Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 04:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 15 февраля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1460,74+0,11%

Вчора індекс Української біржі знизився на помірковані 0,5%. Чого зараз не вистачає вітчизняному ринку акцій, так це даних квартальної та річної звітності місцевих емітентів, відповідно, за 4-ий квартал 2017 та повний 2017 рік. Звітність має з’явитись незабаром – в кінці лютого, більше у вигляді окремих показників в оголошеннях про скликання чергових зборів акціонерів. На вчорашній прес-конференції Голова правління «Укрнафти», Марк Роллінс, до речі, відмовився обговорювати фінансові показники цієї компанії за минулий рік до повної консолідації її фінансових результатів. Це і зрозуміло. Не так просто звести фінансову звітність емітента при наявності багатьох, ще й географічно віддалених підрозділів. Рік чи два назад попередні цифри, які назвав Роллінс, пізніше, в звітності, були суттєво скориговані.

Вчора акції «Укрнафти» підросли на 1,4% і були єдиними з п’яти індексних паперів Української біржі, які закінчили торги в плюсі. Найбільше ж з індексних паперів УБ знизилась ціна акцій «Донбасенерго» (-4,0%). Акції Райффайзен банк Аваль втратили цієї середи 1,3%, після несильного, але послідовного росту попередніх торгових днів. При цьому вони залишились на рівні близькому до 0,32 гривні за акцію. Акції «Центренерго» просіли на незначні 0,3%, а індексні акції «Мотор Січі» вчора, як і днем раніше, не торгувались.

Торгова активність в індексних акціях на ринку заявок Української біржі ще дещо знизилась. Проте, обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі все ж залишились трохи більшими за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Вчора були суттєві обсяги торгів на ринку заявок УБ не індексними акціями Миронівського хлібопродукту. На ринку заявок були ще угоди з акціями «Укртелекому», Крюківського вагонобудівного заводу та ще двох емітентів з меншими обсягами торгів.

На ринку заявок Української біржі пройшли торги ОВДП лише з одним терміном погашення: 11.04.2018, але на значну суму. На ринку заявок УБ торгів цей папір вже непогано торгувався певний час назад.

На прес-конференції Голова правління «Укрнафти», Марк Роллінс розказав про плани «Укрнафти» дещо збільшити видобуток нафти цього року в порівнянні з попереднім, показавши вперше приріст видобутку за багато років. Він розказав про пропозиції по реструктуризації і поступовому, за кілька років, погашенні податкової  заборгованості компанії та змінам в ціновій політиці на ринку роздрібних нафтопродуктів та посиленню їх продажів. Згадав він і про економічну ефективність для компанії переробки нафти на Кременчуцькому НПЗ по давальницькій схемі.

Світові ринки акцій суттєво зростали – відновлювались після недавнього зниження. Про них згадується в цьому огляді, тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора в результаті торгів підріс ще на значимих 1,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 1,1% після втрати днем раніше 0,6%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, приплюсував ще 1,8%.

Основною новиною для світових фінансових ринків стали дані по інфляції в США. Вона зросла в січні помітно більше очікуваного: в місячному вираженні на 0,5%, а рік до року (січень 2018 до січня 2017) на 2,1% в порівнянні з очікуваними 1,9%. Базова інфляція, яка виключає волатильні по цінам паливо та продукти харчування, зросла в США в січні на 0,3% в місячному вираженні в порівнянні з 0,2% очікуваних та в річному вираженні на 1,8% в порівнянні з 1,7% очікуваних. Цей ріст збільшує імовірність більш швидкого підвищення базової ставки в США. Найближче засідання Комітету по відкритим рикам ФРС відбудеться 9 березня. На ньому очікується майже 100% підвищення базової ставки в США. Наступне засідання, на якому досить імовірно відбудеться підвищення базової ставки, буде в червні. Ринки вже очікують і підвищення ставки в грудні.

Навина «потягла» уверх дохідності державних облігацій США. Дохідність 10-и річних облігацій США перевищила 2,92%. Новина на початку торгів негативно вплинула на фондові індекси США, які на початку торгів почали знижуватись, але потім відновились і добре зросли.

30 січня цього року аналітик Morgan Stanley по облігаціям стверджував, що буде «стіна» купівель державних паперів США коли дохідність 10-и річних облігацій США буде між 2,9% та 3,0%. Хоча, не всі з цим твердженням згодні.

Рівень 3,0-3,05% 10-и річних облігацій США є багатьма вважається ключовим для ринків облігацій та акцій розвинутих країн, і, можливо, не тільки. Швидке зростання дохідності 10-и річних облігацій США вище 3,0% означатиме зниження світових ринків, як акцій, так і облігацій, і негативно, в тому числі і українських акцій, так і, можливо (не всі з цим погодяться) для цін українських єврооблігацій (що стосується останніх, тут є і більш важливі фактори). Однак, поки занадто швидкого росту немає.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси помітно додадуть. Зранку індекс MSCI EM зростає ще на 1,4%.

Курс долара США помітно знижується по відношенню до корзини твердих валют.

Повторимо вчорашню тезу. Враховуючи позитивну динаміку на світових фондових ринках, здається варто очікувати сьогодні позитивного результату і на місцевому українському ринку акцій. Однак, буває по-всякому. Приклад – результати вчорашніх торгів на УБ.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 15 февраля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду