Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 17 августа 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1633,93+0,65%

Вчора індекс Української біржі несильно знизився, втративши 0,3% і перервавши кілька днів своїх зовсім незначних коливань коло постійної величини. Індекс ПФТС вчора підріс на досить суттєві 2,1%. Цікаво, що зміні цін індексних акцій такого росту індексу ПФТС зовсім не видно. Скоріше навпаки, проглядалось би його зниження. Всьому причина розрахунок індексу по трьом останнім угодам (з вагами по угодам) і дуже мала ліквідність окремих індексних паперів. Так що при розрахунку індексу і його зміни розраховувались старі значення цін акцій, які були тривалий час раніше, і це є причиною. В даному випадку такий великий ріст індексу ПФТС учора був забезпечений ростом врахованих в розрахунку індексу цін акцій «Укртелекому» на 19,4% (вага в індексі ПФТС 13,7% та 15,9% на дві останні враховані дати) через те, що в розрахунок увійшла ціна і 2016 року. Це вже останній такий випадок з індексом ПФТС. Зараз торги йдуть активніше і такого вже найближчим часом не буде. (До вчора один раз таке було через аналогічну ситуацію з акціями «Донбасенерго»).

 Зміна цін «індексних» паперів за результатами вчорашніх торгів акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

 Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 16.08.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,306

0,1%

0,3058

0,2%

Центренерго

14,71

-0,4%

14,8059

0,1%

Донбасенерго

23,9

-4,0%

23,9

-4,0%

Укрнафта

112

-2,6%

112

-1,3%

Індекс Української біржі

Турбоатом

13,71

5,5%

-

-

Індекс ПФТС

Укртелеком

0,135

-3,6%

-

-


Вчора торгова активність на біржі ПФТС в сегменті акцій дуже суттєво зросла. Вона була на рівні близькій до максимальної за останні місяці. Збільшилась не тільки кількість емітентів, з якими проходили угоди, що видно по порівнянню Таблиці 1 в цьому огляді та попередніх двох-трьох оглядах. Значно виріс і обсяг торгів. Фактично це була третя така за обсягами торгова сесія за останні два місяці. Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам з «індексними» акціями Української біржі склав в грошовому вираженні 1 мільйон 90 тисяч гривень, а біржі ПФТС 1 мільйон 6 тисяч гривен. Для порівняння обсяг торгів попереднього дня склав в грошовому вираженні 378 тисяч гривень, а ще днем раніше 408 тисяч гривень. Середній обсяг торгів в останні тижні в цьому сегменті ринку в останні тижні був на рівні 470-480 тисяч гривень за одну торгову сесію.

 Цікавим також є і те, що вчора за обсягом торгів на перше місце вийшли акції «Укрнафти», обійшовши акції «Райффайзен Банк Аваль» та «Центренерго» в цьому сегменті ринку.

 З акціями «Райффайзен Банк Аваль», однак, вчора пройшла одна велика адресна угода на суму 2 мільйони 520 тисяч гривень.

 З іншими акціями чи інших видів угод з акціями вчора на біржі ПФТС зафіксовано не було.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,8% після втрати попереднього торгового дня 0,8%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора додав 0,5% після зниження на суттєві 1,4% днем раніше. Більшому росту індикатору STOXX 600 вчора завадило укріплення євро. А композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM цього четверга знизився на 0,2% після зниження цієї середи на значні 1,8%. Індекс MSCI EM перебуває на своєму 13 місячному мінімумі.

 Незважаючи на стабілізацію турецької ліри фінансові проблеми Туреччини і проблеми валюти цієї країни далеко не закінчились. Перше, чинники, які стоять за зниженням валюти нікуди не відійшли і вирішення цих економічних та фінансових проблем займе чимало часу. Друге, суверенний рейтинг Туреччини з високою ймовірністю буде знижений. Третє, президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп вчора пригрозив Туреччині новими санкціями, у випадку не звільнення американського пастора.

 Це важливо, оскільки, хоча економіка Туреччини не така вже й велика в світовому, як кажуть, масштабі, всі ці події та дії можуть мати наслідком продовження втечі від ризиків, активів країн, які розвиваються. А значить, вартість боргу країн, які розвиваються може збільшуватись, ціни акцій країн цієї групи і курси їх валют можуть знижуватись. Останнє українці бачили в останні дні по курсам євро та долара в обмінних пунктах. Не слід скидати з ваг вплив психологічного фактору та географічну близькість Туреччини та України.

 Вчора, однак, було і позитивні досягнення в цьому сенсі. Це стабілізація курсу євро та індексу долару та інтерв’ю економічного радника президента США Ларі Кудлова, в якому той підтвердив факт домовленості про торгові переговори між США та Китаєм в кінці серпня.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси дуже мало змінюються, слабо коливаючись коло відмітки нульової зміни. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові мало зміняться. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,3%.

 Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні нейтральний, чи слабко позитивний. Найбільш імовірним сценарієм торгів на сьогодні видається слабке зростання цін місцевих акцій. Будемо надіятись, що сьогодні чинник втечі від ризиків на місцевому ринку акцій не позначиться.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50
Настроение рынка на 17 августа 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду