Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 18:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 1 июня 2012

Коментар по акціях ПАТ «Крименерго»

КІНТО
Рекомендация: KREN, Крименерго, аздержать

ПАТ «Крименерго» є одною з трьох компаній галузі обленергетики, акції якої торгуються на ринку заявок Української біржі. Цінні папери сектору нині є неліквідними, але перед приватизацією активність була дещо кращою. Обсяг торгів акціями Крименерго за рік склав 2,7 млн. грн. (без урахування угод РЕПО). Акції емітента є високоволатильними. Ціни акцій KREN втратили 48% вартості за останній рік (індекс УБ – знизився на 58%), при цьому протягом року акції просідали більше, ніж на 70%. Так, на сьогодні біржовий курс акцій Крименерго – 1,4 грн. за одну акцію, що на 57% нижче порівняно з їх ціною приватизації; у листопаді 2011 року котирування були на рівні 0,8 грн., а в мінімумі досягали і 0,5 грн.

Основна задача ПАТ «Крименерго» не відрізняється від інших компаній галузі – компанія здійснює передачу і постачання електричної енергії в АРК. Але в її діяльності немає фактору сезонності, що нехарактерно для підприємств енергетичної галузі. У зимові місяці збільшується частка електроенергії на освітлення та опалення, а в літні – різко зростає електроспоживання в курортній зоні (кондиціонування).

У цьому році було виставлено на приватизаційному конкурсі державний пакет акцій Крименерго у розмірі 45% статутного капіталу. Цілком очікувано, що маючи 12,49% акцій Крименерго, на початку травня DTEK Holdings Limited переміг у конкурсі, придбавши 45% акцій ПАТ «Крименерго» за ціною 256,1 млн. грн. Це означає ціну однієї акції на рівні 3,29 грн. Ціна купівлі була вищою за стартову ціну на 4%. З урахуванням покупки, частка у розмірі 57,49% статутного капіталу Крименерго наразі належить ДТЕК; 25% лишається у державній власності; 10,36% належить Енергетичному стандарту; free float – 7,15%.

У першому кварталі 2012 року ЕК «Крименерго» збільшила чистий дохід на 26%, до 635 млн. грн., порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому за рахунок зростання інших операційних витрат (з 21 млн. грн. до 573 млн. грн.) компанія отримала збиток від операційної діяльності у розмірі 494 млн. грн., тоді як минулого року мала прибуток у розмірі 36 млн. грн. На наш погляд, це суттєво не відобразилось на ціні акцій, оскільки інвестори мало уваги звертають на фінансову звітність обленерго через державне регулювання галузі. Більше уваги вони приділяють реальним змінам в електроенергетиці. З іншого боку, відчувається, що держава працює у напрямку реформ у галузі, але поки ще надто повільно.

Не додає оптимізму прогнозам по акціям дистрибуторів також і несприятлива ринкова ситуація. Таким чином, два фактори, що необхідні для реалізації існуючого фундаментального потенціалу акцій Крименерго, мають здійснитися, але не в найближчому майбутньому.




Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду