Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 12:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 19 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1705,040%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,2%; індекс Української біржі майже не змінився. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 18.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

15,0

-3,2%

15,4159

-1,6%

Райффайзен Банк Аваль

0,3417

0,9%

0,3403

0,4%

Укрнафта

127

1,6%

126,5172

0,1%

Донбасенерго

30,8

-4,0%

30,8000

-1,3%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС ще трохи підріс в порівнянні з обсягом в попередній торговий день. При цьому він залишився суттєво меншим за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні кілька місяців. В грошовому вираженні цей вчорашній обсяг торгів склав 486 тисяч гривень.

Зате цього вівторка був непоганий обсяг адресних угод з акціями «Центренерго» та «Райффайзен Банк Аваль», всього – близько 3,058 мільйона гривень. Що звертає на себе увагу ціни акцій за цими угодами були значно нижчими за ринкові. Можливо, таким чином через адресні угоди хтось укладав щось на зразок угоди РЕПО.

Вчора, крім цього, на фондовій біржі ПФТС пройшли угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку».

Рада директорів Міжнародного валютного фонду вчора схвалила програму підтримки економічної політики України (stand-by arrangement, SBA) тривалістю 14 місяців і на загальну суму 3,9 мільярди доларів США. Перший транш допомоги складе 1,4 мільярди доларів США.

Новина очікувана, але дуже важлива для фінансової стабільності нашої країни. Крім стабілізації та поповнення міжнародних резервів НБУ, програма сприяє залученню іншого зовнішнього (та й внутрішнього) фінансування нашої держави та важлива для підтримки довіри міжнародних інвесторів до країни і, таким чином, відкриває можливості позичати кошти на зовнішніх боргових ринках під менші відсотки.

Вчора також рада директорів Світового банку схвалила видачу кредитних гарантій Україні на суму 750 мільйонів доларів США в підтримку державної політики. У Всесвітньому банку відзначили, що гарантія дозволить залучити Україні на зовнішніх ринках фінансування на суму близько 1 мільярда доларів США і  забезпечити, разом з іншим фінансуванням, макроекономічну стабільність в Україні в складному 2019 році. І це, якщо дивитись тверезо на речі, сказано не занадто пафосно, без усіляких перебільшень.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 спробував був відновитись після свого падіння цього понеділка та минулої п’ятниці, відповідно на 2,1% та 1,9%. Однак, це йому не вдалось і він додав за результатами торгів лише символічну 0,01%, піднявшись саме на таку величну від свого 14-и місячного мінімуму, досягнутого днем раніше. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора втратив ще 0,8% (4-ий підряд торговий день зниження), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів ще на 0,5%.

Сьогодні світові ринки акцій спробують відновитись і, з високою імовірністю, вдало.

Сьогодні, як очікується, на черговому засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США буде об’явлено про підвищення базової ставки в США (по фондам ФРС) на 0,25% з 2,25% до 2,50%. Після цього, як очікується, ФРС візьме певну паузу на початку 2019 року в циклі підвищення ставки, а сьогодні керівник центробанку США зробить заяву, яка має дещо заспокоїти фінансові ринки. Рішення дещо зменшити темп підвищення базової ставки в США можу бути продиктовано, в першу чергу, зменшенням темпів росту економіки США. Голові ФРС це доведеться м’яко пояснити, так, щоб вже самою цією заявою не налякати фінансові ринки, які і так бояться зниження темпів росту американської економіки.

Зранку ф’ючерси на американські фондові індекси помітно додають – в межах 0,5-0,7%; на європейські – мало змінюються, але торгуються «в плюсі». Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться, але, скоріше, буде в «зеленій зоні». Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,5%.

Суттєва негативна динаміка зовнішніх ринків акцій може частково передатись і місцевий ринок акцій, але в невеликій мірі. Взагалі, практично всі аналітики, стратеги по ринкам акцій відзначають, що фондові ринки країн, які розвиваються зараз в набагато кращому становищі, ніж ринки акцій розвинутих країн в силу їх набагато нижчої і доволі поміркованої поточної ринкової оцінки. Так, наприклад, написано в зовсім «свіжому» звіті КУА Goldman Sachs, опублікованому на днях. Це особливо вірно для українського ринку акцій, на якому поточні ринкові оцінки взагалі низькі. Тому, сьогодні не варто розраховувати на якусь значну негативну динаміку місцевого українського ринку акцій. Якщо такі негативні зміни будуть, то вони, скоріше за все будуть дуже поміркованими. Але сьогодні місцевий ринок акцій на фоні стабілізації зовнішніх ринків та в силу внутрішніх факторів може й підрости.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 19 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду