Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 10:53
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 15 ноября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1261,62-0,23%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,5% на фоні зниження світових ринків акцій. Технічна картина, що утворюється (поки ще до кінця не оформилась) в індексі Української біржі дуже нагадує  поточну технічну картину композитного індексу країн, які розвиваються, MSCI EM, – це поки, ще раз варто підкреслити поки, картина, що нагадує «подвійну вершину» - технічний сигнал можливого наступного середньострокового зниження біржових індикаторів.

 Вчора втратили в ціні чотири індексних акції Української біржі з п’яти, додала одна Райффайзен банк Аваль (+1,2%). Найбільше з індексних паперів УБ вчора знизилась ціна акцій «Мотор Січі» (-2,2%), паперу, ціна якого доволі жваво і не слабко, а точніше суттєво, зростала в останні пару тижнів.

 Обсяг торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі вчора зріс в порівнянні з попереднім днем, проте залишився малим, навіть, як для останніх двох років. З не індексних акцій вчора відносно непогано торгувались на ринку заявок УБ акції «Укртелекому» (ці - зі зниженням їх ціни) та «Дніпроенерго». Вчора, як і днем раніше, на ринку заявок Української біржі були відносно непогані обсяги торгів державними облігаціями України (на цей раз з терміном погашення 10.07.2017). Можливо, збільшення обсягів торгів державними паперами України на ринку заявок УБ відображає збільшення обсягу цих паперів у власності громадян України – фізичних осіб за даними НБУ з трохи більше 100 млн. грн. на початку 2017 року до майже 900 млн. грн. зараз.

 Як вже згадувалось, вчора світові фондові індекси знижувались. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора втратив ще 0,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на ще 0,6%, «намалювавши картину» досить різкої негативної корекції, чому допомагає локальне укріплення євро. Широкий фондовий індекс США S&P 500, перебуваючи коло свого історичного максимуму знизився зовсім небагато – всього на 0,2%.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси просядуть. Індекс MSCI EM, сьогодні зранку втрачає ще 0,4%.

 Вчора були опубліковані дані чергового опитування керуючих провідних світових інвестиційних фондів, яке проводить регулярно Bank of America Merrill Lynch (BoAML). Згідно з даними опитування зростання схильності до ризику серед керуючих інвестиційних фондів зросло до нового максимуму. Хоча інвестори вважають, що акції є зараз надто дорогими, вони все ще інвестують грошові кошти в акції. Це вказує на те, що інвестори вважають, що ринки акцій  продовжать зростати, незважаючи на зависокі оцінки.

Загалом зі 176 опитаних керуючих (така відносно невелика вибірка), 16 відсотків заявили, при виборі інвестицій, вони виходять за нормальний рівень ризику, хоча 48 відсотків респондентів заявили, що акції переоцінені.

"Ікар літає дедалі ближче до сонця, а ризик залучення інвесторів досяг найвищого рівня", - написав Майкл Хартнетт, провідний інвестиційний стратег BoAMLв записці. "Рекордно високий відсоток інвесторів каже, що акції переоцінені, однак одночасно падає рівень грошових коштів, що є показником ірраціональної надмірності (irrational exuberance - на англійській мові) ", - додав він.

"Ірраціональна надмірність (чи ірраціональне перебільшення) " - це фраза, яку використовував бувший голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен в своєму виступі в Американському інституті підприємництва (American Enterprise Institute) в 1996 році. Фраза трактувалася як попередження, що ринок акцій може бути переоцінений. Зауваження Грінспена було зроблено під час його записаного телевізійного виступу 5 грудня 1996 року "Виклик для центрального банку в демократичному суспільстві".  Термін «ірраціональне перебільшення» Investopedia визначає, як «нестабільний ентузіазм інвесторів, який приводить ціни на активи до рівнів, які не підтримуються фундаментальними чинниками».

 Чи будуть акції корпорацій США при цьому і далі зростати ще рік чи два – відкрите питання. Ще в період з 1996 по 1998 рік лунали попередження про занадто високу поточну ринкову оцінку фондового ринку США, проте цей ринок зростав аж до 2000 року. Єдине, що цілком очевидно, – що після переходу у фазу переоцінки, ринок акцій в наступні десять років буде мати дуже низьку дохідність.

 Природа росту ринку акцій поза межами розумної оцінки полягає в тому, що частина учасників ринку продовжує «гонку», розраховуючи на додаткові прибутки і те, що вони зможуть вчасно розпродати значну частину паперів. Частина з таких учасників також обґрунтовано боїться втратити частину прибутків від росту ринку і «програти» в дохідності конкурентам. Є загальновизнаним і доведеним, що занадто ранній «вихід з ринку» акцій є (принаймні для західних країн) помилковим і призводить до втрати показників керуючими фондами. Проте, тут важливо, як кажуть, «не загратись». При цьому є і дрібні учасники ринку, які не розуміють, що поточна ринкова оцінка акцій є завищеною і існує постійна загроза помітного чи різкого провалу цін фінансових активів.

 Ціни акцій в США зараз в «абсолютному вимірі» є високими, проте рахувати їх в «абсолютному вимірі» без прив’язки до відсоткових ставок не зовсім правильно чи просто неправильно. Є велика (чи, точніше, принципова) різниця в тому, щоб порівняти акції з розрахунковою річною дохідністю у 4% на найближчому десятирічному інтервалі 10 років при поточній відсотковій ставці 10-и річних державних облігацій 2% і 6%. Зараз же ставка дохідностей державних облігацій США близька до 2%, тобто відносна оцінка акцій США не така вже й велика.

 Фондовий ринок США вчора знизився під впливом двох чинників: слабких квартальних показників однієї з десяти найбільших корпорацій світу General Electric та плану по оздоровленню цієї компанії, який включає зменшення дивідендів компанії вдвічі, до чого додались негативні макроекономічні дані з Китаю. Ціна акцій General Electric вчора знизилась на 5,9%, а за два дні після зборів акціонерів цього  понеділка більш, ніж на 12%.

 Економічні дані з Китаю, що вийшли вночі на день раніше, розчарували тим, що всі виявились слабшими за очікування. Це стосується роздрібних продажів, обсягів промислового виробництва та зростання інвестицій в основний капітал. Поки все це не критично, проте економічне здоров’я Китаю досить сильно впливає на економіку світу, і, ще більше, України та потенційно на курс гривні, перш за все через канал зовнішньої торгівлі і ціни на продукцію українського експорту, які зростають при хорошому рості китайської економіки.

 Паралельно вийшли також не зовсім приємні дані по індексу цін на промислову продукцію в США. Ріст індексу в жовтні на фоні росту цін на нафту був суттєвим - 0,4% в порівнянні з очікуваними 0,1%, що може, і імовірно, з певним часовим лагом збільшить споживчу інфляцію в США, а в результаті пізніше досить ймовірно може знайти своє відображення і в рості відсоткових ставок в цій країні і за її межами.

 На цьому спірному зовнішньому фоні сьогодні більш імовірно очікувати слабко негативної динаміки індексу Української біржі.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 15 ноября 2017
Падение
2 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду