Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 05:53
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 15 июня 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1027,09-0,99%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгової сесії практично не змінився після попереднього росту протягом кількох торгових сесій на 3,6%. Два індексних папери біржі закінчили торгову сесію мінусом. Це акції двох енергокомпаній: «Центренерго» (-1,4%) та «Донбасенерго» (-1,8%). Один папір не змінився в ціні, два – підросли на величину менше, ніж на 0,7%. В силу особливості розрахунку індикатору УБ внески до його фінального результату були іншими: три плюси та два мінуси, що й обумовило нейтральну динаміку індексу.

Обсяги торгів індексними акціями на Українській біржі цієї середи помітно знизились в порівнянні з попереднім днем, і були на рівні лише трохи вищими за середньоденні за останні півроку, рік та півтора.

Світові фондові ринки. Вчора за результатами торгового дня композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,3%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 – втратив 0,1%, від свого історичного максимуму, досягнутого за день до цього.

Вчора основною подією для світових фінансових ринків стало підвищення ФРС базової ставки (ставки по фондам ФРС – міжбанківським кредитам по обов’язковим резервам по залученим коштам банками на їх рахунках в центробанку) на 25 базисних пунктів (0,25%). Центробанк також оголосив про плани підвищити базову ставку ще один раз в цьому році. Крім того, що не менш важливо, центробанк, випустив доповнення до принципів нормалізації грошової політики від 2014 року. Очікується, що банк почне зменшувати свій баланс з неймовірною сумою на ньому у 4,5 трильйона цінних паперів в активах з початковим темпом 6 млрд. доларів для державних облігацій США та 4 млрд. доларів для цінних паперів, забезпечених закладними на нерухомість. Сума буде збільшуватись кожен місяць на цю ж величину поки не досягне, відповідно, 30 та 20 млрд. доларів на місяць. ФРС не зазначив скільки цінних паперів він збирається продати в ринок, і на яку суму зменшити свій баланс. Глава ФРС в заяві та інтерв’ю після засідання Комітету по відкритим ринкам США (ФРС), повідомила, що програма почнеться вже скоро. Економісти провідних банків США Citigroup та Morgan Stanley приєднались до банку Goldman Sachs в тому, що, скоріше за все, програма почнеться у вересні.

Ринок розглядає програму зменшення балансу ФРС, як ще одне підвищення ставки.

В заяві центробанку за результатами засідання також на цей раз нічого не говорилось про те, що дії ФРС будуть залежати від даних по економіці та інфляції (хоча, насправді в доповненнях про нормалізацію це згадується). Іншими словами ФРС хотів справити враження, що його дії на цей раз є детермінованими – заданими. Чимало учасників ринку в це не повірили, а заяву ФРС порахували занадто жорсткою. Наразі інфляція в США за мірою ФРС, «базовий індекс особистого споживання», PCI -  середньо геометричне між базовим індексом споживчих цін порахованому по попередній споживчій корзині та новій корзині, помітно нижча цільового значення ФРС – 2%. Базовий індекс – це без врахування палива та продуктів харчування з дуже волатильними цінами. Проте, незважаючи на поточні дані, центробанк вважає, що низький рівень безробіття в країні, 4,3%,  забезпечить ріст індексу PCI незалежно від заявлених вчора дій ФРС.

Скептики говорять, що «ринок» (тобто учасники фінансового ринку США) не вірять у реальність наступних дій ФРС через заслабкі дані по інфляції та несильні по економіці країни. Імовірність росту базової ставки ще раз до кінця року оцінюється наразі менше 50%. Посилаються також на низьку дохідність державних облігацій США, яка по 10-и річним паперам в останні пару місяців знизилась до 2,14%. Однак, останнє не дивно, оскільки, наприклад, згідно з даними банку BofAML (Bank of America Merrill Lynch), на минулому тижні інвестиційні фонди цінні папери з фіксованою дохідністю отримали 16 млрд. доларів США - найбільший притік за два роки, а фонди акцій втратили 1,3 млрд. доларів США. Інвестори не хотіли б вкладати гроші в акцій на піку ринку. Найбільші ж фахівці вказують на те, що навпаки ФРС вчинив мудро, оскільки користається поточною ринковою ситуацією – низькими ставками і високими цінами акцій, що значно полегшує нормалізацію грошово-кредитної політики.

Вчорашня подія в США має значення. Дії ФРС, як і ЄЦБ та Банку Японії, в кінцевому підсумку, впливають не тільки на фінансові ринки США, Європи чи Японії, але й інших країн, суттєво змінюючи поведінку ринків акцій, відсоткові ставки та курси валют.

Після вчорашньої події сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси, будуть торгуватись в «червоному». Індекс MSCI EM зранку втрачає 0,3-0,4%.

На цьому фоні «із солідарності» місцевий ринок акцій мав би знизитись. Цьому може завадити лише його інерція. Ціни місцевих акцій набрали ходу уверх. Тож негативна динаміка на Українській біржі сьогодні не є такою вже заданою. Однак, ріст фондового ринку України сьогодні був би нелогічним. Мабуть, все ж має сенс поставити на його зниження.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 15 июня 2017
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду