Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 06:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 6 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1266,4-0,78%

Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає. Дайджест фінансових новин після огляду подій на українському та світових фінансових ринках.

Також ще раз звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

На цій біржі минулого дня в сегменті акцій відбулась угода з акціями «Індустріалбанку».

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,4% після того, як днем раніше він втратив значимих 2,0% і наблизився до свого локального мінімуму.

Минулого дня на Українській біржі пройшло п'ять угод з акціями двох емітентів. Однак індекс УБ змінився в результаті зміни котирувань акцій «Центренерго» без угод – їх росту на 2,0%.

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 05.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Миронівський хлібо-кт

184,8

-0,1%

12 930

2

-

-

Разом

12 930

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  05.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,9468

94 940

3

Разом

94 940

3

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Валютний ринок України.

Вчора гривня продовжила укріплювати свої позиції відносно долара США, але слабшати по відношенню до євро, через зниження індексу долара, Рис. 1.

Тут також є цікавим і важливим рух гривні по відношенню до валют країн - торгових партнерів України і, ще більше рух РЕОК, реального ефективного обмінного курсу гривні, зваженого по країнам партнерам і з урахуванням інфляції в різних країнах. Найбільші торгівельні партнери України: це ЄС, з країн цієї групи, Німеччина, Китай, Росія, Туреччина (де ліра швидко знецінюється), Польща та інші країни Східної Європи, Білорусь.

Тут картина, швидше, в сторону слабшання гривні через посилення євро, до якого у великій мірі прив’язані валюти країн Східної Європи, а також все більш сильного китайського юаня, Рис. 2.


Рис.1
Рис.1


Рис.2
Рис.2

Борговий ринок України.

За вчора ціна ОЗДП України в доларах США зросла, а дохідність ще дещо знизились, Рис. 3. На «дальньому» кінці кривої дохідності дохідність вчора складала 7,5%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/




Рис.3
Рис.3

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку в останній час зменшились, спреди значно звузились. За вчора ситуація з дохідностями не змінилась.

Райфафзен банк Аваль на сьогодні «показує» (як і ряд інших торгівців ОВДП) «2021 рік» з дохідностями 11,45%-11,50/10,0-10,45% (середина-кінець року), «2025 рік» - 13,50%/11,75%, Рис. 4 посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp




Рис.4
Рис.4
Рис.4

Світові фондові ринки.

Вчора індекс NASDAQ США знову і вкотре оновив свій історичний максимум, Рис. 5. Американський ринок акцій, а за ним і світові ринки продовжують зростати. Ринок США це робить більш переконливо, ніж Європи, завдяки слабшанню євро.





Рис.5
Рис.5

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів зріс на 0,6% і оновив свій після «кризовий» максимум. Його історичний максимум досягнутий до кризи, 19.02.2020, заходиться лише на 1,75% вище! Рис. 6. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора під впливом руху на американському ринку акцій підріс на 0,5%. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора додав 1,0%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко зростають. Індекс STOXX 600 втрачає 0,3-0,4%. Індекс MSCI EM зростає на 0,2%.



Рис.6
Рис.6

Українські фінансові новини.

1

Україна поставила новий анти рекорд по виявленим за добу випадкам коронавірсу – вчора 1318 нових випадків.

Коментар: Тренд виявлених випадків хвороби в Україні зростаючий. Це дуже погано само по собі. Що буде коли підійде осінній-зимовий сезон? І така ситуація ставить під загрозу і економічні показники України.

Корпоративні новини.

2

Китайські інвестори, представлені в Україні компанією Skyrizon, оприлюднили офіційну інформацію про співпрацю з групою DCH Олександра Ярославського по акціонерному товариству «Мотор Січ» на веб-сайті Шанхайської біржі.

«У зв'язку з змінами, що відбулися в основі ділового співробітництва між Skyrizon і ДК «Укроборонпром», Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів з групою DCH (Україна) і дійшла згоди. 4 серпня 2020 року Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яке вона раніше подавала спільно з ДК «Укроборонпром»; 4 серпня 2020 року дочірня Skyrizon і DCH спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України», - йдеться в повідомленні на сайті Шанхайської біржі.

Як сказано в цьому повідомленні, Skyrizon сподівається, що співпраця з DCH «підштовхне до швидкого отримання схвалення АМКУ і буде сприяти якнайшвидшому завершенню великої реструктуризації внутрішніх активів».

Коментар: Наскільки можна зрозуміти державна компанія «Укроборонпром» не вирішувала питання співпраці «Мотор Січ» з китайськими інвесторами і це стало причиною заміни українського партнера. Слідкуємо за розвитком подій далі. Нагадаємо, що «Мотор Січ» в цьому році вийшла зі збитків минулого року на слабо прибуткову роботу.

3

У 1-му півріччі 2020 видобувна компанія Ferrexpo скоротила прибуток на 7,6% до $ 249,9 млн, скоротивши виручку на 1,4% до $ 775,8 млн порівняно з аналогічним періодом 2019 року. У 1-му півріччі капітальні інвестиції скоротилися на 15,8% до 96 млн доларів. Чистий борг скоротився з 282 млн доларів (станом на 31 грудня 2019 року) до 174 млн доларів.

Коментар: До оцінки акцій Ferrexpo. Однак, тут зразу слід відзначити дуже хороші для компанії високі поточні ціни на залізну руду. І за останні два тижні вони значно зросли.

Банківський сектор

4

Національний банк зазначає, що кредитний портфель банків скоротився внаслідок епідемії COVID-19 і запровадження карантину. Про це йдеться в серпневому «Огляді банківського сектора». портфель чистих кредитів бізнесу (без урахування резервів) скоротився за квартал на 6,3% у гривні і на 3,6% в іноземній валюті в доларовому еквіваленті. Портфель чистих кредитів населенню зменшився на 5% за квартал (-4,4% за квітень) уперше від початку 2017 року.

Прибуток банків за квітень-червень скоротився до 7,7 млрд гривень, а за перше півріччя 2020 прибуток був на 23,4% меншим за результат аналогічного періоду минулого року і становив 23,8 млрд гривень. Зменшення прибутку пов'язане з відрахуванням у резерви, а також зниженням попиту на банківські послуги, що призвело до зниження комісійних доходів.

Головним викликом для прибуткової діяльності банків у подальшому будуть втрати від погіршення якості кредитного портфеля, що призведе до зростання відрахувань у резерви в наступні два квартали. Водночас процентні та комісійні доходи продовжать зростати, тому до кінця року сектор залишиться прибутковим.

Коментар: До оцінки акцій Райффайзен Банк Аваль, оцінок надійності окремих банків. При цьому слід окремо проаналізувати вплив облікової ставки на майбутню прибутковість банків. Відразу відзначаємо, що ряд банків перейшов в червні від прибуткової до збиткової роботи. Однак це не стосувалось Райффайзен Банк Аваль. Також згадаємо про «проблемність» «Укрексімбанку» та «Ощадбанку» ще до коронакризи. Звітність цих банків слід аналізувати в першу чергу. Варто відзначити негативний тренд 2020 року по фінансовому результату у «Укргазбанку». Необхідно більш уважно подивитись на банки, які отримали велике рефінансування НБУ «Альфа-банк Україна» та банк «Південний» - для тих хто планує депозити в цих банках чи розглядає таку можливість.

5

Ставки по гривневих депозитах населення знизилися з 9,6% річних на кінець червня до менше 9% на кінець липня, повідомляє прес-служба Національного банку України.

Світові фінансові новини.

6

Знижується індекс долара США (курс по відношенню до корзини інших «твердих» валют) і євро дорожчає по відношенню до долара. Індекс долара можливо «орієнтується» на свій п’ятирічний мінімум січня 2018 року – близько 89.

В п’ятницю будуть опубліковані чергові місячні дані по ринку праці в США. Це може вплинути на рух валют і фондові індекси.

Коментар. Ця ситуація більш детально аналізувалась в нашому огляді за попередній день та і раніше.

7

На цьому тижні генеральний директор Amazon Джефф Безос продав понад 3,1 мільярда доларів акцій своєї компанії, пише CNBC.

Продажі були частиною заздалегідь узгодженого торгового плану 10b5-1. На початку цього року Безос продав акції компанії на суму понад 4,1 мільярда доларів. Продажі цього тижня принесли йому загальне кількість прибутку від продажу акцій в 2020 на суму 7,2 мільярда доларів. Засновнику Amazon досі належить більше 54 мільйона акцій на суму понад 170 мільярдів доларів, що робить його формально найбагатшою людиною в світі.

Безос раніше заявив, що продає близько 1 мільярда доларів акцій Amazon в рік для фінансування своєї космічної дослідницької компанії Blue Origin. Безос продав акції на суму 2,8 мільярда доларів в 2019 році.

Коментар. Можливо більші продажі цього року не тільки по сумі виручених коштів, але й у штуках акцій зумовлені тим, що засновник компанії Amazon бачить ринок акцій США дуже «перегрітим».

Повертаючись до місцевого українського ринку акцій.

Згадуємо, що індекс Української біржі останнім часом торгується «в діапазоні». Вчора цей фондовий індикатор слабко підріс. Однак, хоча до цього він знижувався, та він все ж не досяг свого попереднього локального мінімуму. При цьому минулий пік індексу був вищим за попередній. Тож і факт н досягнення локального мінімуму ні про що однозначно не говорить. Таким чином, суто графічна картина тут така, що може проглядатись «на око», як подальше зниження індикатору УБ, так і його ріст. Як бачать це учасники місцевого ринку акцій – питання. Зовнішні ринки добре зростають. Є звітність місцевих емітентів за другий квартал. Позиціонування це – десь на відчуттях. Що правильніше.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 6 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду