Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Четверг, 2 февраля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1392,9-7,31%

Адміністрація президента США вже в п’ятницю, 3 лютого, оголосить про поставки далекобійних снарядів, які можуть вражати цілі на 150 кілометрів. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

***

В адміністрації президента США не виключили передачу Києву американських винищувачів F-16 через треті країни, пише The New York Times з посиланням на високопосадовців.

За словами кількох співрозмовників газети, адміністрація може ухвалити таке рішення пізніше або, ймовірніше, дозволити іншим країнам віддати власні F-16.

Зокрема, це можуть зробити Данія чи Нідерланди, вважають американські та європейські офіційні особи. Останні мають близько 40 американських винищувачів і зараз переходять на сучасніші F-35, тож можуть відправити кілька своїх F-16 в Україну, кажуть американські чиновники.

***

Уряд Японії виділяє для України $170 млн, які спрямують на проєкти екстреного відновлення, зокрема — відбудову критичної інфраструктури. Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

***

Уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для України на суму до 188,8 млн. євро, фінансування здійснюватиметься через грант ЄБРР. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Відповідну угоду 1 лютого підписали голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов та керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

***

Дефіцит зведеного платіжного балансу України у 2022 році становив $2,9 млрд, тоді як профіцит у 2021 році становив $487 млн. Про це свідчать дані Національного банку, повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що в грудні профіцит зведеного платіжного балансу становив $528 млн, що в 1,4 рази більше, ніж у грудні 2021 року ($366 млн).

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу 2022 року становив $8,6 млрд, тоді як 2021 року дефіцит становив $3,9 млрд.

Нацбанк також повідомив, що експорт та імпорт товарів та послуг за рік скоротився на 29,9% та 3,9% відповідно.

Основним чинником скорочення обсягів експорту товарів на 35,1% до $40,9 млрд було скорочення експорту чорних і кольорових металів на 62,6%.

Також спостерігалося скорочення експорту продовольчих товарів — на 15,5%, продукції хімічної промисловості — на 47,4%, деревини та виробів з неї — на 15%.

Обсяги імпорту товарів за цей період скоротилися на 20,3% — до $55,6 млрд, у тому числі неенергетичний імпорт знизився на 23,2%. Зокрема, на 10,5% скоротився імпорт промислових виробів, на 32,3% — продукції машинобудування, на 22,6% — продовольчих товарів.

У 2022 році зафіксовано дефіцит торгівлі послугами $9,1 млрд порівняно з профіцитом $4 млрд роком раніше. Водночас експорт послуг скоротився на 12,1%, а імпорт зріс у 1,8 разів. Регулятор пояснив це зростанням біженців, чиї витрати зросли в 3,2 рази — до $20,2 млрд.

Чистий приплив за фінансовим рахунком становив $11,5 млрд (раніше — $4,4 млрд), що було зумовлено припливом коштів за операціями державного та приватного секторів.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій НБУ оцінив у $587 млн, тоді як у попередньому році цей показник становив $655 млн

***

За січень 2023 року платники податків сплатили 31,1 млрд грн ПДВ, менше на 24,6% рік до року. Водночас за січень цього року бізнесу було відшкодовано 19,3 млрд грн, що є найбільшим показником за останні три роки. Про це повідомив голова податкового комітету Данило Гетманцев.

Без врахування надходжень податку на додану вартість перевиконання розпису становить +7,4%, або +1,7 млрд грн, уточнив він.

Приріст до січня 2022 року складає 17,1%, або 3,5 млрд грн.

***

Банкіри вважають, що у лютому курс гривні буде знаходитися на поточному рівні в 40,5 грн/$. Про це пише NV з посиланням на прогнози банкірів.

***

У січні 2023 року український бізнес продовжив послаблювати оцінки щодо своєї економічної діяльності - індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця (ІОДА) знизився до 37,5 із 42,1 у грудні 2022 року.

Дефіцит електроенергії, руйнування підприємств та інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів та послуг, зростання виробничих витрат, а також низька платоспроможність населення продовжують суттєво впливати на економічну активність підприємств та їхні очікування.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, очікують подальшого зростання цін і тарифів на власну продукцію/послуги через здорожчання закупівельних цін і цін підрядників.

***

Станом на 1 лютого 2023 року до Фонду підтримки енергетики України надійшло 144,366 млн євро. Про це йдеться у повідомленні Міненерго.

75% цих коштів уже розподілили.

Фонд підтримки енергетики України утворено у квітні 2022 року Секретаріатом Енергетичного Співтовариства на запит Європейської Комісії та за погодженням з Міністерством енергетики України.

***

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія анонсував "весняні посадки" українських високопосадовців та бізнесменів.

Про це він написав у Telegram-каналі.

Кабмін звільнив керівний склад Державної митної служби.

Державне бюро розслідувань провело обшуки у керівництва Головного управління Державної податкової служби в Києві. Зокрема, обшуки - у виконувача обов'язків начальника Податкової служби в Києві Оксани Датій та заступника начальника ГУ ДПС у Києві.

За інформацією джерела, слідчі ДБР розслідують факт незаконного отримання відшкодування ПДВ з державного бюджету, у тому числі шляхом зловживання владою та службовим становищем представниками податкових органів.

Загальна сума встановлених необґрунтованих активів виконувача обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби в місті Києві Оксани Датій становить близько 1,4 млн доларів.

Державне бюро розслідувань повідомило колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику про підозру у підписанні збиткових для держави угод на понад 1 млрд гривень. Підозра у підписанні збиткових угод із Фірташем.

***

У середу ЗМІ повідомили, що Служба безпеки та Бюро економічної безпеки проводять обшук будинку Коломойського.

Обшук у Коломойського тривав недовго, під час обшуків у бізнесмена нічого не знайшли та не вилучили. Про це Українським Новинам повідомило джерело у правоохоронних органах.

Розслідування стосується махінацій щодо компаній "Укртатнафта" та "Укрнафта".

«Детективи Бюро економічної безпеки разом зі Службою безпеки України викрили масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом двох найбільших нафтових підприємств країни – «Укрнафта» та «Укртатнафта», - повідомляється в прес-релізі Бюро економічної безпеки.

«Загалом, у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробних заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів», - зазначено в прес-релізі.

Посилання: https://esbu.gov.ua/news/beb-ta-sbu-vykryly-skhemy-pryvlasnennia-40-mlrd-hryven-kolyshnim-menedzhmentom-ukrnafty-ta-ukrtatnafty

***

Восени 2022 року компанія "Укртатнафта" не сплатила 3,2 млрд гривень податків.

Про це Українським Новинам повідомило джерело.

Керівнику "Укртатнафти" повідомили про підозру в ухиленні від сплати 606 млн. гривень акцизу, - зазначено в іншому повідомленні.

***

Колишньому президенту компанії "Мотор Січ" Вячеславу Богуслаєву повідомлено про підозру у сприянні діяльності терористичної організації "ДНР", повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, у грудні 2017 року підозрюваний організував господарську діяльність відокремленого підрозділу "Мотор Січі" – Сніжнянський машинобудівний завод  в тимчасово окупованому місті  Сніжне Донецької області.

"Своїми діями він сприяв діяльності терористичної організації "ДНР". Сплачував на її користь так звані "податки" та "митні платежі"", - додають в Офісі генпрокурора.

***

Як змінилися проценті ставки по депозитам банків з депозитними портфелями від 2 млрд грн.

В гривні

Кредит Дніпро закрив можливість розміщення гривні на депозит на 9 місяців та зменшив на 1 в.п. дохідність вкладів на 12 та 6 міс (до 17% та 16% річних відповідно). Відразу на 11 в.п. зросла дохідність вкладів на 3 міс (до 15% річних).

Банк Креді Агриколь збільшив дохідність вкладів на 3 міс на 1 в.п. — до 8% річних, дохідність вкладів на 6 та 12 міс зросла на 2 в.п. — до 10% річних.

Щодо ставок в доларі та євро, жодних змін цього разу фінустанови з депозитними портфелями від 2 млрд грн не проводили.



Рис. 1


Рис. 2



Рис. 3

***

За результатами проміжної звітності за 2022 рік Sense Bank (раніше - «Альфа-Банк Україна») зберіг операційну прибутковість (до формування резервів) на рівні 2021 року. Операційний прибуток за минулий рік скоротився лише на 2% в порівнянні з 2021 роком та склав 12 млрд грн.

Збиток банку у 2022 сформовано виключно кризовим формуванням резервів.

Збереження стабільного операційного прибутку забезпечено передусім посиленням ефективності діяльності фінансової установи. Показник співвідношення витрат до доходу (CIR) за результатами роботи у 2022 році становив 54%, на 4 відсоткових пункти краще порівняно із попереднім роком.

Незважаючи на несприятливе економічне середовище, Sense Bank зберігає достатній рівень капіталу завдяки впровадженим антикризовим заходам. На кінець минулого року норматив достатності регулятивного капіталу (H2) був близьким до 12%, тобто до рівня на початок 2022 року.

***

Середньозважений рівень вакантності у торгових центрах Києва зріс практично вдвічі - з 11,5% у 2021 році до 21,5% на кінець 2022 року, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова.

***

Федеральна резервна система США підвищила базову процентну ставку на 25 базових пунктів. Наразі діапазон ставки становить від 4,5% до 4,75% річних. Про це йдеться у комюніке Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) за підсумками засідання 1 лютого.

Рішення ФРС підвищити ставку на 25 б.п. збіглося з очікуваннями ринку. Імовірність цієї події станом на 31 січня оцінювалася у 99,1%, згідно з інструментом FedWatch, який розраховує біржа CME на підставі ф'ючерсів на ставку.

У лютому 2023 року ринок очікує на підвищення ще на 0,25 п.п. У березні учасники торгів з ймовірністю 85% прогнозують підвищення ставки також на 25 б.п.

Голова ФРС США Джером Пауелл, центробанку країни на брифінгу після оголошення рішення сказав, що він не очікує, що знизить ставки цього року, як прогнозують деякі стратеги.

«Враховуючи наш прогноз, я не бачу, щоб ми знижували ставки цього року, якщо наш прогноз справдиться», — сказав голова ФРС.

Пауелл також сказав, що він «не стурбований» тим, що ринок облігацій передбачає ще одне зниження базової процентної ставки в США цього року, тому що деякі учасники ринку очікують, що інфляція буде падати швидше, ніж прогнозує ФРС.

За словами одного інвестиційного стратега, засідання Федерального резервного резерву виявилося «дещо голубиним».

Початкова реакція на політичну заяву була спокійною і спершу долар США зумів утримати свої позиції. Однак під час прес-конференції голова ФРС визнав, що процес зниження інфляції почався. Далі Пауелл додав, що швидше, ніж очікувалося, зниження інфляції зіграє на цій політиці, спричинивши значене денне падіння долара США.

***

Сьогодні проходить аналогічне засідання керуючих Європейського центрального банку.

Очікується, ЄЦБ підвищить облікову ставку на 50 базисних пунктів, про що буде повідомлено в кінці дня.

Рішення саме по собі значною мірою є цінним і навряд чи викличе значну реакцію.

Однак окремі керівники ЄЦБ виступають за ще одне підвищення на 50 базисних пунктів на наступному засіданні, і євро може через це зрости, якщо заява про політику європейського центробанку або президент ЄЦБ Крістін Лагард підтвердить такі дії.

Крім того, EUR/USD може зберегти свій бичачий імпульс, якщо ЄЦБ утримається від надання оптимістичного тону щодо прогнозу інфляції. Ринки все ще вважають, що є ймовірність того, що ЄЦБ може знизити ставку пізніше в цьому році, і Лагард може відкинути цю думку та допомогти євро зростати по відношенню до долара США.

***

Інфляція в Єврозоні в січні 2023 склала 8,5% у річному вираженні. Таким чином темпи інфляції сповільнюються третій місяць поспіль. Такі попередні дані опублікувало Європейське статистичне агентство (Eurostat).

У грудні ціни в єврозоні зросли на 9,2%, максимум за останні роки інфляція досягла у жовтні — 10,6%.

Уповільнення інфляції пов'язане насамперед із меншим зростанням цін на енергоносії — вони у січні зросли на 17,2% у річному вираженні проти 25,5% у грудні.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 2 февраля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду