Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 08:07
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 24 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1662,67-5,82%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів очікувано знизився. Щоправда, ступінь цього зниження, видається завеликою – 3,4%. Не виручив цієї середи місцевий крихітний фондовий ринок акцій ріст цін інших акцій.  А все знову ж таки через ці акції «Центренерго», які, дуже ймовірно, знижувались на суму заявлених компанією дивідендів, близько 3,84 грн. на акцію. Та, якщо взяти максимальну ціну цих акцій на закритті торгів 21.05.2018 – 23,7 гривень, то вчора вже вийшов, як кажуть, «перебір». За два дні зниження, ці папери втратили в ціні 20%. Однак, якщо брати усереднену ціну акцій «Центренерго» в кінці минулого тижня, 22,8 грн. за акцію (не набагато нижчу), то, тут, як кажуть, «в самий раз». Точно зниження на суму дивіденду. Зниження ціни на суму дивіденду після дати «відсічки» - це природно. І така вже доля фондових індексів, які складені з невеликої кількості акцій, як індекс УБ. Вони нерідко залежні від поведінки ціни одного паперу. Хоча й широкий фондовий індекс США, S&P 500, що складається з акцій аж 500 корпорацій, також дуже часто рухається в один день під впливом зміни ціни однієї акції, яка впливає на цілий сектор, а за ним тягне і увесь «ринок» в певну сторону.

Що стосується чотирьох інших індексних акцій Української біржі, які зараз торгуються, то їх цінові зміни вчора були зовсім невеликими. Вони, крім акцій «Донбасенерго» (+0,9%), не перевищили 0,15%. Тобто зміна індексу УБ вчора визначалась практично повністю зміною ціни однієї «індексної» акції «Центренерго».

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі суттєво підріс, і в грошовому вираженні був майже в два рази вищим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. З урахуванням суттєвого росту індексу за останній період у рік та два роки, в еквіваленті кількості акцій, цієї середи обсяг торгів індексними паперами на УБ був приблизно на рівні своїх середньоденних значень за останній рік та два. Дві третини цього обсягу, природно, вчора забезпечили торги акціями «Центренерго».

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями ще чотирьох «не індексних» емітентів з невеликими обсягами, що також природно, адже місцеві трейдери вчора зосередились на торгах акціями «Центренерго».

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора були також зовсім невеликими. Торгували минулого дня на ринку заявок УБ чотирма випусками українських державних облігацій – трьома з зовсім невеликим обсягом торгів. Примітним було те, що торгували «дальніми» паперами з погашенням в 2019 та 2021 році.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,3%, «розвернувшись» після своїх втрат торгового ранку по США, і вийшовши в результаті торгів на свій новий локальний пік (який на 4,9% нижчий від максимуму 2018 року від 26.01.). Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на суттєвих 1,1% теж від свого локального максимуму, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,8% і оновив свій мінімум 2018 року, а, якщо точніше, то досяг мінімального значення з 20 грудня 2017 року. Не дуже гарна новина для місцевого українського ринку акцій, як і для українських цінних паперів в цілому (включаючи й боргові).

До речі, можливо, саме це зниження на ринках акцій та боргових ринках країн, які розвиваються, зараз частково відповідальне за ріст курсу долара США (вихід іноземних інвесторів з інших ринків і перехід у «свою» валюту) і також цим «продавлює» пару євро долар вниз. Хоча, що стосується останнього, там є і інші чинники.

Вчора основними торговими темами на фінансовому ринку США були: останній протокол засідання ФРС, тема торгівельних переговорів США та Китаю та прибутки корпорацій США. Незважаючи на те, що результати корпорацій США опубліковані вчора були розчарували і первісно сприяли зниженню фондових індексів США, потім учасники ринку сконцентрувались на протоколі останнього засідання ФРС та переговорах між США та Китаєм. Що стосується протоколу невідомо, що такого сильно нового в порівнянні з останньою заявою Комітету по відкритим ринкам ФРС знайшли в ньому учасники фінансового ринку. В протоколі, як і в заяві, може в протоколі в дещо більш явному вигляді, значилось те, що деякі члени Комітету ФРС вважають, що інфляція в країні після довгого перебування нижче цільового рівня ФРС, може певний час бути і вищою за цільовий рівень центробанку США (позитивно для цін акцій, але вже відомо). Вчора був опублікований також невеликий позитивний коментар президента США Трампа стосовно того, що переговори з Китаєм складні, але завершаться успішно.

Однак, зовсім не покидає думка, що все це (за виключенням корпоративних прибутків) лише привід для такої торгівлі цінними паперами, яка принесла б найбільшим учасникам ринку США в цій ситуації невизначеності і високих цін на акції країни, хоча б якісь значимі прибутки. Адже торгівці і КУА - теж публічні корпорації.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси знижуються (як, до речі і вчора); на європейські – переважно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись змішано. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,2-0,3%.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то після зниження ціни акцій «Центренерго» на суму дивіденду, він мав би сьогодні заспокоїтись і перейти до невеликого росту. Таким видається базовий сценарій на сьогоднішні торги і, здається, на нього варто більше ставити. Проте можуть бути учасники місцевого українського ринку акцій, які до кінця не зрозуміли, чому відбувається зниження ціни акцій «Центренерго» і все ще можуть «грати на пониження» ціни акцій компанії. Можуть бути і інші чинники. Також не забуваємо, що не всі «індексні» компанії вже опублікували  дату складання переліку акціонерів для виплати дивідендів. Тут також можуть бути несподіванки (хоча, начебто, на сьогодні таких не намічається). Тому, торгувати треба продовжувати обережно, все ж, мабуть, більше ставлячи на сьогоднішній ріст на УБ.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 24 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду