Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:13
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 22 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 929,85-0,47%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгової сесії знизився на 0,4% після росту днем раніше на 0,3%. На індикатор, можливо, вплинув негативний вчорашній настрой на провідних західних фондових біржах, а, можливо, також і свої власні чинники – відсутність великих внутрішніх факторів для росту ринку. Технічна картина в індикаторі УБ вчора дещо зіпсувалась, хоча поки, саме поки, незначно, не радикально.

Три з двох індексних акцій Української біржі вчора закінчили торги в негативній зоні, дві - з «плюсом». Найбільше знизилась вчора ціна акцій «Укрнафти» - на 1,6%, яка і внесла найбільший внесок в зниження індексу. Обсяги торгів акціями на УБ вчора були ще нижчими, ніж днем раніше, і, цілком зрозуміло, в ситуації невизначеності склали приблизно третину середньоденних торгів цими паперами протягом минулих півроку, року та півтора роки.

В Україні наразі є свої власні новини. На жаль не дуже позитивні. «Донбасенерго», акції якої входять до індексу УБ, зробило офіційну заяву про втрату з вівторка контролю за Старобешівською ТЕС на НКТ, яка давала трохи більше половини електроенергії, яку виробляла компанія. Про сам чинник фактичної втрати контролю вже згадувалось в попередніх оглядах, але тепер це вже офіційна заява компанії.

Є затримка з черговим траншем МВФ через необхідність уточнення прогнозних макропараметрів України в зв’язку з економічною блокадою ДНР та ЛНР. Україна в особі НБУ вже зробила відповідні розрахунки і подасть їх МВФ сьогодні, якщо вже не зробила цього вчора увечері. Згідно з розрахунками НБУ в найближчий рік Україна за рахунок чинника блокади втратить близько 1% ВВП та, що трохи болючіше, погіршиться теж порядку на 1% ВВП зовнішній торгівельний баланс країни і, відповідно, трохи більше підсяде курс гривні. За рахунок кращої зовнішньоторгової кон'юнктури ефект буде дещо меншим, ніж міг би бути в цьому році, та відсутнім в наступному.

Відповідно, через необхідність закупівлі вугілля по більш високим цінам на 6% в цьому році зросте оптова ринкова ціна електроенергії.

Поміж тим, з позитивного, Державна служба статистики України, покращила оцінку росту ВВП нашої країни в 2016 році з 2,2% до 2,3%.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, додав незначний 0,1%, і то за рахунок азійських акцій, які вчора вночі-зранку зростали. При цьому він знову в черговий раз вийшов на свій новий річний максимум, вималювавши в останні дні дуже гострий пік, але можливо, найближчим часом такого росту вже не буде. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього вівторка втратив 0,5%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора «нарешті» (на превеликий жаль для нас) знизився на досить зараз болючі 1,2%. Це перший раз за п’ять місяців!, коли основні американські фондові індекси знижуються більше, ніж на 1% за одну торгову сесію. Індикатор S&P 500 дуже тривалий час спочатку зростав (додавши з часу виборів в листопаді в США 10%, що дуже багато, як для цього ринку), а потім довгий час тримався на високій вершині.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси суттєво просядуть. Індекс MSCI EM зранку, під впливом вчорашнього зниження в США, втрачає 0,8-0,9%.

Зниження на світових фондових ринках можна в найбільшій мірі пояснити технічним фактором. Фондові індекси США зростали в останні місяці занадто довго, забрались занадто високо, йти їм далі було важко. Ринок, до того ж, був сильно перекуплений (тобто технічно зріс занадто швидко і сильно). Тому, в кращому випадку, пауза напрошувалась сама собою. До цього можна додати і ряд фундаментальних не позитивних для цін акцій чинників: ріст базової ставки в США та дуже умовно – так звану затримку з прийняттям нового податкового законодавства в США та закону про реформу охорони здоров’я в цій країні. Дуже умовно – тому, що швидке прийняття нового економічного законодавства була лише легенда Уолл-Стріт. Ніколи, принаймні за останню історію США, не вдавалось прийняти радикальні зміни до економічного законодавства раніше, ніж за півтора роки після чергових президентських виборів, а економічний ефект, вони давали ще набагато пізніше.

На цьому зовні негативному фоні та на не дуже внутрішніх позитивних факторах сьогодні, набагато ймовірніше, очікувати негативного перебігу торгів на Українській біржі. Хоча, вчора західні ринки протягом дня розвернулись в протилежну сторону, і таку можливість теж необхідно враховувати. Тож, і ріст на УБ зовсім виключати не можна.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 22 марта 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду