Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 13:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС знизився на суто символічні 0,05%. При цьому ціни акцій «Укрнафти» та «Донбасенерго», які сильно зросли днем раніше, практично чи майже повернулись до значень до свого росту, Таблиця 1.  Вчора місцевий індекс «виручив» ріст ціни Райффайзен банк Аваль. Очевидно, хтось вирішив придбати цей «дивідендний» папір.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 05.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,35

-0,6%

14,3309

-0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,353

0,9%

0,3519

1,1%

Донбасенерго

33,02

-10,0%

33,02

-1,1%

Укрнафта

132

-4,0%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 425 тисяч гривень. Це дещо менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (474 тисячі гривень) та менше, ніж за останні три місяці (531 тисячі гривень).

Окрім цього вчора на ПФТС була зафіксована одна немала за обсягом адресна угода з акціями Райффайзен банк Аваль, а також адресна угода з акціями шахтоуправління «Покровське». Остання - по ціні 0,70 гривень за акцію – доволі низькою, якщо брати до уваги високоприбуткову роботу підприємства в 2017 році.

Варто згадати, що чистий прибуток на акцію шахтоуправління «Покровське» за результатами 2017 року формально склав 2,37 гривні. Тобто коефіцієнт P/E при поточній ціні акції складає, так м’яко кажучи, доволі незвичайних 0,3. Якщо скоригувати показник чистого прибутку з урахування приблизно на 2,5 занижену амортизацію (-1,3 гривні на акцію), реальний чистий прибуток 2017 підприємства вийде 1,06 гривні на акцію. Коефіцієнт P/E, порахований по цьому прибутку дорівнює 0,66. Це теж, прямо скажемо, дуже і дуже мало.

Очевидно, учасники місцевого ринку акцій закладаються на повернення шахтоуправління «Покровське» до збиткової роботи в 2018 році через трансфертне ціноутворення та враховують велику кредиторську заборгованість цього підприємства. Ось такий він місцевий ринок акцій.

Українські фінансові новини.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП. За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 5 лютого 2019 року, до державного бюджету залучено 6,6659 мільярда гривень (за офіційним курсом НБУ), - повідомляє Міністерство фінансів України. Це доволі багато, хоча і майже втричі менше, ніж минулого вівторка.

Основна сума була отримана за рахунок розміщення боргових паперів в гривні – 96%. Доларових ОВДП було продано лише на суму 2,5 мільйонів доларів США з погашенням в липні 2019 та на суму 7,4 мільйони доларів США з погашенням в січні 2020 року. Очевидно їх покупцями були не банки.

В розміщеннях на минулому тижні (29.01.2019) активну участь прийняли нерезиденти, які збільшили свій портфель ОВДП ще на 2,2 мільярди гривень (з 18,36 мільярдів проданих минулого вівторка паперів). Всього з початку року нерезиденти збільшили портфель свій ОВДП сумарно на 5,9 мільярдів гривень або на близько 210 мільйонів доларів США в еквіваленті, інвестувавши за три попередні тижні, не рахуючи вчорашнього, приблизно 42, 64 та 80 мільйонів доларів. Цікаво, як було цього вівторка. Поки така інформація відсутня, оскільки права власності на папери оформляються на день пізніше після оплати.

По великому рахунку, саме нерезиденти з початку року були, в основному, тими, хто збільшив свій портфель ОВДП. Іншими хто збільшив цей портфель були юридичні особи України (+2,0 мільярди), фізичні особи (+0,5 мільярдів, практично лише за рахунок гривневих ОВДП – +0,58 мільярди гривень). Національний банк та банки України зменшили свій портфель ОВДП відповідно на 6,0 та 0,9 мільярди гривень.

Відсоткові ставки по ОВДП при розміщенні учора практично не змінились в порівнянні зі ставками аукціонів попереднього тижня і двома тижнями раніше.

Світові фондові ринки.

           

Вчора світові фондові ринки зростали, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 1,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,4%.

Таким чином вчора вирівнялась різниця у результатах позавчорашніх торгів акціями в Європі та США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси, крім британського FTSE 100, слабко просідають. (Щоправда зранку така картина, що стосується фондових індикаторів США, була і вчора, і позавчора, але все закінчилось позитивним результатом торгів на біржі в основну торгову сесію). Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно знизиться. Зранку фондовий індекс MSCI EM, як і вчора, зростає на незначну 0,1%. Відчувається, що ринкам країн, які розвивається після хорошого росту вже складно зростати далі.

Вчорашній день показав, що українським трейдерам та іншим учасникам місцевого ринку акцій непросто вийти за межі установленого ринком, тобто ними ж самими учасниками ринку, торгового діапазону по акціям. Невелике вчорашнє зростання ціни Райффайзен банк Аваль на фоні, ймовірно, разової купівлі і подібні цьому угоди не зможуть, скоріше за все, переломити ситуацію на  місцевому ринку акцій і він продовжить коливатись з незначними денними рухами. Саме цей сценарій торгів на сьогодні бачиться як основний.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 6 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду