Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 16 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1715,110%

Вчора індекс ПФТС практично не змінився додавши суто символічну 0,01%. Це після його зниження днем раніше на незначні 0,05%.

Індекс Української біржі вчора додав 0,5% за рахунок лише однієї угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль (+2,9%).

Місцевому ринку акцій недостає торгових ідей, що цілком зрозуміло. Немає ні українських новин, які б рухали цей ринок, ні виразної однозначної динаміки на світових фондових ринках. Ціни двох найбільш ліквідних пайових паперів завмерли на відмітці індикативної довгострокової дохідності (IRR) 18-20%, яка доволі чітко визначається їх довготривалими прогнозними і добре очікуваними фінансовими показниками або, як у випадку «Центренерго», і більш, ніж десятиріччям виміряним історичним показником прибутковості EBITDA (стійка, усереднена по рокам - 50 мільйонів доларів США на рік), і, відповідно, вивіреним довгостроковим чистий прибутком на акцію (2,1 гривня на акцію при нинішньому курсі гривня-долар). Ціна акцій «Укрнафти» низька через проблеми компанії і є певним компромісом між песимістами та оптимістами, куди ближче до думки перших. І так далі.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 15.05.2019

           

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3517

0,3%

0,3506

0,2%

Центренерго

12,27

-0,2%

12,3043

-0,2%

Кількість пайових цінних паперів з якими вчора пройшли торги по безадресним заявкам на біржі ПФТС знову скоротилась до двох. Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора ще зменшився в порівнянні з обсягом торгів двох попередніх торгових днів і склав грошовому вираженні 269 тисяч гривень. Мінімальний денний рівень торгів в цьому сегменті ринку в останні місяці - 266 тисяч гривень.  Середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць складає 398 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів за останні три місяці - 567 тисяч гривень.

На біржі ПФТС вчора також була зафіксована одна безадресна угода з акціями «Донбасенерго» по ціні 30 гривень за акцію і РЕПО угоди з акціями «Укрнафти» по ціні 150 гривень за папір.

Новини місцевих емітентів

Вчора з’явилась інформація по даті виплаті дивідендів «Донбасенерго». Термін виплати дивідендів - з 20 червня по 23 жовтня 2019 року. Нагадаємо, загальна сума дивідендів до виплати – 31,2 мільйони гривень (30% чистого прибутку компанії за минулий рік), що складає 1,32 гривні на акцію. Це 4,4% дивідендної дохідності при ціні акції 30 гривень. Небагато, як для місцевого ринку акцій.

Нагадаємо, що існує ще ціна викупу акцій для тих акціонерів, які проголосували проти значних правочинів на минулих чергових загальних зборах акціонерів «Донбасенерго», - 33,63 гривні за акцію.

Українські економічні новини

Вчора Державна служба статистики опублікувала офіційну оцінку росту ВВП України в першому кварталі 2019 року. Ріст реального ВВП нашої країни в I кварталі 2019 року склав 2,2% порівняно з I кварталом 2018 року, що є в лінії з очікуваннями і попередньою оцінкою Мінекономіки, опублікованою два тижні тому. Реальний ВВП в минулому кварталі порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,2%.

Новина не позитивна, але очікувана та така, яка має зрозумілу природу. Очікується сповільнення економічного росту в нашій країні цього року та його прискорення в наступні два роки (якщо не буде сильних негативних екзогенних факторів).

Світові ринки акцій

Вчора світові ринки акцій доволі очікувано продовжували відновлюватись після зниження. Це був для переважної більшості з них другий такий позитивний день.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,6% після свого росту на 0,8% днем раніше та свого зниження на 2,4% цього понеділка та помітного зниження до цього. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 учора додав ще 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, учора підріс на незначні 0,15%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та більшість ф’ючерсів на європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,3%.

Як вже зазначалось в наших попередніх оглядах фінансових ринків, причиною недавнього зниження світових фондових індикаторів стали взаємні додаткові мита США та Китаю на товари, які країни імпортують одна з одної. Мита були введені після невдачі у торгових переговорах між сторонами. Китай відійшов від раніше досягнутих компромісів по ключовим для США питанням («крадіжка»  - термін США – американської інтелектуальної власності та торгових секретів, «примусова» передача американських технологій китайським компаніям і т.п.).

Планується проведення зустрічі перших осіб США та Китаю на саміті «великої двадцятки» у червні в Японії.

Нагадаємо ще на всяк випадок, що в усіх регіонах світу, включаючи й Україну, закінчується (а десь закінчилась) публікація корпоративної квартальної звітності за перший квартал 2019 року. Звітність суттєво впливає на рух цін акцій. Фінансові результати ключових місцевих українських емітентів за минулий квартал вже відомі. Вони не дають підстав для суттєвого зростання курсової вартості місцевих українських акцій.

Під впливом сьогоднішньої можливої слабкої негативної цінової динаміки на світових ринках акцій та за відсутності значимих для місцевого фондового ринку новин можна скоріше за все очікувати, що ціни місцевих українських акцій сьогодні зміняться незначно.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 16 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду