Log in with an existing account
Login:
Password:
Forgot your password? | Register
Ukraine Exchange - The first exchange in Ukraine with direct market access and internet-trading
Register Login
Saturday, 27.04.2024 03:30
Українська Українська
For Investors
For Brokers
Securities Market
Derivatives Market
Exchange Members
Market Data
Index
Technical Support
About Us
News
E-mail Subscription

Analytics and Market news

Thursday, 26 April 2012

Коментар по акціях ПАТ «Дакор Вест»

КІНТО
Рекомендация: DAKOR, Дакор Вест, аздержать

Акції компанії «Дакор Вест» присутні на ринку заявок Української біржі, являючись при цьому  неліквідними. Обсяг торгів цінними паперами Дакору за рік складає близько 680 тис. грн. (без урахування РЕПО), за 6 міс. – 55 тис. грн., а за 3 міс. – 22 тис. грн. З початку 2012 року ціна акцій емітенту знизилась на 6,3%, що є співмірним з аналогічним показником для бенчмарку (-5,8%). Така динаміка акцій «Дакор Вест» пояснюється не лише їх слабкою ліквідністю, але й значним падінням їх ціни у 2011 році – на 85%. Наразі ціна акцій компанії складає 4,9 грн., тоді як історичний максимум складає близько 130 грн. за одну акцію (номінал – 0,25 грн.).

Компанія «Дакор Вест» є акціонером 11-ти сільськогосподарських підприємств. Основними напрямками діяльності цих товариств є цукрове виробництво; вирощування, зберігання та торгівля с/г продукцією; прийом, сушка та зберігання зерна (елеватор, до 30 тис. тонн). Крім того, компанія контролює майже 81 тис. га землі у Західній Україні.

У 2011 році було збільшено посівні площі цукрового буряка до 15,5 тис. га, зібрано 430 тис. тонн буряка, а на цукрових заводах вироблено 69 тис. тонн цукру (+21%, р/р). У минулому році врожайності цукрового буряка завадила засуха, у 2012-му ж навпаки – дощі. Та все ж керівництво компанії планує цього року зібрати близько 500 тис. тонн буряка (+16%, р/р) і досягти виробництва цукру на рівні 80 тис. тонн (+16%, р/р).

У 2011 році агрогосподарства, що знаходяться під контролем «Дакор Вест» зібрали:

  • 41,9 тис. тонн озимої пшениці;
  • 13,8 тис. тонн ярої пшениці;
  • 3,5 тис. тонн озимого ячменю;
  • 2,2 тис. тонн ячменю пивоварного та рядового;
  • 1,8 тис. тонн озимого ріпаку;
  • 9,0 тис. тонн озимого жита;
  • 16,5 тис. тонн інших культур (гречки, сої, кукурудзи, вівса).

В результаті виручка від реалізації всіх видів продукції склала 414 млн. грн., в тому числі від реалізації цукру 269 млн. грн.

Нині негативне ставлення інвесторів до акцій «Дакор Весту» можна пояснити непрозорою структурою власності. Відомо, що на початку 2011 року Олег Бахматюк, статки якого оцінюються американським журналом Forbes у 1,0 млрд. дол., придбав агрохолдинги «Дакор», «Райз» і «Ukrlandfarming». Але консолідованої звітності агрохолдинг поки що не має. Згідно з офіційною звітністю ПАТ «Дакор Вест», як управлінської структури (суб’єкта малого підприємництва), чистий дохід у «формі 2» включає лише доходи від надання в оренду об’єктів нерухомості. Як наслідок, акції підприємства і не привертають увагу гравців на фондовому ринку.

На наш погляд, сільськогосподарські активи у подальшому будуть зростати в ціні, тому й емітент має потенціал у довгостроковій перспективі. Проте наразі ми залишаємо рекомендацію «тримати» акції компанії «Дакор Вест» з огляду на їх слабку ліквідність і допоки незрозумілу майбутню структуру холдингу.



Copyright © Ukrainian Exchange, 2008-2024. All the rights for the information and analytical materials published on this website are protected in compliance with the ukrainian legislation.
Direct Market Access services are provided by the trading participants of the Ukrainian Exchange.
Tel: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Address: Tropinina Street, 7-g, Kyiv, 04107, Ukraine