Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 23:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 16 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1689,380%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,5%.

Індекс Української біржі минулого дня втратив незначну 0,1%.

Зниження фондового індексу ПФТС відбулось за рахунок ціни акцій компанії «Центренерго».

На минулому тижні «Центренерго» розіслала акціонерам, які голосували проти рішення про вчинення значних правочинів на недавніх загальних зборів акціонерів цієї компанії, повідомлення про те, що вони можуть пред’явити свої акції до викупу по ціні затвердженою Наглядовою радою компанії, а саме 14,9292 гривні за акцію. Це на 25% вище ціни вчорашнього закриття цих паперів та на 22% вище за їх біржовий курс, який склався на учора.

Проте, в листі також було зазначено, що компанія «Центренерго» перебуває в стані тимчасово припиненого банкрутства і викуп акцій буде здійснено у відповідності до положень відповідного закону. Якщо простіше, то викуп цих акцій може затягнутись по часу.

Акціонери компанії мають врахувати цю обставину. Є надія, що державний пакет акцій 78,3% буде виставлено на продаж 16 квітня 2019 (або може дещо пізніше) і акціонери, можливо, зможуть пред’явити акції по ціні аукціону, яка буде не нижче стартової ціни 20,69 гривні за акцію «Центренерго». Проте, це поки що лише надії. Можливо, саме тому ціна акцій  «Центренерго» так вчора просіла на біржі ПФТС.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на ПФТС учора і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 15.04.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3603

-0,1%

0,3607

1,4%

Центренерго

11,9

-5,0%

12,2145

-2,1%

Учора торгова активність на ПФТС в сегменті акцій знизилась. В сегменті безадресних заявок цієї біржі пройшли угоди лише з двома «індексними» паперами українських бірж.

Як зазначалось днем раніше в нашому огляді, імовірно низька торгова активність на ПФТС в останні торгові дні пояснюється тим, що впливові трейдери пробують повернутись до торгів на Українській біржі.

Що стосується обсягів, то вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС залишився низьким і навіть ще дещо знизився. Він склав грошовому вираженні лише 322 тисячі гривень. Це значно менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (645 тисяч гривень) та за останні три місяці (579 тисяч гривень).

Вчора на ПФТС також була зафіксовані три адресні угоди з акціями  АТ «Богдан Моторс» на невелику суму, якщо точніше із загальним обсягом 197 тисяч гривень  в грошовому вираженні.

Ос і все, що стосується торгів на біржі ПФТС цього понеділка.

Значимих українських новин, які б суттєво впливали на фінансовий сектор країни, станом на вчора та на сьогоднішній ранок немає.

Світові фондові ринки.

 Вчора світові фондові індекси мало змінювались, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,3%.

Індекс S&P 500 вчора знизився від свого локального піку досягнутого минулої п’ятниці, який лише на 0,9% нижче свого історичного максимуму і на 23,7% вище локального мінімуму кінця минулого року.

Минулої п’ятниці почалась публікація квартальної звітності найбільших корпорацій США за перший квартал 2019 року.

Як вже не раз згадувалось в цих оглядах, публікація звітності за перший квартал 2019 стане випробуванням на міцність для американського ринку акцій, а з ним і для світових фондових ринків.

Нагадаємо, що згідно навмисно дещо заниженими перед початком публікацій звітності прогнозами, станом на минулу п’ятницю за даними FactSet аналітики очікували, що корпоративні прибутки американських корпорацій в першому кварталі 2019 знизились на 4,2% рік до року. (Це інтегровані дані галузевих аналітиків, аналітиків по компаніям). За аналогічними даними Refinitiv (раніше - Thomson Reuters) на ту ж дату аналітики очікували зниження прибутків найбільших корпорацій США на 2,3%. В той же час доходи найбільших корпорацій США рік до року за очікуваннями зросли в першому кварталі 2019 лише на 5%.

Окрім самої корпоративної звітності для ринків акцій також дуже важливими є коментарі керівників компаній, які супроводжують публікації, особливо в частині їх очікувань стосовно прибутків компаній на найближчі кілька кварталів.

Вчора на американський ринок акцій негативно вплинула звітність банків США Goldman Sachs і Citigroup. У першого доходи виявились нижчими за прогнози, а у другого доволі низький дохід від торгівлі фінансовими інструментами.

Сьогодні очікується звітність крупних американських корпорацій Bank of America, BlackRock, Johnson & Johnson і UnitedHealth перед закінченням торгів на біржах США і IBM, Netflix та CSX вже після закінчення торгів.

Вчора також був коментар голови ФРБ Чикаго Чарльза Еванса стосовно базової ставки в США. Він висловився в тому ключі, що сам він почувався б комфортно, якби ставку не змінювали до осені 2020 року. До речі це дата виборів президента в США та проміжних виборів в Конгрес.

Незмінна базова ставка ФРС в цей період – це позитивно не тільки для фондового ринку США і світових ринків акцій, але й для світової економіки та економіки й фінансового сектору України.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси, несильно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів майже не зміниться чи дуже слабко підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,4%.

На цьому невиразному, але спокійному зовнішньому фоні можна очікувати невеликих змін цін акцій на українських біржах сьогодні в середньому.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду