Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 17.05.2024 10:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 26 декабря 2023

Щотижневий огляд фондового ринку

Eavex Capital
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1722,98-0,81%

На глобальних фінансових ринках продовжується період помітного оптимізму інвесторів, що в першу чергу пов’язано з очікуваннями зниження відсоткових ставок у 2024 році. Підтвердженням такого сценарію є фактичне зниження дохідності 10-річних облігацій США з рівня в 5% у жовтні до поточного значення в 3,9%. Тим часом, ключова ставка Фезрезерву США залишається у діапазоні 5,25% - 5,50%. Зараз ринок з вірогідністю 90% закладає прогноз, що Федрезерв почне цикл пониження ставок у березні.

Індекс S&P500 за минулий тиждень додав 0,7%, а з початку року збільшився на 24%.

Додатковий імпульс для зростання котирувань акцій надходить від активізації M&A угод. Зокрема, в фармацевтичному секторі біофармацевтична компанія Bristol Myers Squibb оголосила про поглинання Karuna Therapeutics за 14 млрд доларів. Ключовим активом Karuna є KarXT - експериментальний препарат з перспективним новаторським механізмом дії. На даний момент випробування препарату знаходяться на завершальній стадії і його використання планується для лікування неврологічних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера.  

Для акцій українських публічних компаній 2023 рік був переважно негативним. Найбільш помітною і драматичною історією для інвесторів була динаміка котирувань акцій агро компанії «Кернел». З початку року вартість акцій компанії впала вдвічі з рівня 18 злотих до 9,6 злотих через те, що основний власник компанії ініціював процес делістингу акцій з Варшавської біржі. Серед інших великих українських агро компаній спостерігалася змішана динаміка котирувань акцій. Цінні папери «МХП» з початку року втратили 16%, в той час як акції «Астарти» зросли на 38%.

Для українських суверенних єврооблігацій та для єврооблігацій українських компаній 2023 рік можна вважати періодом обережного відновлення. Певний спекулятивний попит на високодохідні боргові  інструменти привів до помітного зростання індикативних котирувань  українських суверенних та корпоративних євробондів. Для прикладу, ціна довгострокових євробондів України з погашенням в 2032 році піднялася з позначки 19 центів за долар до поточного значення в 23 центи за долар номіналу. Проте, враховуючи очікувану реструктуризацію українського боргу, оцінити дохідність до погашення даних облігацій поки неможливо. Єврооблігації «Кернел» з погашенням в 2027 році піднялися у ціні за цей рік з позначки 30 центів до 59 центів за долар номіналу (дохідність до погашення 25%).  

новини економіки

- МВФ прогнозує зростання ВВП України на 4% у 2024 та інфляцію 9,5%

читати докладніше


Інвестиційна компанія «Івекс Капітал»

Операції з цінними паперами

Управління активами

Тел.: (+380 44)590-5454

Україна, м.Київ 01021
Кловський узвіз, 7
БЦ "Carnegie Center"
16 поверх

www.eavex.com.ua

Представлений матеріал був підготовлений на основі даних з відкритих джерел. Перевірка достовірності таких даних нами не проводилася. Оцінки та прогнози, що містяться в публікації є приватною думкою аналітиків стосовно відповідних подій та не є пропозицією для здійснення будь-яких операцій з цінними паперами.

Ліцензія НКЦПФР від 06.10.2015

Настроение рынка на 26 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду