Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 05:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 17 февраля 2021

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1821,930%


За минулий тиждень є чимало фінансових та економічних новин на які учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу.

В першу чергу це закінчення роботи місії Міжнародного валютного фонду в Україні без позитивного результату. Це може мати значні і не позитивні наслідки для фінансової стабільності в Україні через певний час. Хоча, можливо, мова йде про певну паузу нетривалу у відносинах, як про це заявляє прем’єр-міністр країни.

Повідомляється, що на рахунках Мінфіну зараз є 1,4 мільярдів доларів США, чого достатньо для виплат по зовнішньому боргу країни в лютому та березні цього року. Є звичайно резервні активи НБУ, з яких можна певним чином Мінфіну взяти кошти для виплат за зовнішнім боргом – хай це і не дуже красиво. Є можливості по залученню зовнішніх позик на ринкових умовах та позик на внутрішньому ринку.

Однак, при цьому не слід забувати про великі погашення в цьому році і про те, що на фоні збільшення ризиків умови позик можуть суттєво погіршитись.

В цьому світлі варто також звернути увагу на результати вчорашніх первинних аукціонів Мінфіну з розміщення ОВДП, обговорення вкладень нерезидентів в ОВДП, а також на негативну динаміку цін ОЗДП та ріст дохідностей на зовнішньому ринку, хоча при цьому зниження дохідностей ОВДП, про що є інформація в цьому огляді відповідно в блоці новин та блоці інформації по ринкам.

В цьому світлі варто звернути також увагу на інформацію стосовно саміту «Україна-ЄС», який відбувся. Крім багато чого іншого в стосунках з Україною Євросоюз також надає дешеве фінансування Україні.

ЄС, як і МВФ виділяє ряд проблемних моментів. І з них, вибачте за наступне вираз, «дуже достойне» місце займає корупція в Україні та боротьба з нею. На минулому тижні щось в цьому відношення говорилось навіть про вакцини від коронавірусу. Це те, може й основне, що заважає реформам в Україні, вказують керівні органи ЄС.

Для учасників місцевого фінансового ринку і в першу чергу ринку акцій варто звернути увагу на щось ближче до себе.

В цьому зв’язку виникає питання, і це є також є в новинах в цьому огляді, по якості державного управління в підприємствах, в яких держава володіє пакетами акцій і які представлені на місцевому крихітному ринку акцій, «Центренерго» і «Укрнафта».

Та є і інші факти, які вражають уяву тих, хто звертає увагу на місцевий ринок акцій.

Вчора на рахунки, призначені для акціонерів «Кіровоградобленерго» надійшли кошти за примусовий викуп акцій цього підприємства.

Нагадаємо, що ми не раз писали про просто мізерні ціни примусового викупу акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго», «Херсонобленерго» групою VS Energy, які порядку 10 разів менші за ціни примусових викупів, яку мають бути, і в порівнянні, наприклад, з цінами примусового викупу акцій «Київобленерго» та «Одесаобленерго» ДТЕКом.

Громадянам України та й державі Україна ці викупи наносять матеріальний ущерб, який дуже грубо можна оцінити в суму порядку еквіваленту 10 мільйонів доларів США.

Бездіяльність відповідних державних органів України при примусових викупах акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго», «Херсонобленерго», а саме Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків України та Фонду державного майна України, який декларує, що здійснює нагляд над українськими оцінщиками, наводить на роздуми чи не розраховує в цих питаннях VS Energy на відповідну бездіяльність українських державних чиновників при виникненні проблем, можливо, за певну «подяку», яка, як зазначає ЄС, заважає реформам в Україні і чи не пора втрутитись в це питання відповідним державним правоохоронним органам країни, наприклад НАБУ.

На всяк випадок, наведемо один графік порівняння та згадаємо одну новину, як з’явилась на минулому тижні.


Рис. 1Рис. 1В Україні запустять спеціальний портал, через який можна буде повідомити про факт корупції. Звернення будуть надходити конкретному органу, який повинен їх розглядати, інформація не буде доступна третім особам. Про це з посиланням на керівника департаменту перешкоджання та виявлення корупції НАПКА Сергія Деркача повідомляє Україна 24.
Рис. 2 Рис.2

Адреса сайту: https://nazk.gov.ua/uk/robota-z-povidomlennyamy/

Варто звернути увагу на квадратик зверху, і трохи справа на наведеній схемі з надписом «… або бездіяльності керівника…».

Слід пам’ятати, що в більшості питань є певна «критична маса» і при її досягненні перевершенні сценарій подій змінюється. Так для багатьох цілком може бути і в цьому питанні викупів по мізерним цінам.

І до речі, в кінці цього місяця мають відбутись збори акціонерів «Рівнеобленерго», де контрольним пакетом володіє VS Energy з абсурдним порядком денним про абсурдну емісію акцію. Цікаво, яка буде реакція на це та наступні дії НЦКПФР та ФДМУ.

Про збори акціонерів «Рівнеобленерго» детальніше в наших новинах десь за тиждень.

І як практично завжди по вівторкам чи по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 3-7. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

На графіках на Рис. 1 звертає на себе увагу позитивна динаміка на світових та місцевому ринку акцій за останні 30 днів, та й з початку року.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.
Рис. 3Рис. 3Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.
Рис. 4Рис. 4Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.
Рис. 5Рис. 5

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.

Рис. 6Рис. 6


Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку 2020 року. Рис. 7Рис. 7

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) хоча і продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року, але знизились, Рис 8. Чи це пов’язано з безрезультатним закінченням роботи місії МВФ в Україні, чи зі зростанням дохідностей американських державних боргових паперів (про що в блоці новин), чи це просто співпадіння і ринкові коливання, невелика корекція від локального максимуму, стане зрозумілішим трохи пізніше.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Та вони зростають. І це може стати з часом певною проблемою при розміщенні боргових цінних паперів України на зовнішньому ринку.

Сьогодні дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 6,66/6,76% (6,74% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033
Рис. 8Рис. 8

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку за тиждень ще помітно знизились, крім самих «дальніх» паперів, Рис. 9.

Величина зниження дохідностей за тиждень склала 0,10-0,40%, як і за тиждень раніше.

В зниженні дохідності паперів відіграють роль два чинники. Це стабільність гривні (див. нижче) та бажання Мінфіну понизити дохідності на первинному ринку на фоні курсового руху гривні та за відсутності такої великої потреби в грошах, як в кінці минулого року.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль зараз є максимальною і складає по пропозиціям 12,30%.


Рис. 9Рис. 9

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро стабільний, Рис. 10.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують і на подальшу стабільність курсу гривні по відношенню до твердих валют, Рис. 11.
Рис. 10Рис. 10
Рис. 11Рис. 11

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси, які зростали до вчора, і при цьому фондові індекси США, як і композитний доларовий індекс акцій країн, які розвиваються, MSCI EM, оновили свої рекордні максимуми, сьогодні в основному знижуються (крім окремих, наприклад індексу  MSCI EM, який виходить на новий історичний максимум) Рис. 12.

Сьогодні зранку ф'ючерси на фондові індекси США також слабко знижуються.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис. 12Рис. 12

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні. Результати.

Віртуальна місія Міжнародного валютного фонду в Україні з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by завершилася без ухвалення позитивного результату про такий перегляд, глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність більшого прогресу і новий дискусій.

"Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес стосовно завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", – йдеться в його заяві в суботу.

Люнгман нагадав, що місія працювала в період з 21 до 23 грудня і з 11 січня до 12 лютого і обговорила з представниками влади України прогрес у впровадженні заходів і реформ, які є частиною підтриманої угодою stand-by програми дій влади.

За його словами дискусії фокусувалися на посиленні управління Національним банком; поліпшенні законодавчих і регулятивних основ банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту в середньостроковій перспективі; законодавчих ініціативах з відновлення і посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства.

Дискусії стосувалися також заходів у секторі енергетики, додав голова представництва.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", серед проблемних питань залишається, зокрема, ухвалення закону Про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також ухвалення вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки і відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також більша зрозумілість щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту Covid-фонду.

На думку експертів, під час вирішення частини цих питань наступна місія з першого перегляду програми stand by може відвідати Україну орієнтовно в квітні-травні.

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні. Коментарі урядовців, парламентарів та консультантів уряду.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що Україна домовилася про наступні кроки роботи з Міжнародним валютним фондом. "… обговорили терміни їх виконання і чітко розуміємо очікувані результати", - написав Шмигаль у соціальній мережі Facebook.

Прем'єр-міністр підкреслив, що з усіх питань уряд має чітке бачення змін, необхідних для отримання траншу за програмою stand-by.

***

Міністерство фінансів не розглядає варіантів, за яких Україна опинилася б без підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. "Тому що ціна питання досить велика", - сказав він в інтерв'ю виданню "Корреспондент".

***

Міністр фінансів Сергій Марченко сподівається на позитивний результат переговорів з місією Міжнародного валютного фонду, повідомив міністр в ефірі "24 Каналу".

Він назвав перекручуванням і перебільшенням інформацію про завершення роботи місії МВФ з негативним результатом.

"Я не бачу ніяких підстав говорити про те, що у нас є якісь ризики", - підкреслив Марченко.

Наразі з МВФ обговорюється прийняття закону про банки і банківську діяльність.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначає, що реформа Вищої ради правосуддя (ВРП) є важливим питанням співпраці з Міжнародним валютним фондом. "Зараз текст фінальної редакції (відповідного) законопроекту узгоджується з МВФ... Питання дискутується, немає критичних питань", - сказав міністр.

Марченко також повідомив, що для МВФ важливо, щоб в Україні був ринок електроенергії та газу, і відмовився уточнити обговорення цих питань з МВФ.

Зі слів міністра, питання дефіциту держбюджету і розміру держборгу на 2022 рік уже обговорюється з МВФ.

Разом з тим він відмовився назвати терміни виділення чергового траншу МВФ.

***

Мінфін сподівається отримати другу частину траншу від Всесвітнього банку після прийняття Радою законів щодо земельної реформи, загальна допомога СБ становить 700 мільйонів доларів. Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв'ю УНІАН, повідомляє прес-служба відомства.

https://mof.gov.ua/uk/news/interviu_ministra_finansiv_sergiia_marchenka_dlia_agentsii_unian_11022021-2705

***

Українська сторона працює передусім в інтересах держави і робить все можливе для досягнення домовленостей із Міжнародним валютним фондом, зазначив радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов.

"Кожен відстоює свою позицію, робить це твердо, відповідно переговори займають час. І це нормально. Обом сторонам потрібно знайти компроміси в спільних інтересах", – йдеться в коментарі Милованова.

"Суттєвих ризиків немає. Ситуація абсолютно під контролем. І фінансова - макроекономічна стабільність підтримується, системних ризиків немає, ситуація з бюджетом нормальна. І переговорна з МВФ. Українська сторона… робить все можливе для досягнення домовленостей з МВФ", – зазначив Милованов.

***

Рекомендації МВФ буде враховано в законопроекті Про удосконалення корпуправління в банках – повідомив глава Нацбанку України Кирило Шевченко.

***

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) продовжують обговорювати можливі шляхи подолання проблем в енергосекторі, Україна підтверджує зобов'язання скасувати обмеження ціни на газ для населення після березня і для теплокомуненерго в режимі спецобов’язків (ПСО) - після квітня, повідомив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Вітренко повідомив, що остаточне рішення з питання обмеження ціни на електроенергію в 1,68 грн/кВт-год до кінця березня ще напрацьовується. "Обговорюємо з тим самим МВФ", - зазначив глава Міненерго.

Для ТКЕ також напрацьовуються рішення для їх стабільного розвитку після скасування режиму ПСО: "Щоб тарифи до кінця року точно не збільшувалися і щоб потім ми теж не бачили якогось надзвичайного зростання".

***

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев: "Ми переконані в тому, що нам пройти 2021 рік без чергового траншу МВФ буде набагато складніше, але це в жодному разі не буде катастрофою. У нас є відповідні ресурси і можливості, щоб це здійснити. Тому жодної катастрофи не буде. Буде виконано бюджетні зобов'язання, буде в країні фінансова стабільність, буде валютна стабільність, а також стабільність гривні".

Він додав, що на досягнення домовленостей з МВФ просто необхідно більше часу.

Міжнародні резерви НБУ

Чисті міжнародні резерви НБУ в січні скоротилися на 1,7% з 18,114 млрд до 17,813 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем, дані НБУ.

У 2020 році чисті резерви збільшилися на 14,5% з 15,785 млрд доларів.

Офіційні резервні активи НБУ в січні скоротилися на 1,1% з 29,133 млрд до 28,821 млрд доларів.

***

Міжнародні резерви НБУ на 16 лютого становили $28,5 млрд порівняно з $28,8 млрд на початок місяця, повідомив глава Ради Нацбанку України Богдан Данилишин у Facebook.

"Обсяг коштів уряду в іноземній валюті - $1,4 млрд, що є достатнім для здійснення виплат за заборгованістю уряду в іноземній валюті, які до кінця лютого становитимуть $128 млн, у березні - $905 млн", - додав він.

Данилишин нагадав, що переважання пропозиції валюти над попитом з боку клієнтів банків минулого тижня перевищило $100 млн (переважно в понеділок і вівторок - перед проведенням Мінфіном аукціону з розміщення ОВДП), що зумовило тиск на зміцнення курсу гривні на міжбанківському ринку.

"Натомість на готівковому валютному ринку з початку лютого продовжує переважати попит на іноземну валюту – чистий продаж іноземної валюти банками з початку року становив $104 млн", - зазначив глава Ради НБУ.

***

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 8 по 12 лютого збільшив купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку до $ 110 мільйонів. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

З початку року регулятор викупив $ 240 млн, а продав - $ 20 млн.

***

Фінансисти не прогнозують девальвацію гривні через затримку з виділенням чергового траншу Міжнародним валютним фондом.

Про це вони повідомили Українським Новинам.

Радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький зазначив, що наразі ключові фактори впливу на курс гривні до долара - активний захід нерезидентів у гривневі папери, високі ціни на метал і продовольство у світі, а також низький попит на валюту з боку імпортерів.

З його слів, сукупно це призводить до зміцнення гривні і дозволяє НБУ викуповувати в резерви надлишок валютної пропозиції.

За його даними, затримка з отриманням траншу МВФ для нерезидентів, що інвестують в гривневі ОВДП, швидше за все хороший знак.

Це означає, що найближчим часом Мінфін не буде істотно знижувати ставки.

"Я очікую, що в перспективі 2-3 місяців середній тижневий обсяг покупки нерезидентами ОВДП збережеться на рівні 100-150 млн доларів", - підсумував банкір.

Висловивши аналогічні міркування стосовно природи стабільності та укріплення гривні в останній час аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко додала, що передбачити поведінку нерезидентів, які інвестують в гривневі ОВДП, складно.

На даний момент їх приваблюють високі ставки прибутковості, а також стабільність курсу гривні. Однак їх зацікавленість в українських боргових інструментах може різко змінитися, якщо погіршиться їх оцінка ризиків в країні і/або десь у світі виникнуть більш привабливі альтернативи для інвестування.

Співробітництво України з Європейським союзом. Рада асоціації "Україна-ЄС"

Україна розраховує отримати другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу вже навесні, повідомлення прес-служби Кабінету Міністрів.

***

У Європейському союзі вважають, що в Україні процес реформ, незважаючи на помітний прогрес, продовжує гальмувати дуже поширена корупція.

Про це йдеться у виступі представника Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля, який від його імені у вівторок в Європейському парламенті оголосив виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, виступаючи в рамках обговорення доповіді про виконання Україною Угоди про асоціацію.

Коментар. Корупція в Україні – це значима проблема. Україна в цьому відношенні має на превеликий жаль дуже відому «репутацію». Про це ще кілька повідомлень трохи далі в новинах.

***

Україна та Європейський Союз розпочали консультації щодо подальшої лібералізації торгівлі, що передбачено статтею 29 угоди про асоціацію з Європейським Союзом (зокрема, прискорення і розширення сфери скасування ввізного мита в торгівлі між Україною та ЄС).

***

Європейський союз наголошує на необхідності повної імплементації земельної реформи.

Про це йдеться в спільній заяві за результатами 7-го засідання ради асоціації між ЄС і Україною.

***

Рада асоціації "Україна-ЄС" підтвердила важливість здійснення правосуддя щодо осіб, відповідальних за масштабне шахрайство в Приватбанку.

Про це йдеться в спільній заяві за результатами 7-го засідання Ради асоціації між ЄС та Україною.

Боротьба з корупцією в Україні.

В Україні запустять спеціальний портал, через який можна буде повідомити про факт корупції. Звернення будуть надходити конкретному органу, який повинен їх розглядати, інформація не буде доступна третім особам. Про це з посиланням на керівника департаменту перешкоджання та виявлення корупції НАПКА Сергія Деркача повідомляє Україна 24.

Коментар. На цей факт варто звернути увагу в світлі примусових викупів VS Energy акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленерго», націленості VS Energy на примусовий викуп акцій «Рівнеобленерго» та «Житомирообленерго». Чи не пора до розгляду цього питання підключитись до цього правоохоронним органам, і в тому числі НАБУ, НАЗК? Звертаємо увагу на один з квадратиків в діаграмі справа зверху, де написано «Інформація стосується … бездіяльності керівника…». Щось поки НКЦПФР та ФДМУ слабко реагують на ці викупи. Можливо їх пасивність пояснюється «впливом» VS Energy, який підпадає під розгляд?

***

Умовою виділення Україні другого траншу макроекономічної допомоги в розмірі EUR1,2 млрд є, крім виконання вже відомих умов, також і боротьба з корупцією, нагадує виконавчий віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

***

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить обшуки в центральному офісі держпідприємства "НАЕК "Енергоатом", повідомив народний депутат Гео Лерос на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, обшуки відбуваються у справі реалізації "Енергоатомом" електроенергії за низькою ціною в грудні 2020 року, що могло призвести до збитків підприємства розміром близько 2,4 млрд грн.

"Енергоатом-Трейдинг" 21 грудня 2020 року продав на УЕБ за двосторонніми договорами 13,331 млн МВт-год (87,7% запропонованого обсягу) електроенергії з періодом постачання з 1 січня до 30 червня 2021 року, що становило 17,7% прогнозного вироблення е/е компанією на 2021 рік.

Було реалізовано 13,029 млн МВт-год е/е базового навантаження за середньозваженою ціною 1159,76 грн/МВт-год (за стартової ціни 1400 грн/МВт-год), а також 302,423 тис. МВт-год "нічної" е/е з графіком постачання з 0:00 до 7:00 за ціною 735,24 грн/МВт-год (за стартової ціни 1000 грн/МВт-год).

Глава комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус розкритикував організацію проведеного "Енергоатомом" аукціону, наголосивши на необхідності дроблення лотів.

НАБУ та "Енергоатом" підтвердили факти слідчих дій.

НАЕК "Енергоатом" заявила, що "всіляко сприятиме детективам, оскільки зацікавлена у максимально прозорому й об’єктивному розслідуванні кримінальних справ". «Офіційно повідомляємо: поширювана провокаторами інформація не відповідає дійсності та є маніпулятивною».

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)

Міністерство фінансів України вчора 16 лютого розмістило гривневі облігації внутрішньої державної позики і номіновані в доларах і євро; гривневі ОВДП з терміном обігу 91 день, 350, 483, 791 і 1190 днів, в доларах - з терміном обігу 715 днів, в євро - 365 днів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 16 лютого 2021 року, до державного бюджету було залучено 9,492 мільйонів гривень (за курсом НБУ), повідомив Мінфін.

Мінфіну за рахунок продажу гривневих паперів вдалося залучити на цих аукціонах 5,93 млрд грн порівняно з 7,36 млрд грн тижнем раніше.

Мінфін розмістив 2-річні доларові ОВДП на $ 41,8 млн під 3,89% і 12-міс. ОВДП в євро на EUR70,5 млн під 2,5%, доволі несподівано відмовившись від великої суми попиту $ 85,6 млн за доларовими паперами за ставками від 3,91% до 4,25%. Аналітики не очікували, що Мінфін розмістить 2-річні доларові папери під ставку нижче, ніж він розмістив річні папери зовсім недавно.

Міністерство на аукціонах цього вівторка обмежило пропозицію 6-міс., 12-міс. і 16-міс. ОВДП в гривні відповідно 0,5 млрд грн, 1 млрд грн і 1,5 млрд грн, що дозволило йому знизити ставки відсікання по них на 0,3%.

Нова ставка відсікання 3-міс. паперів склала 9,15%, 12-міс. - 11,05% і 16-міс. - 11,45%.

За більш довгими інструментами - 2 і 3-річними паперами - ставки відсікання залишилися на колишньому рівні: відповідно 11,9% і 12,15%, проте обсяг продажу виріс відповідно в 4,3 рази і 2,4 рази - до 1,73 млрд грн і 1,27 млрд грн. По ним були задоволені всі заявки, що надійшли.

Середньозважені дохідності гривневих паперів при розміщенні вчора склали відповідно 3-міс. - 9,07% і 12-міс. 10,96%, 16-міс. - 11,3%, 2-а роки - 11,84%, 3-и роки - 12,05%. Їх зниження порівняно з попередніми аукціонами: 0,22%, 0,19%, 0,44%, 0,04-0,06%, 0,10%.

Коментар. Це перші аукціони після того, як стало відомо, що місія МВФ в Україні завершилася без ухвалення позитивного результату про перегляд програми stand-by і його результати цікаві в тому числі і з цих позицій. Доволі несподівані результати по розміщенню ОВДП в доларах США. Також показове продовження зниження дохідностей, особливо на «ближньому кінці». Однак невідомо, яким буде продовження в березні, коли у Мінфіну будуть великі виплати.


Рис. 13Рис. 13
Рис. 14Рис. 14

***

"Поточного тижня нерезиденти знову виявилися лідерами в кількості куплених ОВДП. З 5 по 12 лютого їхній портфель збільшився на 2 995 млн гривень, а від початку року на 14 729 млн гривень, що є найбільшим приростом серед усіх категорій власників ОВДП. Портфель ОВДП у власності нерезидентів становить 100 020 млн гривень. Частка іноземних інвесторів у структурі власників українських внутрішніх державних цінних паперів становить 9,87%", - з повідомлення Міністерства фінансів України.

Юридичні особи виявилися на другому місці та збільшили свій портфель на 917 млн гривень, а в структурі власників ОВДП їхня частка становить 5,98%.

Українські банки залишаються власниками ОВДП із загальною часткою 51,14%.

Протягом тижня кількість ОВДП в їхній власності зменшилася на 3 574 млн гривень.

Портфелі НБУ і фізичних осіб зменшилися на 2 500 млн гривень і 235 млн гривень відповідно.

Коментар. На минулому тижні були великі погашення в середу-четвер. Тому не дивно скорочення портфелів ОВДП резидентів. Очікуємо хороших аукціонів у цей вівторок.

Грошові агрегати України

У січні 2021 грошова база в Україні зросла на 2,8% до 612,7 млрд гривень.

У 2020 році грошова база збільшилася на 24,8% з 477,5 млрд гривень.

Грошова маса в січні скоротилася на 0,5% до 1 840,3 млрд гривень.

У 2020 році грошова маса виросла на 28,7% з 1 438,3 млрд гривень.

Обсяг готівки в обігу, за оперативними даними НБУ, в січні скоротився на 0,5% до 513,544 млрд гривень.

У 2020 році обсяг готівки збільшився на 34,2% з 384,366 млрд гривень.

Коментар. Певна передумова збільшення інфляції.

***

ВВП-варранти України можуть вирости в ціні до 140-170% від номіналу завдяки відновленню економіки України в порівнянні з поточною ринковою ціною 113%. Про це заявляють аналітики Deutsche Bank, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Мінфін викупив 10% випущених варантів в минулому році і ми вважаємо, що він зробить це ще", - повідомляється в записці.

Аналітики в своїх розрахунках виходять з припущень, що падіння ВВП України склало в минулому році 4,4%, а в 2021 році економіка зросте на 4,1%. При цьому очікується, що середньорічний курс гривні в цьому році складе 28 грн / $.

Новини економіки

Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України у четвертому кварталі 2020 року до аналогічного періоду 2019 року сповільнилося до 0,7% із 3,5% у третьому і 11,4% - у другому кварталі, Держстат.

***

Мінекономіки прогнозує зростання ВВП у II кв.-2021 на понад 7%.

***

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами і послугами України в 2020 році становив $0,26 млрд, що в 14,4 рази менше, ніж у 2019 році, і пов'язано з падінням дефіциту в торгівлі товарами у 2,2 раза - до $4,88 млрд, Держстат.

У четвертому кварталі дефіцит зовнішньої торгівлі зріс до $0,79 млрд із $0,54 млрд грн у третьому кварталі порівняно з профіцитом $1,07 млрд у другому кварталі та мінімальним дефіцитом $0,01 млрд у першому кварталі.

Новини банківського сектору

У 2020 році банки отримали 41,3 млрд гривень чистого прибутку, що на 29% менше минулого року, коли банківський сектор заробив 58,4 млрд гривень.

Кількість збиткових банків не зросла.

У 2020 році із 73 платоспроможних банків 65 банків були прибутковими і отримали чистий прибуток 47,7 млрд гривень, що перекрило збитки 8 банків на загальну суму 6,4 млрд гривень.

За результатами 2020 року операційна дохідність банків була високою, а відображені кредитні збитки не надмірними.

"Ми очікуємо, що в середньостроковій перспективі ризики зниження дохідності банків будуть зберігатися. Частково їх можна компенсувати, підвищуючи операційну ефективність. На прибуток також впливають відрахування в резерви. Отже, дохідність банків трохи ослабне, але буде залишатися на достатньому рівні для збереження інтересу з боку інвесторів", - зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

Прибуток сектору дуже концентрований: Приватбанк сформував 61% всього прибутку (25,3 млрд гривень), а п'ять найприбутковіших банків - 89% прибутку. Найгіршим фінансовий результат був у 4-му кварталі 2020 року через підвищені відрахування в резерви.

У жовтні-грудні 2020 року чистий фінансовий результат банків становив 3,7 млрд гривень, що на 73% менше результату 3-го кварталу 2020 року і на 63% менше, якщо порівняти з аналогічним кварталом 2019 року

Коментар. В тому числі і для оцінки надійності банків і банківського сектору для оцінки акцій Райффайзен Банк Аваль. Також слід врахувати не грошові прибутки від переоцінок, як у «Ощадбанку». Тож грошові потоки не менш важливі.

***

Глава правління Укрексімбанку Євген Мецгер повідомив про прибуток держбанку за січень на суму 102 млн грн.

Відповідно до звітності Укрексімбанку, на 01.02.2021 його показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу - 22,25% (вимога НБУ - не менше 10%).

***

У січні 2021 кредити банків України економіці збільшилися на 0,1% до 949 млрд гривень, повідомлення Нацбанку.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за січень збільшився на 1% з 420,5 млрд гривень до 424,9 млрд гривень.

Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті скоротився на 0,8% з 316,8 млрд гривень до 314,1 млрд гривень.

Обсяг кредитів населенню за січень скоротився на 0,5% з 199,6 млрд гривень до 198,7 млрд гривень.

У 2020 році обсяг кредитів економіці скоротився на 2,3% з 971,871 млрд гривень (валових).

***

У січні 2021 вклади населення в банках України збільшилися на 0,8% до 679,9 млрд гривень (з урахуванням поточних та карткових рахунків).

У 2020 році вклади населення в банках зросли на 24,5% з 542,302 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у січні збільшилися на 1,6% до 403,5 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті в звітному місяці скоротився на 0,4% до 276,5 млрд гривень.

Депозити юридичних осіб (гривневі і валютні) в січні скоротилися на 2% до 643,7 млрд гривень.

Коментар. Окрім іншого зростання грошового агрегату М3 це також певна передумова збільшення інфляції.

***

У січні 2021 року процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), збільшилися на 0,1 п.п. до 11,3% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,1 п.п. до 4,1% річних порівняно з груднем 2020 року.

Середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в січні для юросіб збереглася на рівні 3,8%, для фізосіб - на 8,0%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 1,2%, для населення - 1,2%.

Процентні ставки у січні за гривневими кредитами для бізнесу збільшилися на 0,1 п.п. до 8,7%, для населення збільшилася на 1,1 п.п. до 34,8%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу знизилися на 0,8 п.п. до 4,4%.

***

У 2020 році обсяг іпотечного кредитування банками зріс на 36% до 3,8 млрд гривень, результати опитування банків НБУ.

***

За підсумками 2020 року портфель облігацій внутрішньої державної позики у власності чотирьох найбільших державних банків зріс на 116,9 млрд грн. Про це свідчить статистика Національного банку України, повідомляє Finbalance.

Істотно збільшився обсяг ОВДП у власності "Приватбанку" (на 55,1 млрд грн), "Укргазбанку" (22,3 млрд грн), "Ощадбанку" (21,9 млрд грн), "Укрексімбанку" (17,6 млрд грн).

"Райффайзен Банк Аваль" за рік збільшив портфель ОВДП на 6,5 млрд грн, ПУМБ - на 6,3 млрд грн, "Універсал Банк" - на 5,7 млрд грн, "ТАСкомбанк" - на 4,25 млрд грн, "Сітібанк"- на 4,2 млрд грн, "Кредит Дніпро"- на 3,6 млрд грн.

***

Державний "Ощадбанк" на тендері Національного банку України від 12 лютого залучив 5 млрд грн під 6% з рефінансування на строк від 1 до 5 років.

Згідно з даними НБУ, також на тендері регулятор задовольнив заявки на рефінансування на термін до 5 років банку "Січ" (1,08 млрд грн), "Банку Кредит Дніпро" і "ТАСкомбанку" (по 800 млн грн), "Кіба" (500 млн грн), "Крісталбанка" (200 млн грн), банку "Альянс" і "РВС банку" (по 150 млн грн) і "Укрбудінвестбанк" (133 млн грн), а також менші суми ряд інших банків.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Центренерго

Виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко підтримує створення вертикально-інтегрованої компанії на базі ПАТ "Центренерго" та державних шахт із її подальшою приватизацією.

На думку Вітренка, поточна збиткова діяльність "Центренерго", яке змушене спалювати газ для вироблення електроенергії на тлі морозів та низьких запасів вугілля, не має впливати на фінансову привабливість компанії як об'єкта приватизації.

"Ціна приватизації визначається щодо майбутніх прибутків, а не історичних прибутків. Це (поточна діяльність) просто вплине на фінансовий результат цього року, але приватизація - це завжди про майбутнє, а не про минуле", - сказав Вітренко.

Коментар. Багато «лукавства». Аналітики будують прогнози на підставі минулих результатів. Не буває просто «майбутнього» без «минулого». Адже якщо "Центренерго" показувало пару років назад дуже прибутковий результат, а потім дуже збитковий, то всі будуть задаватись питанням, чи не може таке повторитись.

При побудові оцінок, наприклад, акцій нафтогазового сектору, усереднення минулих показників є стандартним.

Що стосується оцінок конкретно "Центренерго", то аналітики ДТЕКу базували їх також на прогнозі усередненої довгострокової EBITDA. Тому ні ФДМУ, ні Міненерго, не слід говорити, що такого немає. Бо такі слова знижуєть власний авторитет цих державних органів.

Це не кажучи, що збитки приводять до нарощування заборгованості, зменшення обігових коштів чи менших капітальних вкладень та зносу обладнання без оновлення, що  потребує більших інвестицій в майбутньому. І це вже безпосередньо впливає на оцінку.

Взагалі слід розібратись, як на державному «Центренерго» виникли великі збитки в 2019 році, як повторяться в першому кварталі 2021 року. І не тільки через використання природного газу, тепер вже дорогого, але і через великий продаж електроенергії виробленої компанією в цьому кварталі по низьким цінам в одні руки.

Як ФДМУ керує державними об’єктами і чому саме так? Яка роль в цьому державних чиновників, керівників підприємств призначених державою?

А що у нас з примусовими викупами обленерго VS Energy по неадекватно низьким цінам? «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго» з з можливими майбутніми цілями «Рівнеобленерго» та «Житомиробленерго»? Де тут НКЦПФР, ФДМУ з його декларованим чи декларативним наглядом над оцінщиками? Може VS Energy в цьому питанні розраховує на певні «привілеї» від державних чиновників, які «закривають очі» на такі примусові викупи, фактично крадіжку у громадян України та і у держави? Поки збитки у 10 мільйонів доларів за оцінкою. І чи не вже настав час з бездіяльністю державних структур в цьому питанні розбиратись компетентним держаним органам?

"Укрнафта"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив про початок переговорів із міноритарними акціонерами ПАТ "Укрнафти" щодо розділення активів компанії.

***

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявляє, що у Міненерго зараз немає планів щодо розподілу активів компанії "Укрнафта" між державою і міноритарними акціонерами.

Про це він заявив під час прес-конференції, організованої "Європейською бізнес асоціацією".

"Такого плану немає, є деякі ідеї, які озвучені менеджментом "Нафтогазу", і вони суперечать іншим ідеям того ж "Нафтогазу", - сказав Вітренко.

МХП

Рада директорів агрохолдингу MHP SE скликає у березні позачергові збори акціонерів для отримання схвалення на злиття зі своїми 100% кіпрськими дочірніми компаніями - Raftan Holding Limited, Hemiak Investments Limited та Eledem Investments Limited для спрощення своєї корпоративної структури і скорочення витрат на юридичні послуги.

***

Котирування акцій одного з найбільших виробників м'яса птиці компанії МХП (Київ) на Лондонській фондовій біржі з 8 по 12 лютого знизилися на 3,3%, або на 0,2 долара, до 5,92 долара за акцію, продовживши падіння 3-й тиждень поспіль.
Рис. 15Рис. 15

Коментар. На жаль по МХП є наступне:

·         Слабкі прогнози аналітиків по дивідендам за минулий рік та наступні два роки (перший раз дивіденди знизились в минулому році).

·         Слабкі прогнози по фінансовим показникам не тільки за минулий рік, чистий збиток (будуть опубліковані пізніше), але і на цей 2021 рік та 2020 рік (і по EBITDA), див нижче

·         При поточній ДІЙСНО НИЗЬКІЙ КАПІТАЛІЗАЦІЇ, коефіцієнти P/E та EV/EBITDA з урахуванням прогнози показників на цей та наступний рік немалі, див нижче.

·         Рекомендації двох аналітиків одна «купувати», одна «тримати», далеко не найкращі і якщо порівнювати з іншими акціями.

·         Динаміка цільової ціни за останній час НЕГАТИВНА, прогнозів по фінансовим показникам за останній час НЕГАТИВНА.

·         Кількість аналітиків по акції МХП за останні роки дуже сильно  скоротилась – до лише двох (десь з 7-10)

  • Рейтинг акцій за останній час роки знизився на сайті www.marketscreener.com/ від НИЗЬКОГО до БЕЗ РЕЙТИНГУ

Посилання. https://www.marketscreener.com/quote/stock/MHP-SE-4008453/financials/

Valuation

(ринкова оцінка, минула по Mcаp., EV на кінець відповідного року, 2020-2021 по поточній Mcap.)

FiscalPeriod: December

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Capitalization1

1 228

1 105

1 038

653

653

-

EntrepriseValue (EV)1

2 260

2 236

2 316

1 977

1 885

1 736

P/E ratio

5,37x

8,85x

4,75x

-5,28x

12,1x

6,30x

Yield

6,51%

7,22%

2,89%

4,59%

4,59%

4,59%

Capitalization / Revenue

0,95x

0,71x

0,51x

0,31x

0,31x

0,30x

EV / Revenue

1,75x

1,44x

1,13x

0,94x

0,90x

0,81x

EV / EBITDA

4,92x

4,97x

6,16x

5,60x

4,87x

3,95x

PricetoBook

1,27x

-

-

-

-

-

Nbr of stocks (in thousands)

106 782

106 782

107 038

107 038

107 038

-

Referenceprice (USD)

11,5

10,4

9,70

6,10

6,10

6,10

Lastupdate

03/07/18

03/20/19

04/14/2020

-

-

-

1 USD inMillion

Estimates


Рис. 17Рис. 17
Рис. 18Рис. 18
Рис. 19Рис. 19
Рис. 20Рис. 20 
Рис. 21Рис. 21

Обленерго

Поліція проводить обшуки в "Харківобленерго"

У четвер, 11 лютого, Департамент стратегічних розслідувань Нацполіціі проводив обшуки в службових приміщеннях акціонерного товариства "Харківобленерго" та за місцем проживання деяких співробітників АТ. Обшуки проводяться в рамках кримінального провадження стосовно деяких посадових осіб. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції області.

«Обшуки проводяться на підставі ухвал слідчого судді в рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за фактом зловживання службовим становищем службовими особами підприємства та заволодіння коштами АТ «Харківобленерго», - йдеться у повідомленні, "…за ознаками кримінального злочину, передбаченого статтею про присвоєння, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.3 ст.191 КК України)".

По даній статті передбачається покарання у вигляді ув'язнення на термін від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Коментар. Тільки-но писали про Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго» та «Рівнеобленерго» та «Житомиробленерго» і от уже інформація по «Харківобленерго». Воно так все потихеньку накопичується, щоб потім можливо мати наслідком конкретні дії правоохоронців.

"Мотор Січ"

Китайські інвестори "Мотор Січ" збільшили розмір позову проти України на $ 100 млн до $ 3,6 млрд, повідомлення на спеціальному сайті умовно акціонерів.

«Зростання суми попередніх вимог зумовлено тим, що початкова групи позивачів була розширена шляхом включення ще декількох китайських акціонерів, які також зазнали значних збитків внаслідок дій України в порушення її міжнародних зобов'язань».

Посилання: https://mc-osa.com.ua/ua/

***

На минулому тижні на ресурсі «Німецька хвиля» з’явилась стаття під назвою «Конфлікт навколо українського заводу "Мотор Січ": чого хочуть США і Китай» з підзаголовком: «Протистояння між США і Китаєм навколо авіазаводу "Мотор Січ" загострюється. Чому Пекін так зацікавлений в запорізькому підприємстві, і чого боїться Вашингтон, розбиралася DW».

В ній також є наступна цікава інформація.

«Лондонський аналітик Дуглас Баррі звернув увагу на підписаний кілька тижнів тому контракт на поставку 400 турбовентиляторних двигунів для навчально-бойових літаків ВПС Китаю. Загальна сума контракту, за даними порталу Defence Express, становить 800 мільйонів доларів».

Мова йде про двигун АІ-222-25Ф/АІ-322.

До цього ж.

З «Офіційного звернення Президента АТ "Мотор Січ" від 15.01.2021.

«Товариством укладені важливі контракти, які на довгі роки забезпечать завантаження його виробничих потужностей, гарантують отримання прибутку, стабільну виплату працівникам підвищеної заробітної плати, а акціонерам Товариства – дивідендів».

Новини емітентів, акції яких торгуються на закордонних біржах та емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

"Метінвест"

У 2020 році порівняно з 2019 роком група "Метінвест", згідно з консолідованою фінансовою звітністю, збільшила показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків та амортизації) на 82%, або на 991 млн доларів до 2 204 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні "Метінвесту".

У 2020 році група збільшила чистий прибуток на 54%, або на 185 млн доларів до 526 млн доларів порівняно з 2019 роком.

Виручка "Метінвесту" минулого року скоротилася на 3%, або на 304 млн доларів до 10,453 млрд доларів.

Загальний борг компанії за рік скоротився на 3% і становив 2,937 млрд доларів станом на 31 грудня 2020 року.

У 2020 році капітальні інвестиції групи скоротилися на 37%, або на 392 млн доларів до 663 млн доларів порівняно з 2019 роком.

***

Metinvest B.V. (Нідерланди), материнська компанія міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи "Метінвест", у звіті за 2020 фінансовий рік у розділі "Події після звітної дати" повідомила про задекларовані $200 млн дивідендів у лютому 2020 року.

В минулому році Metinvest виплатив $100 млн дивідендів, як і роком раніше, проте розподіл цих коштів змінився: SCM Limited у минулому році отримав $75 млн, SMART Group у 2020 році було виплачено $25 млн, тоді як у 2019 році - $40 млн і $56 млн відповідно.

Крім $204 млн дивідендів до виплати акціонерам на кінець 2020 року, ще $12 млн дивідендів повинні отримати пов'язані з SCM Limited компанії - неконтролюючі акціонери "дочок" "Метінвесту".

***

Група "Метінвест" планує до кінця 2022 року завершити операцію з купівлі активів з видобування коксівного вугілля групи "Донецьксталь": найбільшого виробника коксівного вугілля в Україні шахтоуправління "Покровське", збагачувальної фабрики "Свято-Варваринська" (обидва - Донецька область), а також інших компаній.

Про це йдеться у фінансовому звіті "Метінвесту" за 2020 рік.

"Керівництво розраховує отримати всі необхідні узгодження протягом одного року з моменту схвалення АМКУ і реалізувати першу частину опціону на придбання додаткових 25,23% до цього часу, а фінальна частина опціону на реалізацію 49,99% акцій очікується до кінця 2022 року", - йдеться у фінзвіті.

***

Metinvest B.V. - материнська компанія групи "Метінвест" - в 2020 році збільшила свою частку в ПрАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" (Північний ГЗК) до 100% з 96,8336%. З дивідендів "при цьому $ 50 млн було направлено на придбання неконтролюючої частки участі (3,2% акцій, - ред.) В Північному ГЗК", зазначається в звіті.

У звіті не уточнюється, у кого були придбані акції.

Північний ГЗК за підсумками 2019 року, згідно з річним звітом, знизив чистий прибуток на 2,6% в порівнянні з 2018 роком - до 7,99 млрд грн, прибуток до оподаткування на 3% - до 9,59 млрд грн. При цьому чистий дохід зріс на 9,1% - до 28,4 млрд грн.

Коментар. В перерахунку на 100% вартість акціонерного капіталу Північного ГЗК по угоді склала 1580 мільйонів доларів США. Коефіцієнт P/E по прибутку 2019 року складає 5,5. Коефіцієнт P/S по доходу 2019 – 1,56. Трохи малувато, як для українського ГЗК (для іноземних мало), але в цілому для умов України все ж адекватно.

Звертаємо увагу при цьому знову ж таки ще раз на неадекватні коефіцієнти в тому числі P/E по примусовим викупам акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленерго» групою VS Energy, менше 1,0 по очікуваним прибуткам 2021 року, з чим необхідно розбиратись НКЦПФР, ФДМУ та, імовірно, і правоохоронним органам.

Ferrexpo

Котирування акцій компанії Ferrexpo plc (Велика Британія), що контролює Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (обидва - Горішні Плавні, Полтавська область) продовжили зростання 2-й тиждень поспіль і з 8 по 12 лютого збільшилися на 4,6%, або на 0,142 фунта стерлінгів за акцію, до 3,202 фунта стерлінгів/акція.



Рис. 22Рис. 22
Рис.23Рис. 23

"Кернел"

Агрохолдинг "Кернел" запросив у АМКУ дозвіл на купівлю понад 50% частки в капіталі "КаскадАгро" та ще 12 агрокомпаній у свого міноритарія, українського бізнесмена та екс-народного депутата Віталія Хомутинніка.

ДТЕК

У 2020 році енергохолдинг ДТЕК скоротив на 42,4% до 1,471 млрд гривень витрати на підтримку і оновлення основних фондів теплових електростанцій (ТЕС), заявив на прес-конференції генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

"Картина особливо не відрізняється і у "Енергоатома". Тобто той тотальний дефіцит грошей на ринку, пов'язаний з дисбалансом в управлінні, призвів до того, що стали заощаджувати на ремонтах. Тому що 70% теплової генерації - це вартість вугілля, умовно 5-7% - зарплата, стільки ж - податки, а залишилося заощаджувати, тому що грошей немає, на решту 20%", - сказав Тимченко.

Він наголосив, що така ситуація призвела до чотириразового зростання аварійності на ТЕС ДТЕК.

***

"ДТЕК" у лютому збільшить імпорт вугілля до 450 тис. тонн, що дасть змогу забезпечити роботу максимального складу обладнання електростанцій компанії в лютому-березні, а також виконати зобов'язання перед "Центренерго", заявив генеральний директор "ДТЕК" Максим Тімченко.

"Ми виконуємо свої зобов'язання перед "Центренерго" з постачання 250 тис. тонн вугілля", ‒ сказав він.

***

Енергохолдинг ДТЕК зацікавлений у придбанні міноритарних пакетів енергопостачальної компанії "Одесаобленерго", на прес-конференції заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. (ДТЕК зацікавлений в придбанні 25% акцій АТ "Одесаобленерго", які належать державі).

Тимченко додав, що ДТЕК розглядатиме придбанні контрольних пакетів інших обленерго, якщо вони будуть виставлені Фондом державного майна на продаж.

3 січня "ДТЕК Нафтогаз" і нідерландська NGR B.V. уклали договори купівлі-продажу акцій компаній "Одесаобленерго" і "Київобленерго".

Нідерландська компанія NGR B.V. є дочірньою компанією "ДТЕК Нафтогаз", її кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Коментар. Знову ж таки згадаємо про неадекватні ціни примусових викупів акцій «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго» та «Херсонобленерго» групою VS Energy, з чим необхідно розбиратись НКЦПФР, ФДМУ та, імовірно, і правоохоронним органам і адекватні достойні ціни викупів акцій "Одесаобленерго" і "Київобленерго" групою ДТЕК.

Галузеві новини. Експорт імпорт найважливіших товарів, який впливає на курс гривні. Обсяги натуральні. Ціни. Прогнози.

Електроенергетика

У січні 2021 року Україна збільшила споживання електроенергії з урахуванням технологічних втрат у мережах на 3,7%, або на 513,6 млн кВт-год до 14,484 млрд кВт-год, дані Міністерства енергетики.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за січень 2021 року зросло на 5,8%, або на 636,6 млн кВт-год до 11 661,9 млн кВт-год.

***

У січні 2021 року Україна збільшила виробництво електроенергії на 1,1%, або на 156,8 млн кВт-год, до 14 259 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

У січні 2021 року теплоелектростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) збільшили виробництво електроенергії на 12,6%, або на 629,4 млн кВт-год, до 5 611 млн кВт-год.

Атомні електростанції (АЕС) в січні скоротили виробництво електроенергії на 8,4%, або на 655,5 млн кВт-год, до 7 151 млрд кВт-год.

Гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС) виробили 729 млн кВт-год, що на 12,6%, або на 81,6 млн кВт-год, більше за показник 2020 року.

Виробництво електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) в січні становило 626 млн кВт-год, що на 21,5%, або на 110,9 млн кВт-год, більше, ніж за аналогічний період минулого року.

***

Станом на 17:30 10 лютого на аварійному ремонті перебували 13 енергоблоків теплових електростанцій (ТЕС), за день в аварійний ремонт було виведено ще 2 енергоблоки, "Укренерго".

***

Станом на 10 лютого на більшості українських теплових електростанціях (ТЕС) запасів вугілля вистачало на 1-4 дні роботи.

Агропромисловий комплекс.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю зернових культур в Україні на рівні 64,2 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021), лютневий звіт Мінсільгоспу США.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз експорту зернових культур з України на рівні 45,81 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз урожаю соняшнику в Україні на рівні 14 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році.

Міністерство сільського господарства США зберегло прогноз експорту соняшникової олії з України на рівні 5,52 млн т в 2020/2021 маркетинговому році.

***

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" констатує, що посівні площі озимих зернових культур під урожай 2021 року збільшилися на 4,9%, або на 970 тис. га, до 7,973 млн га порівняно з минулим роком.

Металургія

У січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року в грошовому вираженні експорт:

  • сталевих напівфабрикатів збільшився на 20,2%, або на 48 млн доларів до 284 млн.
  • плоского прокату збільшився на 48%, або на 81 млн доларів, до 250 млн доларів;
  • експорт феросплавів зменшився на 35,3%, або на 25,9 млн доларів до 47,6 млн.

***

Експорт труб з України в січні 2021 року скоротився на 79,2% в натуральному вираженні в порівнянні з січнем 2020 року - до 6,4 тис. тонн. У грошовому вираженні експорт впав на 78,9% - до $ 7,9 млн. Про це свідчать дані митної статистики.

Машинобудування.

У січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року виробництво автотранспортних засобів в Україні скоротилося на 29% до 604 одиниць. З них:

  • легкових автомобілів - 576 штук (-27%);
  • комерційних автомобілів - 4 машини, вдвічі менше, ніж у 2020 році;
  • автобусів - 24 одиниць (-58%).

Світові фінансові та економічні новини.

Аналітики на американському та світових фінансових ринках звертають увагу на два важливих  факти:

  • Індекс VIX, який часто називають «мірою страху» знизився до мінімальних значень, що є свідоцтвом впевненості учасників ринку акцій США, Рис. 24
  • Дохідності державних облігацій США зростають, що може бути проблемним питанням для ринку акцій та сприяти зростанню долара США, а також зростанню дохідності і боргових фінансових інструментів країн, які розвиваються, наприклад України, Рис. 25.

Рис. 24Рис. 24
Рис. 25Рис. 25

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні позитивної динаміки світових ринків акцій і враховуючи велику кореляцію світових і місцевого фондових індексів, яка відновилась в останні вже майже півроку, зростає і індекс Української біржі.

Чи візьмуть світові ринки акцій, а разом з ними і ринок акцій України якусь тривалу паузу? Скоріше ні, та будемо бачити.

сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 17 февраля 2021
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду