє значне зниження світових фондових індексів.

Відповідно дохідності ОЗДП стабілізувались і знизились. Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США складали 8,24-8,31%, (дохідність цього понеділка складала 8,35-8,48%, найвище значення за останній час).

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Після невдалих первинних аукціонів Мінфіну цього вівторка, декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП сьогодні на вторинному ринку підросли. До цього вони підросли на вторинному ринку у минулий четвер.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 12,00% (раніше – 11,90%, а на позаминулому тижні – 11,80% та 11,65%), Рис. 1 та Рис. 2.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Угоди з паперами з погашенням в 2025 році при дохідності 12,0% проходили вчора та позавчора.



Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Валютний ринок

Після певного періоду стабільності по відношенню до долара США курс гривні на міжбанку продовжив вчора та сьогодні зранку рух вниз, Рис. 3, Рис. 4. В більшій мірі це стосується напівсуми долара та євро, Рис. 5 та Рис. 6.

Ця інформація важлива для тих, хто приймає рішення у якій валюті інвестувати.

Курс євро по відношенню до долара США після певного зниження сьогодні спробував був стабілізуватись, але знову знизився, Рис. 7. Тут COVID-19 в Європі має свій значний вплив.



Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Пара євро - долар США




Рис.7
Рис.7

Світові ринки акцій

Фондові індекси США вчора сильно провалились, втративши від 3,4% до 3,7%, Рис. 8.

Також важливо, що фондові індекси США можливо «намалювали» подвійну вершину, доволі сильний «ведмежий сигнал».

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора теж обвалився втративши 2,95%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 1,2%. Він, як і раніше, знаходиться на рівні близькому до свого після кризового максимуму.

Сьогодні світові фондові індекси стабілізуються. Наскільки надовго поки незрозуміло.

Зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США підростають – від 0,2-0,4%  (S&P 500, Dow Jones) до 0,7% (NASDAQ); індекс Russell 2000, компаній меншої капіталізації США знижується на 0,1%.

Індекс STOXX 600, який зранку підростав, почав втрачати і торгується вже в мінусі 0,1-0,2% чи без змін. Індекс MSCI EM втрачає 0,4%.

Технічна картина індексу STOXX 600 вкрай несприятлива, індикатор має різке зниження після тривалого періоду стабільності і досягає зараз мінімальних значень з червня 2020, Рис. 9

Фондові індекси США S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін.



Рис.8
Рис.8

Фондовий індекс Європи STOXX 600. Графік денних змін.




Рис.9
Рис.9

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Світові фінансові та економічні новини.

Перелік ключових світових новин на сьогодні для учасників фінансових ринків та ринків валют.

Ринки намагаються відновитись, а індекс долара знижується, частково змінивши тенденції цієї середи.

  • Оголошення про часткові локдауни в Німеччині та у Франції терміном на 1 місяць в зв’язку з швидким поширенням COVID-19. Попередження Єврокомісії.
  • Засідання Європейського центрального банку.
  • Дані по ВВП США за третій квартал 2020 року.
  • Вибори в США. Байден продовжує лідирувати в якості кандидата на пост наступного президента США.

«Пристебніться», закріпіться, тому що нестабільність лише починається, висловив вчора рекомендацію для інвесторів Майкл Шумахер керівник макростратегії фірми Wells Fargo Securities, одного з найбільших банків США Wells Fargo.

"Коли ви думаєте про вибори в США, погіршення ситуації з Covid [та] про всілякі інші новини, що можуть надійти протягом наступних кількох тижнів, то це може бути досить страшний час", - сказав Шумахер у передачі "Торгова нація" на CNBC учора. Шумахер попереджає, що невизначеність виборів може ще більше понизити ціни акцій.

«Одна річ, на яку ми вже деякий час вказували у Wells Fargo, - це можливість затримки у результатах виборів. У такому випадку це майже напевно буде для ринків «режим» «без ризиків» (тобто зниження цін акцій та посилення долара США). Отже, є багато причин для занепокоєння відносно того, що станеться протягом наступного тижня чи наступних десяти днів» - сказав він.

COVID-19 в світі. Європа, США.

Частковий локдаун вводиться у Франції з п'ятниці. Про це у середу оголосив в своєму виступі Президент Франції Емманюель Макрон.

Ця новина попередньо була відома вчора ще в першій половині дня по Києву і вона разом з відповідною інформацією по Німеччині і ЄС суттєво негативно вплинула на ринки акцій та курс євро. Після оголошення попередження Єврокомісії (коли вже про виступ президента Франції ринки знали, як і інформацію про імовірні заходи в Німеччині), курс євро швидко і ще більш суттєво знизився.

Нові обмежувальні заходи триватимуть, щонайменше, до 1 грудня, повідомив президент Франції.

"… цей режим ізоляції буде адаптований за трьома основними позиціями: школи залишаться відкритими, робота зможе тривати, будинки для людей похилого віку та соціальні центри проживання можуть відвідувати", - пояснив Макрон.

Виходити з дому можна буде тільки, щоб відправитися на роботу, до медичного закладу, допомогти близьким, зробити життєво необхідні покупки або прогулятися на свіжому повітрі біля свого будинку.

Як і навесні, приватні зібрання людей за межами суворо сімейного кола виключаються. Забороняються громадські збори. Не можна переміщатися з одного регіону країни в інший, окрім випадків повернення з канікул. Найближчими вихідними дозволено повернення з місць проведення відпусток.

Магазини, які не є життєво необхідними, бари і ресторани будуть закриті. Держава надасть допомогу закритим через пандемію малим підприємствам і буде виплачувати допомогу працівникам з часткового безробіття. Буде запущений спеціальний план для підтримки самозайнятих і малих і середніх підприємств.

Вищі навчальні заклади продовжуватимуть роботу онлайн. Скрізь, де можливо, буде застосовуватися дистанційна робота.

"Відмінність у порівнянні з весною - (економічна) активність продовжиться з більшою інтенсивністю. Це означає, що віконця громадських служб залишаться відкритими, заводи, сільські господарства, сектор будівництва та роботи громадського значення продовжать функціонувати. Економіка не повинна ні зупинитися, ні обрушитися", - заявив Макрон.

За останню добу у Франції зареєстровано 36437 нових випадків зараження COVID-19.


Рис.10
Рис.10

Рис.11
Рис.11

***

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила в середу, що країна запровадить чотиритижневе припинення роботи ресторанів, барів, кінотеатрів, театрів та деяких інших подібних закладів, починаючи з 2 листопада.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц заявив, що листопад стане критичним місяцем у відповіді країни на пандемію.

***

Лідери країн ЄС за допомогою відеозв'язку обговорять боротьбу з COVID-19.

Голова Європейської ради Шарль Мішель проведе в четвер віртуальний саміт ЄС з метою згуртувати глав держав і урядів навколо ідеї "союзу тестів і вакцин". Він зазначив, що в країнах ЄС "за кілька тижнів ситуація переросла з тривожної в загрозливу, і тепер ми повинні уникнути трагедії".

***

Вчора Голова Європейської комісії Урсула фон дер Лейен висловила різке попередження, заявивши, що випадки захворювання на COVID-19 продовжуватимуть зростати протягом наступних двох-трьох тижнів. Вона закликала уряди ЄС активізувати відповідні дії та назвала недавній стрибок інфекцій тривожним.

Композитний індекс менеджерів закупівлі PMI, Єврозони.



Рис.12
Рис.12

Базова інфляція Єврозона



Рис.13
Рис.13

США

"Якщо ситуація не зміниться, якщо вона продовжиться рухатись тим курсом, яким ми рухаємося, у цій країні (США) буде багато болю у зв'язку з додатковими випадками, госпіталізаціями та смертельними випадками", - сказав Радник Білого дому з питань коронавірусу доктор Ентоні Фаучі в інтерв'ю CNBC в середу ввечері.

Засідання ЄЦБ.

Рада керуючих Європейського центрального банку проводить планове засідання цього четверга з питань грошово-кредитної політики, на доволі похмурому фоні.

Економісти очікують, що європейський центробанк залишить свою політику без змін, але деякі підозрюють, що установа, підготується до нових заходів, передбачаючи удар по економіці Єврозони через коронавірус, і ЄЦБ діятиме вже зараз, розширивши свою програму Надзвичайних Закупівель (фінансових активів) під час Пандемії (Pandemic Emergency Purchase Program, PEPP). (Це програма «кількісного пом’якшення» ЄЦБ)

ЄЦБ також може обрати тактику підказки стосовно своєї активної дії в грудні, коли банк оприлюднить нові економічні прогнози. Крістін Лагард, президент Європейського центрального банку, зустрінеться з пресою, а також її запитають про стратегічний огляд банку та можливість зниження ставок.

Позиція ФРС

Відповідальні працівники Федерального резервної системи наполягають на тому, щоб Конгрес США надав більше фінансової допомоги економіці країни і по поважній причині: у центрального банку США закінчуються способи, якими він може допомогти.

"Те, що у них залишилося, насправді є маржинальним", - висловив думку Марк Занді, головний економіст Moody's Analytics. "У них просто немає багато простору для маневрування щодо грошово-кредитної політики. Я насправді не бачу, що ще вони можуть зробити. Ось чому вони настільки чітко заявляють розробникам бюджетної політики про необхідність тим зробити більше, оскільки вони знають, що не можуть самі допомогти".

Прогнози по ВВП США в третьому кварталі 2020

  • Прогноз зростання ВВП США встановить рекорд - 35% у річному вимірі.
  • Зараз ВВП США за цей період ФРС Атланти оцінює 36,2% у річному вимірі, що є найвищим показником у ІІІ кварталі за всю історію США.
  • Оцінка "Ньюкасту" становить 13,75%.
  • На фінансових ринках очікують різкого зростання ВВП США.

Вибори в США

До офіційного голосування в США залишилось п’ять днів. На виборах вже достроково проголосувало понад 75 мільйонів американців.

Останні опитування громадської думки продовжують показувати, що президент Дональд Трамп відстає від суперника Джозефа Байдена. Проект "FiveThirtyEight" Нейта Сільвера вказує на 88% шанси для демократа Байдена потрапити до Білого дому.

Результат змагання за Сенат менш визначений. Республіканці згідно з "FiveThirtyEight" мають приблизно 25% ймовірності утриматися у верхній палаті.

Фінансові ринки (їх учасників) більше ставлять зараз на повну перемогу Демократичної партії США, вона ж "блакитна хвиля", і як наслідок на величезний пакет економічного стимулювання.

Проект "FiveThirtyEight" Нейта Сільвера вказує на 88% шанси для демократа Байдена потрапити до Білого дому.



Рис.14
Рис.14

Ставки букмекерів на перемогу кандидатів в президенти США



Рис.15
Рис.15

Результати загальнонаціональних опитувань по кандидатам в президенти США



Рис.16
Рис.16

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками проведеної в середу зустрічі з Міжнародним валютним фондом (МВФ) заявляє про швидке зближення позицій. Про це глава уряду написав в телеграм-каналі, подякувавши директору Європейського департаменту МВФ Альфреду Каммеру за діалог.

За даними інформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", наразі програма stand-by фактично поставлена "на паузу", а поява проекту держбюджету-2021 з дефіцитом 6% ВВП і законопроектів у ВР із податковими винятками лише додає запитань, пише саме агентство.

***

Кабінет Міністрів призначив головою Державної митної служби генерального директора аеропорту "Бориспіль" Павла Рябікіна.

Павло Рябікін, новий голова Державної митної служби, повинен продемонструвати результати в найкоротші терміни, а саме - щодо виконання доходів бюджету і продовження трансформації відомства в ефективну сервісну службу, прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

***

Правління Національного банку України розглянуло питання відмови від інтервенцій на міжбанківському ринку для поповнення резервів і вирішило зберегти індикативний показник для таких інтервенцій, прес-служба НБУ.

Політика, фінанси.

  • Конституційний суд визнав неконституційним відкритий доступ до реєстру електронних декларацій.
  • Конституційний суд визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій і моніторингу способу життя суб'єктів декларування.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції закрило відкритий доступ до декларацій через рішення Конституційного суду.

***

Президент України Володимир Зеленський пропонує почати необхідні консультації з Вищою радою правосуддя для вироблення прозорої і коректної процедури, яка дозволила б "вирішити питання Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) і зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації".

Як повідомляє в середу прес-служба глави держави, таке рішення він прийняв у відповідь на електронну петицію, що набрала 25 тис. голосів із проханням до президента подати у Верховну Раду законопроект про ліквідацію ОАСК.

Фінанси. Новини банківського сектору

Печерський районний суд Києва призначив на 4 грудня підготовче засідання в справі за позовом сім'ї Суркісів, в якому вони оскаржують ухвалу центробанком їх пов'язаними з "ПриватБанком" особами і обмін їх коштів в банку (на суму понад 1 млрд грн) на акції банку (bail- in), пізніше викуплені державою за 1 грн. Про це повідомили в "Приватбанку". Відповідний позов надійшов до Печерського райсуду Києва 23 жовтня.

Новини економіки

Реальна заробітна плата в Україні у вересні 2020 року порівняно з вереснем 2019 року зросла на 9,7%, порівняно з серпнем 2020 року - на 4,3%, повідомила Державна служба статистики в середу.

Як зазначив Держстат, середня номінальна заробітна плата штатних працівників у вересні порівняно з серпнем поточного року збільшилася на 4,8%, а в річному вимірі (вересень-2020 до вересня-2019) - на 12,3%, і становить 11998 грн.

Найвищий рівень зарплат минулого місяця спостерігався у м. Києві - 17 253 грн, найнижчий у Волинській області - 9766 грн.

***

Загальна заборгованість із виплати заробітної плати в Україні у вересні зросла на 4,1%, за січень-вересень поточного року - на 17,4% і на 1 жовтня 2020 року становила 3,561 млрд грн, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у середу.

За її даними, минулого місяця сума заборгованості із зарплати економічно активних підприємств збільшилася на 5,5% і на 1 жовтня поточного року становила 2,319 млрд грн.

***

Кабінет Міністрів створив міжвідомчу робочу групу з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення). Робочу групу віднесено до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабміну.

Новини банківського сектору

Державний "Укрексімбанк" 30 вересня списав позабалансові активи - непрацюючі кредити на 17 млрд грн відповідно до постанови Національного банку України №49 та постанови Кабінету міністрів №281. Протягом наступних трьох років банк планує списати ще 39 млрд грн. Ця сума може бути відкоригована в бік збільшення або зменшення.

В прес-службі банку підкреслили, що "Укрексімбанк" не планує припиняти стягнення за відповідними активами.

Рада фінстабільності 30 червня 2020 року затвердила плани держбанків з непрацюючими активами. Такий для "Укрексімбанку" передбачає до 2023 року скорочення частки непрацюючих кредитів (NPL) з 57% до 32%.

Державний "Ощадбанк" в першому півріччі списав непрацюючих активів на 22 млрд грн, що дозволило знизити питому вагу поганих кредитів (NPL) у загальному кредитному портфелі з 55% станом на початок року до 48%.

***

Банкіри закликали скасувати оподаткування доходів по депозитам. Банки відчувають нерівні умови з боку держави, яке використовує різні ставки оподаткування доходів фізосіб від вкладень на депозити і ОВДП - 18% і 0% відповідно. Про це банкіри розповіли під час круглого столу "Вплив карантину на "ощадні" звички українців", проведеного Фінансовим клубом.

Новини інших галузей

Група "Нафтогаз" зацікавлена у відкритті газового ринку для підприємств теплокомуненерго і має намір вийти на цей ринок після скасування чинних для них спеціальних обов’язків (ПСО), повідомив голова ГПК "Нафтогаз" Максим Рабінович під час Шостого українського газового форуму - Східно-європейського газового партнерства у середу.

***

Кабмін зняв обмеження із зарплат керівників держкомпаній і членів наглядових рад в 50 тис. гривень і ввів обмеження для керівників держкомпаній в 1,25 млн гривень

***

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" знизила прогноз врожаю кукурудзи, станом на 27 жовтня, на 7,8% до 29,5 млн тонн у 2020 році порівняно з вересневим прогнозом.

Крім того, прогноз врожаю соняшнику знижено на 10,3% до 12,2 млн тонн, середня врожайність становить 22 ц/га.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні загального значного зниження на світових ринках акцій і не без причини і після того як індекс Української біржі вчора ще дещо підріс видається, що прогнозувати напрямок його руху на сьогодні дуже важко. Однак, дуже ймовірно, що цей рух не буде значним по величині.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 29 октября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду