Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 17.05.2024 12:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 28 декабря 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1685,730%

США надали Україні новий пакет військової допомоги у розмірі $250 млн, повідомляє сайт Пентагону.

Новий пакет допомоги включає додаткові боєприпаси для систем ППО NASAMS, зенітні ракети Stinger,  додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм, засоби  розмінування, інше озброєння.

***

Німеччина у рамках нового пакету військової допомоги передала Україні ще три самохідні зенітні установки Gepard. Про це повідомила прес-служба уряду ФРН.

***

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський в інтерв'ю ВСС Україна заявив, що на таврійському напрямку українським силам найбільше бракує боєприпасів різних видів (перш за все 122 і 152 міліметрів), актуальним є постачання зенітних ракетних комплексів типу Stormer, Avenger, Stinger та  засобів розміновування.

***

Україна у 2023 році втричі збільшила виробництво зброї й техніки порівняно з минулим роком, у 2024 році окрема увага приділятиметься виготовленню вибухових речовин та порохів.

Про це повідомляє Офіс Президента з посиланням на заяву Президента Володимира Зеленського під час зустрічі з представниками української оборонної промисловості

***

Російський диктатор володимир путін ще у березні 2023 в Москві під час зустрічі з китайським лідером Китаю Сі Цзіньпіну, сказав що рф воюватиме проти України щонайменше п’ять років.

Про це пише 28 грудня 2023 Nikkei Asia, провідне японське тижневе англомовне видання в статті «Аналітика: Путін обіцяє Сі «воювати п'ять років» в Україні» (оригінальна назва: «Analysis: Putin promises Xi to 'fight for five years' in Ukraine»)

https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/China-up-close/Analysis-Putin-promises-Xi-to-fight-for-five-years-in-Ukraine

***

Міністерство фінансів очікує від Міністерства оборони та Генерального штабу інформації та рішень щодо мобілізації, зокрема, її масштабів і термінів, необхідних витрат, а також допускає необхідність пошуку нових внутрішніх джерел фінансування, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко під час "Business Breakfast c Володимиром Федориним" у середу.

«Ми не виключаємо, що нам доведеться шукати додаткових внутрішніх джерел фінансування... Точно можу сказати, з огляду на те, як зараз складається ситуація, на перший квартал додаткової потреби (у фінансуванні) не буде...», - додав міністр.

***

Україна має план "Б" на випадок затримки із фінансуванням від ЄС і США, і наразі спільно з партнерами опрацьовує кілька варіантів розвитку подій, проте впевнена: вони не знадобляться завдяки чітким сигналам від партнерів, що фінансування буде, заявила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

"У короткостроковій перспективі перших місяців року уряд має альтернативний план, що робити, якщо фінансування затримається. У довгостроковій перспективі є ризик затримки виплат соціальним категоріям, адже пріоритетом буде підтримка безпеки та оборони", - написала вона на фейсбук-сторінці, "і це лише один із десятків варіантів, які ми аналізуємо".

https://www.facebook.com/yulia.svyrydenko/posts/pfbid0y5SrMBQRtUzitgE6QVyuJ93qu5ChmDSk6EP1LGhQifS4dgGkQ7yV8JWEyu96xVrel

***

Раніше провідна  фінансова газета Великобританії Financial Times у своїй статті послалась на слова міністра економіки Юлії Свириденко, що в Україні може статися затримка з виплатою зарплат та пенсій для майже 12 млн осіб (500 тисяч державних службовців, 1,4 млн вчителів, 10 млн пенсіонерів), якщо Захід не надасть фінансову допомогу на початку 2024 року.

Назва статті: «Ukraine warns of pension and salary delays without western aid»

Посилання: https://www.ft.com/content/925d2d15-57bf-4a1b-b010-4e009be85f5a (доступ до оригінального тексту надається газетою лише за умови оплати)

***

Всі соціальні виплати у перші місяці 2024 року будуть вчасними і в повному обсязі. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Дуже багато запитань у зв’язку з останніми заявами деяких високопосадовців щодо соціальних виплат у січні-лютому. Відповім всім одразу. Жодної катастрофи немає. Все буде виплачено вчасно і в повному обсязі», — написав він у Telegram.

За словами Гетманцева, фінансування соціальних видатків, попри «надскладну ситуацію на фінансовому фронті», відбуватиметься так само, як і на початку війни.

***

В Україні вже запустили "план Б", оскільки фінансова допомога від західних партнерів затримується. Гроші знайдуть усередині країни. Про це заявив ще 20 грудня міністр фінансів Сергій Марченко на заході Центру економічної стратегії.

"Будемо максимально наближати ресурси, які можемо наблизити, на січень-лютий. Це авансова сплата дивідендів (державних компаній), збільшення обсягу запозичень та інші заходи. Ситуація не критична, просто розуміння, що нам потрібно буде максимально покладатися на внутрішній ресурс", — сказав він.

***

5 млрд доларів США зовнішнього фінансування надійшло до загального фонду Державного бюджету України у грудні 2023 року. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали 11% із загального обсягу фінансової допомоги, повідомила пресслужба міністерства фінансів України.

Найбільші надходження отримані від Японії - 2,2 млрд доларів США (пільгове фінансування та гранти), ЄС - 1,6 млрд доларів США (пільгове фінансування), МВФ 900 млн доларів США (пільгове фінансування), Норвегії - 190 млн доларів США (грант).

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/738538294976070?ref=embed_post

***

Україна за підсумками реструктуризації євробондів у 2024 році може повернутися на ринок зовнішніх запозичень у 2025-2026 роках – заявив глава Мінфіну.

"Завдання в нас ключове: а) не отримати дефолт; б) мати можливість запозичувати на ринку капіталу, нам така необхідність буде потрібна, я думаю, починаючи з 25-26 року; в) виконати зобов'язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, дотримуючись наших показників щодо відношення до боргу до ВВП, інших показників, які передбачаються на середньострокову перспективу", - сказав на "Business Breakfeast c Володимиром Федориним" у середу.

***

Ситуація із блокуванням $61 млрд допомоги для України від США має дійти до повного абсурду, аби політики почали ухвалювати важливі рішення.

Про це розповіла в інтерв'ю NV Ольга Стефанішина, віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/dopomoga-ukrajini-vid-ssha-stefanishina-rozpovila-shcho-maye-zminitisya-dlya-uhvalennya-rishennya-50379666.html

***

Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, що є одним зі структурних маяків програми розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко у фейсбуці.

***

Сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у листопаді 2023 року порівняно з попереднім місяцем збільшився на 3,3%, або на 4,48 млрд доларів, до 140,82 млрд доларів (або 5 122,49 млрд гривень в еквіваленті).

***

Національний банк знизив офіційний курс гривні, який він встановлює на 28 грудня, на 25,10 коп. до 37,6194 UAH/USD.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

У попередній торговий день НБУ підвищив офіційний курс гривні на 15,41 коп.UAH/USD.

Офіційні курси гривні до іноземних валют на 28 грудня 2023:

Офіційний курс

1 долар США

37,6194

1 євро

41,6334

До кінця дня 27 грудня 2023 на міжбанку курс долара зріс на 28 копійок у купівлі й на 29 копійок у продажу. Євро зросло на 53 копійки у купівлі та на 54 копійки у продажу.

***

США запропонували робочим групам "Групи семи" (G7) вивчити шляхи конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, оскільки союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

«War in Ukraine

Washington puts forward G7 plan to confiscate $300bn in Russian assets»

Посилання: https://www.ft.com/content/d206baa8-3ec9-42f0-b103-2c098d0486d9 (доступ до оригінального тексту надається газетою лише за умови його оплати)

***

Із 27 грудня 2023 року в Україні розпочинається виплата компенсацій за зруйноване  житло, яке було пошкоджено або знищено внаслідок російської агресії. Про це у Facebook написав віцепрем'єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

***

ПАТ "Укрнафта" продовжило строки пошуку партнерів для спільної розробки нафтових і газових родовищ до 1 березня 2024 року, повідомляється у прес-релізі компанії. Мова йде про 21 родовище (10 родовищ на заході і 11 - на сході України).

***

Агрохолдинг "Астарта", найбільший виробник цукру в Україні, залучив до $60 млн кредиту у державного Ощадбанку на будівництво заводу з переробки сої в Полтавській області.

***

АТ "Харківобленерго" заявляє про спробу колишнього народного депутата Вадима Новинського, якому через підконтрольну компанію "Смарт Холдинг" належить майже 25% акцій "Харківобленерго", взяти енергопідприємство під контроль при цьому посилаючись на фактичне розблокування належних "Смарт Холдингу" голосуючих акцій "Харківобленерго" перед його зборами акціонерів «за сприяння підконтрольної "Смарт Холдингу" депозитарної установи без урахування санкцій, застосованих РНБО та затверджених указом президента України».

***

Вартість договору між НАЕК "Енергоатом" і Westinghouse Electric Company LLC про закупівлю обладнання для впровадження ядерної установки АР1000 становить $437,5 млн. Згідно зі звітом НАЕК в електронній системі Prozorro відповідний договір був укладений без використання електронної системи закупівель. Термін постачання обладнання - до 30 листопада 2027 року на майданчик Хмельницької АЕС

Договір діє з 21 грудня 2023 року і оплачується з власного бюджету "Енергоатому" - коштами від госпдіяльності компанії.

Як повідомлялося, президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і CEO Westinghouse Патрік Фрагман 17 грудня в Києві підписали контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного енергоблока (АЕС) за технологією AP1000. Котін уточнив, що після ухвалення закону компанія буде готова в найкоротші терміни розпочати роботи з будівництва блока, який додасть 1,1 ГВт встановленої електричної потужності в енергосистему нашої країни.

***

Кабінет Міністрів України продовжив дію ПСО на електроенергію для населення до кінця квітня 2024 року, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

Понад 1 побутових млн споживачів електроенергії в Києві з усього 3,5 млн, яких обслуговує компанія YASNO, станом на 1 грудня 2023 року заборгували за спожиту електроенергію 1 млрд грн, повідомила компанія YASNO.

***

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР, Дніпропетровська обл.) вважає за можливе збільшення реалізації продукції на внутрішньому ринку завдяки державному замовленню, бронюванню працівників та нормалізації логістичних шляхів, планує зростання інвестицій у 2024 році на 20%.

Згідно з прес-релізом АМКР, такі пропозиції були озвучені під час відвідин підприємства першим віце-прем'єр-міністром України – міністром економіки Юлією Свириденко.

***

На ділянці Київського метрополітену між станціями "Почайна" та "Тараса Шевченко" просідають тунелі, готується ремонт.

Про це перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник сказав в інтерв'ю виданню "Економічна правда".

За його словами, рух поїздів на ділянці перекривати повністю не будуть, а найімовірніше, організують човниковий рух одним тунелем, доки другий ремонтуватимуть.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 28 декабря 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду