Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 28 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1005,43+3,28%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгової сесії підріс ще на 0,55% після росту на 1,9% минулої п’ятниці та на 2,15% минулого четверга.  Ріст, як і в минулі дні, в значній, хоча вже й не повній мірі, визначався ростом ціни акцій Райффайзен банк Аваль через публікацію минулого четверга проекту рішення до зборів акціонерів про виплату дивідендів в розмірі 5,9 коп. на акцію банку. Однак, вчора ріст акцій банку був вже набагато більш поміркованим, ніж в пару попередніх торгових сесій – 2,9% і не зовсім системним протягом дня. До цього росту додалось зростання ціни акцій «Мотор Січі» (+1,7%). Вчора два індексних папери з п’яти індексного кошику УБ закінчили торгову сесію з плюсом, три - з мінусом. На 2,35% знизились в ціні акції «Донбасенерго» та на 2,0% - «Укрнафти».

По «Укрнафті» з’явились досить суттєві негативні новини, які ставлять під суттєву загрозу не тільки значне очікуване раніше покращення річних фінансових результатів компанії за 2016 рік, але й фінансові показники на 2017 рік і також, навіть,  виробничі показники компанії в 2017 році.

Компанії не продовжили дії 9 дозволів на видобуток вуглеводнів. "Укрнафта" оцінює втрати від цього у 4 млрд. гривень (4 142 млн. гривень.), які можуть бути записані в «паперові» збитки 2016 року або ж 2017 року. Сумарний річний видобуток на цих 9 родовищах становить 275,7 тис. тонн нафти (близько 20% річного обсягу видобутку нафти "Укрнафти") і 87,9 млн. куб. м природного газу. Зі слів голови правління компанії Марка Роллінса, всі необхідні для продовження документи були завчасно подані в Держгеологію, однак служба відмовляється продовжувати спецдозволи, посилаючись на податковий борг компанії. Станом на 1 березня податкова заборгованість "Укрнафти" становила 12,8 млрд. гривень. Наскільки ця загроза реалізується матеріально буде видно далі.

Інша негативна новина по компанії менш суттєва – можливість тимчасового припинення видобутку нафту компанією в квітні через не реалізацію нафти на аукціонах і затовареннях складів компанії. Така інформація лунала часами і раніше і вона не матеріалізувалась.

Вчора обсяги торгів акціями на Української біржі значно знизились в порівняні з дуже значними, як для останнього часу, обсягами торгів на цьому фондовому майданчику, і були приблизно на рівні середньоденних за останні півроку та рік.

Зараз в індексі УБ видно певний гострий пік, який утворився внаслідок зростання ціни акцій Райффайзен банк Аваль і великої ваги цієї акції в дуже скромному за числом емітентів фондовому індексі. Після визначення дати «відсічення» по дивідендам  банку, після якої акціонери банку вже не матимуть права на дивіденди, досить імовірне певне зниження індексу Української біржі. Біржовий курс акцій банку за останні кілька днів зріс на 21% і зараз в ціні акцій банку закладено отримання скоре дивідендів в розмірі 30% і цей чинник десь на 4-4,5% «підняв» основний місцевий фондовий індекс.

Що стосується світових ринків акцій. Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,35%. Цей індекс продовжує перебувати коло свого яскраво вираженого річного максимуму. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора втратив 0,4%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 – підсів ще на незначний 0,1%. Американський вузький консервативний індекс Dow Jones знижувався 8 торгових сесій поспіль – найтриваліше зниження з 2011 року. Хоча сама величина зниження цього фондового індикатору за цей час - помірна.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси додадуть. Індекс MSCI EM зранку підростає на 0,1-0,2%.

Фондові ринки постараються сьогодні частково скинути тягар зниження, в тому числі, і зниження за рахунок невдалої спроби замінити законодавство в сфері охорони здоров’я в США. Здається, торги на світових фондових ринках зараз задаються технічним фактором – назрілою корекцією, з іншої сторони - прагненням дуже багатьох учасників ринку утримати високі значення фондових індикаторів в США до часу помітного зростання відсоткових ставок в цій країні та й в інших країнах. Наскільки останнє можливо – поки відкрите питання. Видається, з однієї сторони, що негативна корекція на світових фондових має бути більшою, з іншої, оскільки дуже багато людей зацікавлено в тому, щоб її не було, або вона була  мінімальна – то, можливо, великої корекції не буде.

На цьому фоні за рахунок стабілізації саме сьогодні світових ринків акцій можна було б очікувати і певної стабілізації по індексним акціям на УБ, які в останні два тижні переважно несильно знижувались, за виключенням акцій Райффайзен банк Аваль. Однак, на жаль, по більшості емітентів з індексної корзини УБ в останні пару тижнів пройшли помітні негативні фундаментальні новини. Це: «Донбасенерго» «Укрнафта», «Центренерго». Тому, на ці папери є певний негативний тиск з точки зору «фундаменту» - прибутків емітентів та корпоративних подій. Більше розраховуючи на стабілізацію, мабуть, що трейдерам на УБ сьогодні слід зберігати обережність і, більше, нейтральну позицію, з розрахунком на будь-який результат.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 28 марта 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду