Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 18:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 28 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1705,040%

Вчора індекс ПФТС підріс на 0,4%. Це після п’яти торгових сесій зниження. Вчорашній ціновий рух на ПФТС в акціях відбувся в лінії з американським ринком акцій по напрямку, хоча й був набагато, набагато слабший, як і попереднє зниження. Рух логічний також з точки зору традиційного передноворічного росту.

Вчорашньому зростанню індекс ПФТС завдячує сильному зростанню ціни акцій «Укрнафти» при продовженні доволі сильного руху вниз ціни акцій «Центренерго». Рух ціни «Укрнафти» відбувся без інформаційного приводу, проте на фоні очікувань відносно непоганих річних фінансових результатів компанії за 2018 рік.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 27.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

13,5

-3,6%

14,1541

-2,9%

Райффайзен Банк Аваль

0,3396

1,4%

0,3399

0,0%

Укрнафта

134,5

5,9%

134,5

6,9%

Донбасенерго

31,92

0,9%

31,92

0,9%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 852 тисячі гривень – на рівні середньоденного обсягу торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останні кілька місяців. Непогано, враховуючи передноворічний тиждень.

Крім цього, минулого дня на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями «Дніпровагонмашу» та «Вінницяобленерго».

Також вчора була зафіксована одна велика адресна угода з акціями «Хмельницькобленерго» на суму 1,138 мільйони гривень та зовсім крихітна за обсягом угода з акціями шахтоуправління «Покровське».

Українські фінансові новини.

Україна отримала вчора, в четвер, кредит Deutsche Bank на суму 349,3 мільйонів євро під гарантію Всесвітнього (Світового) банку. Кошти вже надійшли.

Валові міжнародні резерви України після надходження цих коштів зросли до 20,7 мільярдів доларів США, що є найвищим рівнем з жовтня 2013 року, повідомляє Національний банк України.

Новина поза всяким сумнівом позитивна для України, фінансової та макроекономічної стабільності нашої країни в цілому та стабільності її фінансового сектору, зокрема.

Що стосується кредиту, то кошти отримані двома траншами: транш «А» в розмірі 53,2 мільйони євро з терміном погашення чотири роки і транш «В» в розмірі 296,1 мільйонів євро з терміном остаточного погашення 10 років. Через чотири роки і шість місяців після залучення коштів позика підлягає поступовому погашенню певними сумами кожні півроку.

Для отримання кредиту була використана частина гарантії Світового банку в сумі 375 мільйони доларів США із загальної суми гарантії банку в розмірі 750 мільйонів доларів США.

Мінфін повідомив, що залучення чергового кредиту під невикористану частину гарантії Світового банку очікується в першому кварталі 2019 року.

Вчора 27 грудня Міністерство фінансів розмістило дуже «короткі» боргові папери на загальну суму 7,510 мільярди гривень. Досить велике за обсягом розміщення. Зокрема було розміщено ОВДП в гривні на суму 2,873 мільярди гривень з терміном обігу 62 дні (датою погашення 27 лютого 2019 року). Середньозважена дохідність паперів при розміщенні склала 18,19%. Також були розміщені валютні ОВДП в доларах США на суму 170,05 мільйонів доларів з терміном обігу лише 20 днів (датою погашення 16 січня 2019 року) з дохідністю 6,25%.

Суми розміщення великі, терміни обігу паперів дуже малі, можливо виходячи з дуже коротких термінів фондування ряду банків. Таким чином банки, які інвестують кошти в ці папери, уникають підвищених розривів ліквідності на термінах до місяця, трьох та шести місяців. Банкам, які інвестують кошти таким чином істотно простіше виконати новий міжнародний норматив ліквідності, впроваджений нещодавно НБУ, LCR (коефіцієнт покриття ліквідністю, англ. Liquidity Coverage Ratio).

Іншим і також серйозним аргументом для коротких термінів розміщення може бути розширення бази фондування банків, збільшення обсягів залучених коштів на внутрішньому ринку. Адже зараз на фінансовому ринку України набагато легше залучити кошти на депозит терміном на один місяць чи, навіть, тиждень, під прийнятний відсоток, ніж на більші терміни, навіть на три місяці.

Днем раніше, 26 грудня, міністерство фінансів України розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на незначну суму: гривневі на суму 675 млн. гривень і валютні папери - на 2,75 млн. доларів. Всього до держбюджету того дня було залучено 750,6 млн. гривень в еквіваленті по курсу НБУ.

Було розміщено два випуски: гривневі папери з терміном обігу 90 днів під 20,00% річних, з датою погашення 27.03.2019 та ОВДП в доларах США з датою погашення 23.10.2019 під 7,25% річних (це - «купонна дохідність», не ефективна, яка дещо вище).

Світові ринки акцій.

Вчора знову ринок акцій США вів себе доволі нервово після дуже значного відскоку, майже на 5%, днем раніше. Хоча в результаті все закінчилось добре.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів зріс на 0,8%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 1,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,2%.

По ходу торгів за океаном, після попереднього дня значного відскоку, від самого початку торгової сесії фондові індекси США послідовно здавали. В мінімумі зниження індексу S&P 500 вчора склало 2,8%. Після досягнення мінімального значення трохи нижче 2400 пунктів, індикатор S&P 500 за останні півтори години торгів різко підріс і вийшов в плюс.

В цьому русі фондових індексів США, щоправда, відчувається, щось штучне, привнесе зі сторони. Сильні цінові рухи на фондових біржах США останніми днями відбуваються за пониженої торгової активності через те, що багато трейдерів та персоналу інших учасників фінансового ринку взяли новорічні відпустки. Також є певна втома учасників ринку від невизначеності на фоні різних і часто не позитивних новин.

Оскільки європейські біржі не застали цього несподіваного росту в США, то фондові індекси Європи, які поступово, по ходу торгів вчора здавали, суттєво знизились. Індекс STOXX 600 минулого дня оновив свій більш, ніж дворічний мінімум. Він зупинився на відмітці недалекої від тої, за якою менші значення датовані вже періодом початку 2014 року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси, як і вчора зранку, помірковано знижуються, а на європейські, також, як вчора з самого ранку, –зростають. Останнє дуже логічне, враховуючи різноспрямоване закінчення торгів акціями цього четверга в Європі та США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помірковано підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,7-0,8%.

Якщо на американському фондовому ринку в останні два дні спостерігається (щоправда в досить своєрідному варіанті) традиційне ралі Санта-Клауса, то незрозуміло, чому на місцевому українському ринку акцій не можна побачити, хоча б поміркованого підйому Діда Мороза. Початок цьому вже був покладений вчора. Тож перед святом (чи святами), сьогодні, більш імовірно, на місцевих фондових біржах ми побачимо невелике продовження вчорашнього цінового росту.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 28 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду