Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 21:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 1 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1704,66+0,36%

З весною усіх!

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,3% після втрати 1,0% днем раніше. Позавчора індикатор цієї біржі підріс на 2,0%, досягши верхньої границі свого вузького торгового діапазону, який установився протягом останніх двох з половиною місяців. Власне, ймовірно саме ця обставина, та ще можливий початок зниження світових фондових ринків стали причиною негативної динаміки українського фондового індексу ПФТС в останні два дні.

Індекс Української біржі вчора знизився на 0,5%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Як видно з Таблиці 1, вчора ціни окремих індексні акції українських бірж рухались різноспрямовано. Вчорашня новина про відносно невеликий прибуток «Центренерго» в 2018 році сприяла зниженню ціни цих паперів. Ймовірно ця новина разом з тим фактом, що ціна акцій «Донбасенерго» раніше досягла верхньої границі свого торгового діапазону негативно вплинули і на ціну акції «Донбасенерго».

Зниження цін цих двох паперів не компенсував учора в індексі ПФТС ріст цін акцій «Укрнафти» та Райффайзен Банк Аваль. Ціна «Укрнафти», імовірно, цього четверга зростала на новині про можливе скоре вирішення питання проблемної податкової заборгованості цієї компанії. Ціна акцій банку після зниження напередодні була підтримана купівлями через підтримку ціни цих паперів їх високою дивідендною дохідністю.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 28.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,362

2,2%

0,3596

1,0%

Центренерго

13,000

-3,5%

13,2886

-1,7%

Донбасенерго

34,9

0,0%

34,9

-5,5%

Укрнафта

133

2,3%

132,5

3,5%


Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС суттєво підріс. Він склав в грошовому вираженні 606 тисяч гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (501 тисяча гривень) та за останні три місяці (513 тисяч гривень).


Вчора на ПФТС були зафіксовані малі за обсягом адресні угоди з акціями «Укрнафти» та «Донбасенерго».

Вчора на ПФТС по безадресним заявкам також пройшла суто символічна за обсягом в грошовому вираженні угода з акціями ПрАТ «Харцизький трубний завод».


Повторимо слово в слово вчорашню тезу. Зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. Публікація цих оголошень вже почалась. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року.

Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну, якщо не ключову роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій.

Вчора, було опубліковано оголошення про скликання чергових загальних зборів акціонерів компанії «Центренерго». В оголошенні містилась інформація стосовно певних фінансових показників компанії за результатами 2018 року та станом на 31.12.2018. Як вже зазначалось вище, ця інформація відіграла суттєву роль в перебігу вчорашніх торгів акціями на ПФТС.

Величина чистого прибутку компанії значно знизилась в порівнянні з великою величиною попереднього 2017 року. Вона навіть виявилась меншою за величину чистого прибутку 2016 року. В певній мірі остання обставина пояснюється помітно більшою і точніше нарахованою амортизацією в 2018 році. Але лише частково. Чистий прибуток на одну просту акцію компанії в минулому році склав 1,35 гривень в порівнянні з 5,12 гривнями роком раніше.

На підставі отриманого чистого фінансового результату та повних фінансових даних за 9 місяців 2018 можна доволі точно підрахувати величини EBITDA та валового прибутку 2018 компанії, а також прикинути величину отриманого нею чистого доходу в минулому році.

Річні показники «Центренерго» з 2005 по 2018 рік в доларах США зображені на Рисунку 1.

Ринкові коефіцієнти компанії складають при ціні акції 13,0 гривень за папір та по фінансовим результатам за минулий рік: EV/EBITDA - 3,9 P/E - 9,3 P/B - 0,8. Це немало, тобто акція формально не видається по цим коефіцієнтам недооціненою. Але це є результатом несправедливо низьких прибутків компанії «Центренерго» в минулому році.

Учасників місцевого ринку акцій також може зацікавити ще два пункти порядку денного загальних зборів акціонерів «Центренерго».

Першим в цьому ряду йде пункт 6: «Розподіл прибутку і збитків Товариства, отриманих за результатами діяльності Товариства у 2018 році, в тому числі затвердження розміру річних дивідендів, з урахуванням вимог, передбачених законодавством, відповідно до результатів фінансово-господарської діяльності Товариства у 2018 році».

По цьому пункту пропонується аж 5 рішень: направити на виплату дивідендів 90%, 80%, 75%, 50% та 30% чистого прибутку. Очевидно фінальне рішення буде залежати від остаточного рішення Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, що між різними відомствами України недавно йшла велика дискусія з цього питання на засіданні Кабміну. Мінфін відстоював рішення про 90% відрахувань державних підприємств через невиконання бюджету, а МЕРТ – 50%. Зараз діє норма у 75%.

Виходячи з різних нормативів, при ціні акції «Центренерго» 13,0 гривень дивідендна дохідність складає: 9,4% (90% відрахувань), 8,3% (80%), 7,8% (75%), 5,2% (50%) та 3,1% (30%). Це, навіть при 90% відрахувань на дивіденди, – небагато.

Іншим цікавим пунктом для учасників ринку акцій може виявитись пункт 10: «Прийняття рішення про надання згоди на вчинення значних правочинів». Мова йде про великі (річні) обсяги продажу електроенергії та закупівлі вугілля компанією.

На підставі цих рішень учасники ринку можуть проголосувавши на зборах акціонерів проти цього пункту пред’явити акції «Центренерго» до викупу по ціні, що дещо перевищує поточну ринкову. Потім вони зможуть відкупити акцій назад.

Що стосується іншого «індексного» паперу ПФТС, не дуже популярного – акції «Укртелекому».

У 2018 році телекомунікаційна компанія «Укртелеком» скоротила показник EBITDA на 12% до 1,618 млрд гривень і скоротила чистий дохід на 2,3% до 6,449 млрд гривень порівняно з 2017 роком.

Про це повідомив на прес-конференції директор «Укртелекому» Юрій Курмаз.

З його слів, 2018 рік «Укртелеком» закінчив із прибутком 474 млн гривень, скоротивши його порівняно з 2017 роком на 45,1%.

Показник рентабельності EBITDA скоротився на 2,7 п.п. до 25,1%.


Курмаз пов'язав скорочення прибутку із зростанням витрат на відновлення пошкодженої через крадіжки мідної кабельної інфраструктури, зростанням заробітних плат і подорожчанням енергоносіїв.

Він припустив, що в 2019 році тенденція невеликого зниження EBITDA збережеться, оскільки компанія має намір інвестувати в заходи з підтримки існуючого рівня доходів і в розвиток нових сегментів зростання.

Новина негативна для ціни акцій «Укртелекому», однак доволі очікувана.

Також вчора були опубліковані хороші піврічні фінансові результати компанії «Кернел». Акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі. Величини EBITDA та чистого прибутку цієї компанії в першому півріччі 2018/2019 року (липень-грудень 2018) мали значне зростання на фоні низької бази порівняння, доволі низьких прибутків аналогічного періоду попереднього маркетингового року.

Світові фондові ринки.


Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,3% після зниження на незначні 0,05% та 0,1% за результатами двох попередніх торгових сесій та свого слабкого росту на 0,1% цього понеділка. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 у четвер підріс на 0,1% після втрати 0,3% днем раніше, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 1,0% після зниження на 0,35% та на 0,25% за результатами торгів двох попередніх торгових днів.


Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси суттєво підростають, перериваючи кількаденний негативний тренд. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть десь 0,8%. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,3%.

Позитивна динаміка світових фондових ринків сьогодні може позитивно вплинути на перебіг торгів акціями на ПФТС і принаймні призупинити сьогодні зниження цін індексних паперів українських фондових бірж.

Ще раз наголосимо на необхідності слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів місцевих емітентів акцій. Фінансові показники в цих оголошеннях будуть визначати рух цін місцевих пайових цінних паперів.





сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду