Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 21:48
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 7 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1695,50%

Вчора індекс ПФТС додав солідних 1,8%. Минулої п’ятниці цей індикатор втратив невеликих 0,2%. Всього за попередні чотири торгові дні свого дуже слабкого зниження він просів на менше, ніж 0,4%. Пару останніх тижнів індикатор ПФТС дуже мало рухається (якщо виключити вчорашній день), Рис. 1.

Зростання індексу ПФТС учора було забезпечено ростом «не основних» індексних акцій місцевих українських бірж: «Турбоатому» та «Донбасенерго».

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на біржі ПФТС цього понеділка і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Вчора індекс Української біржі зріс на 1,0%. Цей фондовий індикатор в перший день цього тижня рухався уверх під впливом зростання ціни акцій «Укрнафти» (+3,3%), а також в малій чи меншій мірі «Центренерго» (+0,8%). Однак насправді угод з цими паперами на УБ вчора не було і в зміні індексу УБ було учора враховано лише зміну діапазону котирувань цих цінних паперів (наприклад зміщення діапазону котирувань акцій «Укрнафти» зі 140/170 гривень минулої п’ятниці до 155/165 гривень).

Зростання індексів ПФТС та Української біржі вчора відбулось в протилежному напрямку від спадаючих за ціновими значеннями торгів на світових фондових біржах, де основні фондові індикатори помітно втрачали на фоні оголошення про нові торгові санкції США по відношенню до товарів з Китаю.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 06.05.2019

           

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3515

0,4%

0,351

-0,4%

Центренерго

12,54

-0,2%

12,5926

0,6%

Укрнафта

151

0,7%

-

-

Донбасенерго

30

3,3%

-

-

Турбоатом

12

14,3%

-

-

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора залишився невеликим навіть в порівнянні з останнім періодом і склав грошовому вираженні лише 390 тисяч гривень. Це менше за середньоденний обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (433 тисячі гривень) та за останні три місяці (582 тисячі гривень).

Також на ПФТС вчора було зафіксовано дві невеликі адресні угоди з акціями «Укрнафти».

Схоже місцеві трейдери прагнуть перейти до торгів на Українській біржі, однак це поки їх не удається. Однак ці спроби мають своїм наслідком зменшення обсягів торгів акціями на біржі ПФТС.

Українські фінансові новини.

Міжнародні резерви України в квітні 2019 знизились на 0,5% в порівнянні з попереднім місяцем до 20,525 мільярдів доларів США (в еквіваленті). Такі дані наводить Національний банк України. Зараз обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяці майбутнього імпорту, чого в першому наближенні достатньо для стабільної роботи фінансової системи України.

Поповнення міжнародних резервів України в квітні відбулось в тому числі і за рахунок викупу центробанком нашої країни з ринку 300 мільйонів доларів США, в першу чергу за рахунок коштів нерезидентів, які зараз суттєво інвестують в ОВДП в гривні.

Ситуація з резервами дещо зміниться в травні, коли Україні необхідно буде здійснити платежів за валютним боргом більш, ніж на 1,7 мільярдів доларів США. Нагадаємо, що ці платежі можуть будуть здійснені без проблем, адже у Мінфіну станом на 4-е травня було на рахунках 2 мільярди доларів США. Проте ці платежі негативно вплинуть на розмір валових резервів українського центробанку.

Що стосується подальшого майбутнього, то в червні-липні Україною очікується черговий транш МВФ на суму 1,3 мільярди доларів США.

А от щодо кінця поточного року після ще одних пікових виплат України за валютним боргом у вересні 2019 думки аналітиків розходяться. Фахівці НБУ вважають, що валові резерви Національного банку збільшаться по відношенню до поточного рівня, в тому числі, за рахунок другого в цьому році траншу МВФ. Думка аналітиків окремих західних банків полягає в тому, що вони зменшаться, наприклад, до 19,9 мільярдів доларів США (Morgan Stanley).

Тим не менш, ситуація для фінансової системи країни до кінця року для фінансової системи України виглядає поки доволі безпечною, якщо не зважати на загрози з точки зору можливої реприватизації «Приватбанку», що до кінця року також дуже малоймовірно, як і не дуже ймовірно взагалі.

Нагадаємо ще раз, що все це дуже важливо з точки зору стабільності на валютному, борговому ринках нашої країни, стабільної роботи її банківської системи, а також і дуже відносного благополуччя зовсім крихітного за розміром майже символічного місцевого ринку акцій України.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,45% (від свого майже історичного максимуму), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на доволі помітні 1,9%.

Ринок акцій США, а за ним і ринок акцій Європи вчора відновився після вчорашнього ранішнього значного зниження ф’ючерсів на європейські та американські фондові індекси. Вчора зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси різко і дуже сильно знижувались, втрачаючи 1,5-2%.

Причиною такого зниження була інформація про те, що президент США Дональд Трамп минулої неділі опублікував у Facebook пост, що він збирається увести додаткові мита у 25% на товари китайського імпорту до США і на ті, на які вже діють мита в розмірі 10% і на нові імпортні до США товари на суму 325 мільярдів доларів США. При цьому він повідомив, що від торгівлі з Китаєм США втрачають щорічно від 600 до 800 мільярдів доларів США, а прогрес в торговельних переговорах США з цією країною дуже повільний.

Однак вже в ході торгів цього понеділка впливовим американським учасникам ринку вдалось в значній мірі вирівняти ситуацію.

Допомогло цьому новина про те, що китайська торгова делегація все ж приїде в США для переговорів, хоча й меншим складом, ніж раніше планувалось.

Таким чином вже ще до початку торгів акціями в США, та й вже після їх початку почалось відновлення фондового ринку Америки. На початку вчорашніх торгів індекс S&P 500 втрачав 1,2% (це було вже набагато менше, ніж зранку ф’ючерс на цей фондовий індикатор). По ходу вчорашніх торгів відбулось подальше підростання американських, а за ними і європейських фондових індексів.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси насильно знижуються, втрачаючи, переважно, порядку 0,2%, тобто незначно. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,2%.

Нагадаємо ще на всяк випадок також про те, що в США продовжується публікація квартальної звітності найбільших корпорацій США за перший квартал 2019 року.

Як показали вчорашні торги на двох місцевих фондових біржах (якщо те що діється поки на УБ можна назвати торгами), місцевий український фондовий ринок зараз НЕ чутливий до того, що відбувається за кордоном. Він мало на це зважає. Як казав колишній класик: «У нас своя пісня». Тому, виходячи з сьогоднішніх місцевих новин, а саме їх відсутності в сенсі значимості, і попередньої динаміки фондових індикаторів України, слід більше схилятись до того, що сьогодні індекс ПФТС мало зміниться, Рис. 1.

А взагалі передбачити рух українських фондових індикаторів зараз – це непроста штука. Випадковий фактор – відіграє тут свою значиму роль.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 7 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду