Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 04:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 13 октября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1218,78+0,57%

Сьогодні п’ятниця тринадцяте. Тож бережімо себе.

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів знизився на 0,1%. В останні дні технічна картина в індикаторі УБ – вузький «боковик» дуже схожий на технічну картину в пан європейських (загальноєвропейських) фондових індексах, як STOXX 600, та інших.

Цього четверга знизились в ціні чотири індексних акції Української біржі з п’яти; акції «Донбасенерго» зросли на дуже суттєві 5,3%. Ріст ціни цих паперів  супроводжувався зростанням обсягів торгів ними до рівня, якого не було з 24 липня 2017. Можливо, хтось розраховує на успішну приватизацію – продаж 25%+1 акція цієї компанії в грудні 2017, згідно з новим планом Фонду Держмайна України.  Приватизація «Дніпроенерго» та «Західенерго» відбулась успішно в середині цього року по цінам вище та дещо вище попередніх ринкових, і принесла активність в торги цими паперами на Українській біржі, активність яка досі не вщухла. Щоправда, що стосується «Дніпроенерго», тут свою позитивну роль грають ще й помітні дивіденди за результатами 2016. Попередній продаж державного пакету акцій 25%+1 акція «Донбасенерго» цього року по захмарній, як для поточних реалій, ціні не відбувся. Основний власник цієї компанії тоді заявив, що взагалі не має планів по збільшенню свого пакету найближчим часом. Чи буде успішною запланована приватизація енергокоманій «Донбасенерго», «Одесаобленерго» та «Сумиобленерго», яка раніше цього року не була успішною, при нових оцінках пакетів акцій, які мають зробити до грудневого продажу, – велике питання. Адже в компаніях «Дніпроенерго» та «Західенерго» інший власник, вони набагато цікавіші в принципі, особливо для нього, а початкові ціни на біржі при продажу були дуже поміркованими. Стосовно цих успішних продажів регіональний керівник ЄБРР висловив свої негативні зауваження.

Найбільше знизились в ціні цього четверга з індексних паперів Української біржі акції «Центренерго», ціна яких помітно підросла напередодні. Обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі вчора залишились приблизно на тому ж рівні, що і днем раніше, і приблизно на 40% перевищили свої середньоденні за останні півроку рік та два.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав ще 0,4%, як і днем раніше, і, як і днем раніше, оновив свій п’ятирічний максимум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 не змінився і практично не змінюється вже за результатами кожного третього останнього торгового дня. Широкий  фондовий індекс США S&P 500 вчора знизився на 0,2% від свого позавчорашнього історичного максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже мало змінюються. Так само дуже мало змінюються ф’ючерси на європейські  фондові індекси. Останні перейшли від невеликого зростання, крім британського FTSE 100 (в Сполученому Королівстві є певні проблеми в переговорах по Брекзіт з ЄС та політичною боротьбою в середині правлячої консервативної партії), до невеликого зниження. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, основні європейські фондові індекси дуже мало зміняться, крім FTSE 100, який просяде. Індекс MSCI EM зранку додає ще 0,1-0,2%.

Наразі продовжується публікація квартальної звітності корпорацій за третій квартал 2017 року. Вважається, що «сезон звітності» буде хорошим, сприятливим для акцій зі зростанням корпоративних прибутків та доходів. Однак, зараз увагу стратегів по ринку акцій цієї країни більше турбує власне не корпоративна звітність, а стратегічний погляд на подальшу долю ринку акцій, світових фінансових ринків в цілому. З цього приводу зросло число висловлювань фахівців на фоні стурбованості багатьох інвесторів стосовно поточних високих абсолютних ринкових оцінок акцій, високих цін та низьких дохідностей державних облігацій розвинутих країн. Планується, що ЄЦБ розгляне питання про двократне зменшення програми викупу боргових паперів, відоме як кількісне пом’якшення.

З приводу наступної поведінки ринків з’явилась стаття стратега по глобальним ринкам акцій провідного світового брокера, американського банку Goldman Sachs, Пітера Опенгеймера у провідному фінансовому виданні Великобританії та й світу Financial Times. Стратег каже, що формально випереджаючий індикатор зниження цін акцій, розроблений банком на базі 200 річної статистики вказує на 67% імовірність зниження ринку акцій незабаром (у невизначений час), що досить багато. Проте, додає стратег, показник сильно викривлений уверх високими поточними абсолютними оцінками акцій, що не дуже правильно на фоні поточних дуже низьких відсоткових ставок. Стратег не рекомендує зараз продавати акції, вказуючи на те, що це ще зарано, це неправильно, і для цього, у разі потреби, у всіх ще буде час. Інший авторитетний стратег, бувший стратег провідного американського банку Wells Fargo, а зараз іншої компанії, Джім Полсон, вважає, що зараз немає перепон для подальшого росту американського ринку акцій через низьку інфляцію та низькі відсоткові ставки, та прискорення росту світової економіки. Йому вторить й керівник по інвестиціям однієї з найбільших КУА США Federated Investors' Стів Ос. А от Девід Бове, один з найбільш авторитетних фахівців по банківському сектору, вважає американський ринок акцій таким же небезпечним, як і в кінці 90-х. Він вважає поточні ринкові оцінки акцій банків США невиправданими з фундаментальної точки зору (високими). Проте фахівець каже, що зараз інвесторам та іншим учасникам ринку акцій немає сенсу опиратись силі зростаючого ринку. Насправді ж, що стосується прогнозів по ринку акцій, тут ключове питання – час та швидкість нормалізації грошово-кредитної політики центробанками і реакція на це боргового ринку.

На в цілому сьогодні слабко негативній динаміці європейського ринку акцій та слабко позитивній динаміці індексу MSCI EM, сьогодні дуже імовірно, продовження дуже слабкої динаміки і на місцевому українському ринку акцій. Шанси на слабкий ріст та слабке зниження останнього цієї п’ятниці – приблизно рівні. Можливо дуже, і дуже невелику перевагу має сценарій слабкого зниження, подібного до вчорашнього.





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 13 октября 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду