Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 3 октября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1235,2+1,3%

Вчора свято на місцевому ринку акцій, так само, як і на світових фондових ринках продовжилось. Український, як і світові фондові індекси, цього понеділка додали. Індекс Української біржі підріс ще на дуже, і дуже суттєвих 2,9%. Загальний приріст основного українського фондового індикатору за останні п’ять торгових сесій безперервного зростання склав вже досить значимих 8,8%. Індекс УБ знаходиться на трирічному максимумі (в гривні).

 Грудневий ф’ючерс на індекс Української біржі вчора також зріс, здодавши 2,0%. Спред між ф’ючерсом та значенням індексу УБ тепер негативний – мінус 5,4 пункти або -0,4%, і це є симптоматичним.

 Вчорашній ріст індикатору Української біржі супроводжувався непоганими, які для останніх років, обсягами торгів. Обсяг торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі ще підріс від п’ятниці, і майже в два рази перевищив середньоденні обсяги торгів індексними паперами на ринку заявок УБ за останні півроку, рік та два роки.

 Вчора зросли в ціні чотири індексних папери Української біржі, незначно знизилась ціна одного. Найбільший внесок в ріст індексу Української біржі, як і днем раніше, внесли акції «Укрнафти», додавши по цінам закриття 8,8%. При цьому ріст їх ціни проходив на відносно непоганих, як для цих паперів за останній час обсягах торгів, які склали 22% всього вчорашнього обсягу торгів індексними акціями на ринку заявок УБ. З 25 вересня – точки початку росту індексу УБ та локального мінімуму ціни «Укрнафти», ці папери додали вже 26% по цінам закриття. Їх біржовий курс за цей період зріс на 25%. За ростом ціни цих паперів є і фундаментальний чинник – продовження/відновлення на 20 років дії 9 ліцензій на видобуток вуглеводнів цією компанією.

 Другими за величиною росту і внеском в ріст індексу Української біржі, як і минулої п’ятниці, були вчора акції «Мотор Січі» (+2,2%). Вони за останній час додали в ціні близько 15% (з 21.09.17). Однак ріст цих паперів вчора проходив на дуже малих, мінімальних обсягах.

 Найбільші ж обсяги торгів вчора пройшли на ринку заявок з акціями Райффайзен банк Аваль (48% обсягів торгів індексними акціями УБ на ринку заявок) та «Центренерго» (26% обсягів торгів індексними акціями УБ на ринку заявок). Обидва папери додали в ціні близько 1,2%.

 Причиною значного росту на Українській біржі є, імовірно, ріст на світових фондових ринках, а також, можливо, купівля окремих індексних паперів учасниками ринку, в тому числі, можливо, і новими. Що стосується першого, то звертає на себе увагу одна особливість. Місцевий фондовий індекс торгувався у вересні у не характерному для себе дуже вузькому діапазоні. Так само, абсолютний рекорд за весь свій час по вужині торгів у вересні поставив американський фондовий індекс S&P 500.

Вчорашній день, як вже зазначалось, для  світових фондових ринків був днем росту. Цього понеділка композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,1%, і підтвердив зміну напрямку торгів на позитивний. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс ще на 0,5%, які і минулої п’ятниці. До річного максимуму, датованого травнем 2017 року, йому залишається пройти ще 1,5%. Широкий  індекс S&P 500 вчора додав 0,4%, теж, як і минулої п’ятниці. Цей індикатор вчора вийшов на свій новий історичний максимум. Індекс Dow Jones теж розпочав квартал в плюсі, маючи тепер вісім позитивних кварталів підряд, вперше за 20 років.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси несильно підростуть. Індекс MSCI EM зранку зростає на 0,6-0,7%, підтверджуючи свій новий позитивний тренд.

 Якщо говорити про причини росту на світових фондових ринках, то окрім росту світової економіки, який прискорюється, та податкової реформи в США зі зниженням ставок корпоративних податків, що стосується саме американського фондового ринку, мимоволі напрошується ще й теорія змови. Останнє далеко не рідкість на цьому ринку. З часів закінчення другої світової війни американські фондові індекси завжди закінчували фазу росту на суттєво завищених значеннях. І, видається, найбільш крупні гравці на цьому та світових фондових ринках, користуючись сприятливим макроекономічним фоном та позитивними новинами, прагнуть зараз в своїх інтересах «загнати» цей ринок ще вище від і так дуже високих значень, поки це зростання не перервав ріст відсоткових ставок в США. Цей ціновий ріст автоматично означає дуже низькі дохідності вкладень в будь-які папери США в наступні 10 років при інвестуванні зараз.

 Що ж стосується дня сьогоднішнього, то виходячи з моменту росту, напрошується позитивний сценарій торгів сьогодні і на місцевому ринку акцій. При цьому не варто забувати, що це має бути вже шоста торгова сесія зростання індексу УБ поспіль. Фондові ринки взагалі то не люблять такого безперервного тривалого зростання. Тож ризики негативної динаміки (хай і тимчасової) поступово наростають. Та сильний вчорашній ріст на Українській біржі, позитивна динаміка на зовнішніх ринках, все ж значно більше схиляють до думки про ріст цін акцій сьогодні і в Україні.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 3 октября 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду