Log in with an existing account
Login:
Password:
Forgot your password? | Register
Ukraine Exchange - The first exchange in Ukraine with direct market access and internet-trading
Register Login
Thursday, 25.04.2024 19:09
Українська Українська
For Investors
For Brokers
Securities Market
Derivatives Market
Exchange Members
Market Data
Index
Technical Support
About Us
News
E-mail Subscription

Analytics and Market news

Friday, 20 July 2012

Коментар по акціях ЕК «Донбасенерго»

КІНТО
Рекомендация: DOEN, Донбасенерго, азпокупать

Акції ЕК «Донбасенерго» виглядають краще протягом останнього часу в координатах доходності, ніж ринок в цілому: менше знижуються, коли ринок падає, і навпаки – зростають сильніше при підскоку ринку. Вчора акції знизились на 1,1%, в той час як індекс УБ – на 1,5%. За рік акції переграють бенчмарк лише на
3,6 в.п.; за півроку – на 7,8 в.п.; за місяць – на 11,5 в.п.

За обсягами торгів акції емітента є найслабшими в індексній корзині, але другими після Центренерго в енергетичній галузі та першими порівняно з іншими емітентами ринку заявок, в тому числі і вагонобудівниками, і гірничо-збагачувальними комбінатами. Акції вагонобудівників і ГЗК мають втричі менші обсяги торгів, при тому що їх free float у грошовому вираженні відповідає аналогічному показнику Донбасенерго. Обсяг угод у грошовому вираженні за останній рік складає 149 млн. грн. (без урахування угод РЕПО); за останні три місяці – 17 млн. грн.

На наш погляд, наразі акції є цікавими учасникам ринку переважно за рахунок очікувань близької приватизації державної частки акцій у розмірі 60,8%.

Прихід інвестора звісно забезпечить фінансування реконструкції та модернізації потужностей Донбасенерго, що нині є достатньо застарілими – зношеність складає більше 80%. Наразі керівництво компанії також проводить реконструкцію енергоблоків, але це відбувається дуже повільними темпами. Зокрема, нещодавно були перемаркеровані енергоблоки №4 та №11 Старобешевської ТЕС після їх реконструкції. В результаті чого енергетична потужність Донбасенерго зросла з 2730 МВт до 2795 МВт. Отже, енерго-генеруюча компанія має вже три конкурентоздатні енергоблоки: питомі витрати палива на енергоблоках зменшились до 400 гр. на кВт/г. в середньому, а 4-й блок наближається до 380 гр. на кВт/г.

Нещодавно Донбасенерго отримала кредитні кошти від Ощадбанку (400 млн. грн. на 5 років) для проведення реконструкції енерго-блоку №13 Старобешевської ТЕС, в той час як реконструкцію енергоблоку №4 цієї ж ТЕС здійснювали за свої обігові кошти.
У цьому ж році для Донбасенерго затверджено інвестиційну складову в розмірі 200,8 млн. грн. до тарифу на відпуск електроенергії для проведення реконструкції блоку на період з червня 2012 року до травня 2016-го. В розрахунку на один місяць інвестнадбавка складає 4,2 млн. грн. Хоч це і менша сума, ніж очікувалось керівництвом, але Донбасенерго нарешті отримала інвестиційну надбавку на повернення кредиту, тоді як інші генеруючі компанії мали її і раніше. Перший етап реконструкції додасть до терміну експлуатації енергоблоку 10 років, зменшить витрати палива та збільшить його потужність на 25-40 МВт. Другий етап – це сіркоочистка.

За півроку на станціях Донбасенерго виготовлено 4 636 млн. кВт/г. (+12%, 6 міс. 2012/6 міс. 2011). За цей же час виробництво електроенергії в цілому по Україні збільшилось на 3,6% порівняно з показниками минулого року. Обсяг виробництва е/е компанією у 2012 році очікується на рівні 9,1 млрд. кВт/г. (+3,7%, р/р), що є цілком реальним планом, зважаючи на піврічні результати

Тарифи на е/е продану в ОРЕ та вироблену Донбасенерго зросли на 8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у травні – 641 грн. за 1 МВт/г. Прогнозна оптова ринкова ціна на електро-енергію на ОРЕ України на червень 2012 року збережена на рівні травня – 679,39 грн. за 1 МВт/г. Враховуючи наближення виборів до парламенту, не варто очікувати подальшого суттєвого зростання тарифів. Тому ми очікуємо, що оптова ринкова ціна на е/е на ОРЕ продовжуватиме триматись близько 680-700 грн. за 1 МВт/г. Але і такий рівень тарифів дозволить Донбасенерго отримати хороші фінансові показники у 2012 році, навіть маючи найменші тарифи серед інших генеруючих компаній.

Зважаючи на вищеописані фактори, акції ЕК «Донбасенерго» мають потенціал росту, тому наша рекомендація залишається без змін – купувати.

Другие рекомендации по инструменту
16 March 2012
Коммерсант, № 43 от 16.03.2011


Copyright © Ukrainian Exchange, 2008-2024. All the rights for the information and analytical materials published on this website are protected in compliance with the ukrainian legislation.
Direct Market Access services are provided by the trading participants of the Ukrainian Exchange.
Tel: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Address: Tropinina Street, 7-g, Kyiv, 04107, Ukraine