Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 06:49
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Вторник, 14 января 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1508,9+0,26%

Вчора індекс ПФТС знизився на 1,1% і оновив свій більш, ніж річний мінімум, Рис. 1 в кінці цього огляду. При цьому по динаміці він зблизився з індексом Української біржі, Рис. 2 там же.

Зниження відбулось незважаючи на те, що ціна єдиної «індексної» акції, яка торгувалась по безадресним заявкам минулого дня, «Центренерго», по останній угоді зросла цього понеділка на 4,1% з 8,5 до 8,85 гривень за акцію. Попередня угода з цими паперами на ринку безадресних заявок ПФТС мала місце 28 листопада минулого року. Біржовий курс акцій «Центренерго» в перший торговий день цього тижня не сформувався.

По трьом останнім угодам середня ціна акцій «Центренерго» вчора знизилась на 3,3% з 9,023(3) до 8,716(6). Саме ця зміна приймається до розрахунку індексу ПФТС.

У серпні-вересні 2019 року акції «Центренерго» торгувались на ПФТС в ціновому діапазоні 10,3-10,8 гривень за акцію. 9 жовтня минулого року на ПФТС пройшла угода з цими паперами при ціні 9,77 гривні за акцію. Після цього угоди з акціями «Цетренерго» до вчорашнього дня відбулись лише 20 та 28 листопада 2019 по цінам відповідно 8,8 та 8,5 гривень за акцію. Саме тому що в порівнянні цін акцій з вагою 1/3 увійшла ціна 9,77 гривні за акцію «Центренерго», індекс ПФТС вчора знизився.

Зниження ціни акцій «Центренерго» пояснюється в першу чергу вкрай сумнівними угодами з продажу електроенергії цієї компанії в другій половині 2019 року, про що ми вже кілька разів писали в наших оглядах, а також загальним ціновим зниженням на ринку електроенергії в Україні.

Крім двох угод по безадресним заявкам з акціями «Центренерго» загальним обсягом 14,19 тисяч гривень, вчора на ПФТС також мали місце адресні угоди з акціями «Укртелекому» та «Вінницягаз». Остання - обсягом лише 5 акцій чи 0,5 гривень в грошовому вираженні. Умовна ціна акцій «Укртелекому» по вчорашній адресній угоді 0,0915 гривень за папір, істотно нижча ніж днем раніше по безадресним заявкам, – 0,11 гривень. При цьому варто підкреслити, що ціна по адресним заявкам є доволі умовною, лише орієнтиром за відсутності інших, оскільки угода адресна, тобто по домовленості між її сторонами.

Обсяг вчорашньої адресної угоди з акціями «Укртелекому» на ПФТС - 500 тисяч паперів або 45,75 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Інших угод з акціями на ПФТС минулого дня не було.

Індекс Української біржі вчора не змінився.

В сегменті акцій минулого дня на УБ відбулась лише одна угода рівно з одним мільйоном акцій Райффайзен Банк Аваль на суму 320 тисяч гривень. Оскільки угода була адресна. впливу на індекс Української біржі вона не мала.

Інших значимих подій в сегменті акцій на Українській біржі вчора не було.

Українські економічні новини.

Значима новина, яку ми в силу її значимості, відтворюємо доволі детально.

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що характеризує покращення (від 50 до 100) або погіршення (від 50 до 0) очікувань керівників підприємств порівняно з попереднім місяцем, знизився в грудні 2019 року на 0,5 пункти – до позначки 48,6.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

«Підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, песимістично оцінили економічні результати грудня. Це можна пояснити подальшим погіршенням зовнішньої кон’юнктури, а також сезонним зниженням ділової активності», – констатується в повідомленні.

За результатами опитувань, найвищі очікування продемонстрували підприємства у сфері торгівлі, ІОДА яких у грудні зріс на 0,6, проте залишився песимістичним і склав 49,9. Зокрема, посилились очікування щодо вартості товарів, закуплених для продажу – індекс зріс до 58,0 з 51,1 в листопаді. Крім того, респонденти оптимістично налаштовані щодо збільшення товарообігу (індекс зріс до 51,8 з 47,8 у листопаді) і обсягів закупівлі товарів для продажу (до 52,7 з 52,2).

Разом з тим, індекс очікувань компаній, що надають послуги, в грудні знизився на 2,2 і також склав 49,9. Зокрема, респонденти песимістично налаштовані щодо обсягу нових замовлень на послуги – індекс знизився до 48,6 з 54,9 в листопаді.

Згідно з даними Нацбанку, незначно покращилися очікування підприємств промисловості до 47,8 з 47,7 в листопаді. На фоні посилення очікувань щодо збільшення залишків готової продукції – індекс зріс до 57,6 з 50 в листопаді, респонденти очікують зниження обсягів нових замовлень на продукцію (до 43,8 з 48,4), у тому числі на експортну (до 46,9 з 48,9).

За результатами опитувань, істотно посилилися песимістичні очікування у підприємств будівництва – індекс в грудні скоротився до рекордних 39,7 з 43,5 в листопаді. Зокрема, респонденти песимістично налаштовані щодо обсягів будівництва (індекс знизився до 34,2 з 42,1 в листопаді) та нових замовлень (до 39,5 з 36,8). При цьому підприємства будівництва очікують підвищення ціни на послуги та продукцію власного виробництва (до 60,5 з 52,6).

Крім того, у всіх секторах респонденти очікують скорочення кількості зайнятих працівників на своїх підприємствах. Зокрема, індекс очікувань підприємств промисловості склав 45,8 (44,4 в листопаді), будівництва – 39,5 (44,7), сфери торгівлі – 47,3 (48,9) і сфери послуг – 47,9 (45,1), уточнюється в результатах опитування.

Це доволі неприємна новина, яка доволі чітко сигналізує про сповільнення темпів росту української економіки в наступні кілька місяців. До цього показав скорочення індекс споживчих настроїв, щоправда незначне. Проте індекс ділових очікувань підприємств більш значимий індикатор.

Ріст економіки важливий як самий по собі, так і для зниження боргового навантаження на нашу країну.

Індекс ділових очікувань зараз розраховується Національним банком щомісяця. До жовтня минулого року він розраховувався раз на квартал.

Українські фінансові новини.

Вже про більш приємне.

На думку професора Асвата Дамодорана, якого іноді називають «деканом інвестиційної оцінки» і на яку часто посилаються аналітики фондового ринку, за минулий рік ставка дисконтування для України зменшилась з 19,05%/17,66% до 14,51%/13,25% в номінальному вираженні в доларах США. Зменшення відбулось в першу чергу за рахунок скорочення суверенного спреду між 10-и річними державними борговими паперами України та США з 7,33% до 6,27%, в другу - за рахунок зменшення уявлюваної дохідності на власний капітал індексу S&P 500 з 8,67% до 7,12%.

Формально це означає значне підвищення цін українських акцій. Проте, наразі ціни місцевих акцій на жаль не дуже чутливі до подій на світових фондових ринках через зниження прибутків протягом минулого року, як «Центренерго» чи значні фінансові проблеми, як у «Укрнафти», а також маніпулювання звітністю.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,7% і оновив свій недавній історичний максимум, досягнутий минулого четверга. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив минулого дня незначні 0,2% і ще трохи відступив від свого локального максимуму, який лише на лічені 0,02% є нижчим за його недавній історичний максимум. Широкий композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, минулої п’ятниці  підріс ще на 0,9% і оновив свій більш, ніж півторарічний локальний максимум, досягнутий минулої п’ятниці.

Як бачимо, світові фондові індекси рухаються в напрямку протилежному українським – уверх.

Сьогодні зранку ф’ючерси та американські фондові індекси незначно знижуються; на європейські – торгуються різноспрямовано. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів можливо несильно знизиться. Індекс MSCI EM зранку мало змінюється, знижуючись на величину менше 0,1%.

Сьогодні розпочинається публікація квартальних звітів найбільших корпорацій США. Після закінчення торгів в США будуть опубліковані звіти трьох банків з числа найбільших в країні: Citigroup, JP Morgan Chase і Wells Fargo.

Аналітики зараз перед початком публікацій очікують зниження квартальних прибутків американських корпорацій в четвертому кварталі 2019 на 1,7% рік до року. Однак враховуючи навмисне занижені очікування перед публікаціями більш імовірно, що результат буде слабко позитивним.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах, враховуючи вчорашні більше позитивні результати торгів на світових фондових біржах, і негативний початок дня в сенсі торгів акціями сьогодні, - нейтральний.

Як будуть розвиватись торги на місцевому ринку акцій сьогодні побачимо. Значимих місцевих новин, які б вплинули на ці торги практично немає. Однак, можливо торги на Українській біржі минулої п’ятниці і вчорашня угода на ПФТС з акціями «Центренерго» відображають комусь вже відомі, а можливо кимось просто очікувані результати місцевих емітентів за 2019 рік. Якщо це дійсно так, то це недобра новина для місцевого ринку акцій.



Рис.1
Рис.1


Рис.2


Рис.2


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 14 января 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду