Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 18:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 11 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1696,45-0,33%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС після трьох днів стояння на місці знизився на 0,85%. Рух на місцевому ринку акцій відбувся в лінії та, не виключено, і під впливом, негативного руху на світових фондових ринках минулих п’ятниці та четверга.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на ПФТС минулої п’ятниці і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 08.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

13,99

-0,8%

14,0311

-0,8%

Райффайзен Банк Аваль

0,354

0,1%

0,3547

0,5%

Донбасенерго

33,60

1,4%

33,5643

1,2%

Укрнафта

127

0,0%

126,5

-6,6%

Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 482 тисячі гривень – суттєво менше, ніж днем раніше. Це – на рівні середньоденного обсягу торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (487 тисяч гривень), але менше, ніж за останні три місяці (526 тисяч гривень).

Значимих українських новин, які б вливали на фінансовий ринок країни за минулу п’ятницю, вихідні та станом на сьогоднішній ранок немає.

Однак при тому варто відзначити деякі статистичні показники, які стосуються  внутрішнього ринку твердої валюти. Вона в останні тижні та дні суттєво укріплюється. Через валютний курс ці показники опосередковано впливають і на борговий ринок країни і на ринок місцевих акцій. Так само ситуація на борговому ринку впливає і на курс гривні.

Металургійні підприємства України в січні 2019 наростили надходження від експорту чорних металів на 12,3% або на 107 мільйонів доларів США в порівнянні з січнем 2018 року - до 980 мільйонів доларів, повідомляє державна фіскальна служба. Це також на 220 мільйонів доларів США більше, ніж в грудні минулого року, тобто місяцем назад.

Згідно з іншим повідомленням фізичні особи в Україні в січні 2019 року продали валюти на 175,5 мільйонів доларів США більше, ніж купили.

Третім чинником суттєвого укріплення гривні стало надходження твердої валюти в сумі 240-250 мільйонів доларів США в еквіваленті від нерезидентів для купівлі гривневих ОВДП. Нерезиденти з початку року збільшили свій портфель ОВДП з 6,3 мільярдів гривень до 13,4 мільярдів.

Інші фінансові новини.

Повідомляється про прискорення інфляції в Україні в січні 2019 до 1% в місячному вираженні.

Як слідує з чергового інфляційного звіту українського центробанку, розміщеного на його сайті, НБУ очікує продовження співробітництва з МВФ в період 2020-2021 років та отримання від фонду фінансування в розмірі 4 мільярди доларів США. Нацбанк також очікує, що Мінфіну в період 2019-2021 вдасться залучити на зовнішніх ринках 8,5 мільярди доларів. Всі ці кошти дозволять погасити в цей період борги держави та Національного банку, а також підтримати рівень резервів НБУ.

Згадані вище повідомлення напряму стосуються фінансової стабільності в Україні та надійності портфельних інвестицій в українські фінансові інструменти.

Високий рівень інфляції сприяє збереженню високих відсоткових ставок в Україні. В той же час він закладає основу для майбутньої девальвації гривні.

Світові фондові ринки.

           

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився на 0,6%.

По ходу торгів минулої п’ятниці індекс S&P 500 втрачав до 0,8%. В другій половині дня індикатор практично увесь час зростав, проте в останню годину торгів його ріст зупинився. Індексу S&P 500 вдалося вийти в позитивну зону (+0,07%) додавши чверть відсотка стрибком буквально в останні хвилини торгів. Цей ривок залишив враження своєї штучності. Фондовий індекс США Dow Jones Industrial Average минулої п’ятниці знизився на 0,25%.

Що стосується фундаментальних чинників, нових минулої п’ятниці не з’явилось. На фондовому ринку США обговорюють складнощі в торговельних переговорах між США та Китаєм, різке сповільнення темпів росту корпоративних прибутків в першому кварталі 2019 року, яке очікується на фоні сповільнення росту економіки Європи та США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські не значно знижуються; на європейські – зростають приблизно на пів відсотка. Таким чином ліквідується різниця у результатах торгів акціями минулої п’ятниці в Європі та США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть близько 0,5% чи 0,6%. Зранку фондовий індекс MSCI EM, зростає на 0,2-0,3%.

Позитивна динаміка світових фондових ринків, можливо, зупинить негативну корекцію на місцевому українському ринку акцій. Хоча не виключено, що на ціну акцій «Центренерго» негативно впливають і суто місцеві чинники чи чинник. Сьогодні все ще можливе продовження розходження в цінах найбільш ліквідних акцій місцевого ринку: «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль на користь останнього. Таке було зафіксовано минулої п’ятниці та четверга.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 11 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду