Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 03:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 30 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1744,76-0,07%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,9%.

Торги на ПФТС цієї середи ожили, хоча й їх обсяги вчора не дотягли до обсягів періоду з середини червня минулого року до середини травня поточного року.

Найбільший внесок в зниження індексу ПФТС вчора імовірно внесли акції Райффайзен Банк Аваль, які знизились на 15,5% в порівнянні з попередньою зафіксованою на цій біржі ціною. Це через те, що вже минула дата складання переліку акціонерів для виплати річних дивідендів банком РБА за 2018 рік.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж  за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 29.05.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3

-15,5%

0,3

-15,5%

Центренерго

12

-3,6%

-

-

Укрнафта

161,01

-4,2%

161,01

-4,2%

Донбасенерго

29

-2,7%

29,0824

-2,7%

Вчора індекс Української біржі на змінився. Угод з акціями цієї середи на цій біржі не було. Змін котирувань акцій минулого дня також не було.

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора склав в грошовому вираженні дуже скромних 191 тисячу гривень. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 255 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 499 тисячі гривень.

Крім того вчора на ПФТС пройшла одна невелика за обсягом угода з акціями «Індустріалбанку».

Українські фінансові новини.

Заява президента Володимира Зеленського про чіткі наміри в подальшому обслуговувати державний борг і продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) могла б підвищити довіру до економічної політики нової влади, вважають аналітики провідного банку США Bank Of America Merrill Lynch (BoAML). Про це говориться в свіжому економічному огляді аналітиків банку, повідомляють окремі українські засоби масової інформації.

При цьому в згаданому огляді банку зазначається, що майже всі інвестори задоволені новою владою в Україні.

Проте. «У більшості інвесторів, з якими ми спілкувалися, найбільшу занепокоєність викликає рівень залежності пана Зеленського від пана Коломойського», - підкреслили аналітики BoAML. Чітка публічна позиція Зеленського могла б позначити чітку границю між офіційною позицією і «поглядами будь-яких приватних осіб», відзначається в огляді.

Імовірно, однак, що огляд був підготовлений ще до зустрічі президента України з місією МВФ в Україні і прес-релізу після зустрічі. Можливо огляд BoAML був навіть опублікований до зустрічі. Хоча також можливо, відсутність чіткої заяви президента про намір в подальшому обслуговувати державний борг України, якої не було, (а була лише про намір продовжувати співпрацю з Фондом) стала аргументом не вносити коригування в раніше підготовлений текст.

Слід, однак, зазначити, що далеко не все в співпраці України та МВФ залежить від президента нашої країни. Ключову роль в такій співпраці відіграє Кабінет Міністрів та дуже значну роль - Верховна Рада.

В зв’язку з виборами до Верховної Ради та формуванням нового уряду України після виборів, а також імовірним майбутнім зменшенням резервів Національного банку, тема співробітництва України та МВФ, позиції нової влади України в цілому по відношенню до співпраці з МВФ буде в наступні квартал-півроку в центрі уваги банківського та інвестиційного товариства України, інвесторів за кордоном.

Іншою темою, про яку варто згадати, є введення з 1 липня нової моделі ринку електроенергії.

Це питання отримало широкі коментарі фахівців минулого і позаминулого тижня. Переважна більшість експертів, в тому числі і представники ЄС, настоюють на переносі строків введення нової моделі ринку, як через технічні чинники, просто технічну неготовність в ряді моментів до впровадження нової моделі, так і через відсутність конкуренції на ринку електроенергії України. Внаслідок першого можливі збої в системі розрахунків за електроенергію чи, навіть, нестабільна робота енергосистеми країни - зазначають окремі експерти. Внаслідок другого можливий значний ріст тарифів на електроенергію. Останнє відзначають усі.

Вчора тимчасово виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України Іван Баканов поінформував прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про загрозу державній безпеці в результаті фактичної неготовності енергетичної галузі України до повномасштабного введення нової моделі ринку електроенергії, передбаченому законом України «Про ринок електроенергії».

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився ще на 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив помітних 1,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на 0,3%.

На світові ринки акцій продовжує негативно впливати тема ескалації торгівельної війни між США та Китаєм (поки після введення торгівельних санкцій більше вербальна). Також в цьому питанні негативну роль відіграє і тема сповільнення росту американської економіки, чого чекають в цьому та наступному кварталах.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси  підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,6%.

Не дивлячись на відновлення вчора торгів акціями на біржі ПФТС все ж, як і в попередні дні, інтригою місцевого ринку акцій продовжує лишатись питання, скільки і яких угод з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах. 

Що стосується зовнішнього фону (впливу зовнішніх ринків), то він сьогодні для змін цін місцевих акцій – слабко позитивний. Це дає, наряду з учорашніми негативними ціновими змінами місцевих акцій, більші сподівання на позитивний результат торгів українськими пайовими цінним паперами сьогодні (якщо такі, торги, звичайно, будуть).

  

  сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 30 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Торговельну війну США й Китаю може нівелювати валютна війна
Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду